Galerija Saatchi i Huawei predstavljaju izložbu “Od selfija do samoizražavanja”

Izložba će naglasiti i sve značajniju ulogu pametnih telefona kao umjetničkog medija za samoizražavanje, a u sklopu ovog projekta Huawei je pokrenuo i suradnju s deset mladih britanskih fotografa

Galerija Saatchi i Huawei, treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, objavili su da će u toj poznatoj londonskoj galeriji zajednički predstaviti izložbu „Od selfija do samoizražavanja“, prvu svjetsku izložbu posvećenu selfijima. Izložba je zamišljena kao retrospektivni pregled ove popularne forme kroz povijest, kada još i nije bila poznata pod tim imenom, od razdoblja klasičnih majstora, pa sve do današnjih dana kada je i postala prepoznatljiv svjetski fenomen. Za sve zainteresirane vrata izložbe službeno će se otvoriti 31. ožujka, a moći će se pogledati sve do 30. svibnja.

Izložba će naglasiti i sve značajniju ulogu pametnih telefona kao umjetničkog medija za samoizražavanje, a u sklopu ovog projekta Huawei je pokrenuo i suradnju s deset mladih britanskih fotografa kako bi, koristeći najnovije Huaweijeve pametne telefone opremljene dvostrukim kamerama razvijenim u suradnji s Leicom, stvorili nova umjetnička djela. U duhu pokreta mladih britanskih umjetnika pokrenutog prije 25 godina, djela mladih fotografa bit će izložena u sklopu izložbe te će tako i oni sami kreativno obogatiti ovo jedinstveno događanje, s naglaskom na vrhunsku fotografiju na pametnim telefonima, a fokus njihovih djela bit će u bilježenju svijeta oko nas, kao kontrast samoizražavanju.

Izložba „Od selfija do samoizražavanja“ predstavit će ključna umjetnička djela, od kojih će mnoga biti obogaćena i interaktivnim, digitalnim i sadržajem kreiranim od strane samih korisnika, a uključuju radove različitih autora poput Kutluğa Atamana, Christophera Bakera, Juno Calypso, Tracey Emin, Van Gogha, Mohau Modisakeng, Rembrandta, Cindy Sherman, Gavina Turka te Velazqueza. Uz njihova poznata djela, izložit će se i selfiji koji su u vrlo kratkom razdoblju postali simboli digitalnog doba – od lijepih, smirenih i decentnih do onih potpuno otkačenih, provokativnih i opasnih.

Partnerstvo Huaweija i galerije Saatchi nastavak je aktivnosti ovog proizvođača pametnih telefona u području umjetnosti, posebno mobilnoj fotografiji, nakon što su prošle godine predstavljeni Huaweijevi uređaji iz P serije koji su, opremljeni vrhunskim dvostrukim kamerama razvijenim u suradnji s legendarnom Leicom, omogućili revolucionarno iskustvo u području fotografije na pametnim telefonima.

“Pametni telefon postao je sredstvo umjetničkog izričaja. Selfie generacija postaje generacija onih koji imaju potrebu za samoizražavanjem i iskazivanjem unutarnje kreativnosti, a u tome im pomažu predmeti dostupni svima – pametni telefoni.”, izjavila je Glory Zhang, šefica marketinga tvrtke Huawei Consumer Business Group.

Isto tako, uz predstavljanje izložbe, galerija Saatchi i Huawei raspisali su i javni natječaj #SaatchiSelfie, kojim se umjetnici, fotografi i drugi zainteresirani entuzijasti iz svih dijelova svijeta pozivaju da pošalju svoje najzanimljivije selfije. Izbor fotografija bit će predstavljen na izložbi u ožujku, a autori najboljih fotografija, uz vrijedno fotografsko iskustvo, osvojit će i najnoviji Huaweijev pametni telefon. Javni natječaj traje od 23. siječnja do 19. ožujka, a pobjednik će biti proglašen na otvorenju izložbe 30. ožujka u Londonu. Više informacija o nagradnom natječaju #SaatchiSelfie i prijave za sudjelovanje možete pronaći na http://www.saatchigallery.com/selfie

PR: 404