Tartovi s kozjim sirom i ljutikom ( recept )

Recepti Mary Berry

RECEPT

Za 8 tartova, 60 minuta

Sastojci

Za tijesto:

175 g brašna, dodatno za posipanje

100 g hladnog maslaca, u kockicama

1 jaje, umućeno

30 g oraha, krupno sjeckanih

sol i svježe mljeveni crni papar

Za nadjev:

1 žlica ulja

500 g ljutike, tanko narezane

2 žlica balzamičnog octa

1 žlica šećera muscovado

300 g mekanog kozjeg sira

2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena

2 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Postupak

1. Zagrijte pećnicu na 200°C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se zagrije.

2. Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa miješajte dok se ne oblikuje tijesto.

3. Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko 3mm) te ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom i zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću kalupa ili tanjurića i time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev.

4. Zagrijte ulje u tavi, stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko dvije minute uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer, kuhajte još 15 minuta uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi.

5. U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.

6. Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta i u njih stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s kozjim sirom.

7. Poredajte kalupe po zagrijanom limu i pecite 20 minuta u pećnici ili dok tijesto ne poprimi koricu, a nadjev se slegne i postane zlatno smeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.

24 Kitchen