Museum of Hum AurA

Hum – najmanji grad na svijetu, ujedno i grad biske od prošle godine dom je i Museuma of Hum Aura. U ovom, na prvi pogled, malom muzeju istaknuto je čak 1500 eksponata koji kroz 11 tematskih prostorija vjerno prikazuju život, kulturu i običaje Huma i njegove bliže okolice. Posebni draž daju mu originalni suveniri koje posjetitlji sami izrađuju!

Muzej je 2019. godine krenuo uređivati Mišel Sirotić, vlasnik destilerije Aura, široj populaciji poznat po svojim vrhunskim rakijama, likerima, ginovima i džemovima. Sirotić je veliki zaljubljenik u istarsku baštinu. Godinama  je prikupljao stare predmete, čuvao ih, restaurirao i naposlijetku, izlažući ih u muzeju, svakome od njih dao novu svrhu – ispričati priču o prošlosti najmanjeg grada na svijetu. 

Museum of Hum Aura nalazi se u prvoj stambenoj kući sagrađenoj u Humu čiji temelji datiraju u 12. stoljeće. U prizemlju muzeja sačuvana je Gradska loža u kojoj je smješten Županski stol, za kojim se svake godine bira humski župan na leto dan, a radi se o srednjevjekovnom običaju koji je u Humu obnovljen sedamdesetih godina.

U Muzeju posjetitelji mogu vidjeti staru apoteku, butigu odnosno trgovinu mješovitom robom, školicu, poštanski ured, prostorije posvećene freskama i glagoljici, postolarsku, krojačku i stolarsku radionicu, mlin i staru destileriju. Posebno je zanimljivo što muzej daje mogućnost izrade originalnih suvenira. Tako u apoteci posjetitelji mogu izraditi kremu ili ponijeti sa sobom prirodni sapun od lavande, u staroj butigi moguće je ispržiti i zatim samljeti kavu ili upakirati domaći džem spravljen po noninoj recepturi.  U školici posjetitelji mogu pronaći razglednicu u kojoj poruku pišu glagoljicom uz pomoć glagoljskih slova ispisanih na školskoj ploči, a zatim razglednicu i poslati u poštanskom uredu. U prostoriji koja čuva ručni mlin slobodno se može isprobati mlijeti žito, a u destileriji napuniti svoju bočicu Aurine biske i ponijeti je kući.

Nakon posjeta Muzeju neizostavna je okrijepa u Aurinom Distillery baru koji je smješten u prizemlju muzeja, a u kojem uz Aura rakije, likere i ginove posjetitelji svoje nepce mogu počastiti najmanjim menijem na svijetu.

S obzirom da je Hum smješten nedaleko Buzeta, svakako vrijedi izdvojiti vrijeme i uputiti se u Aurinu destileriju u Buzetu smještenu u stotinu godina starom podrumu Narodnog doma. U njoj posjetitelji mogu vidjeti cjelokupnu proizvodnju Aurinih rakija, likera, ginova i džemova. Sve korake proizvodnje od maceracije i kuhanja pa do etiketiranja i pakiranja. U destilaciji se nalazi i trgovina sa svim Aurinim proizvodima te prostor za degustaciju gdje je moguće isprobati  Aurine delicije. Ispred destilerije uređen je park u kojemu je u prezentacijske svrhe zasađeno ljekovito i začinsko bilje koje se upotrebljava u proizvodnji rakija, uz čije mirise gosti mogu uživati u degustaciji nagrađivanih Aurinih proizvoda. Svi proizvodi pripravljeni su od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu daleko od cesta i naselja i utjelovljuju obiteljski moto “Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno”.

Fotografija: Rene Karaman