7. Forum lošinjskih iznajmljivača ‘Inovativni privatni’

Dvjestotinjak iznajmljivača, uz desetak izlagača i sudionike panel rasprave te edukatore, okupilo se u Malom Lošinju na ovogodišnjem sedmom Forumu lošinjskih iznajmljivača „Inovativni privatni“!

Radionice, prezentacije i edukacije neizostavni su sadržaj ovogodišnjeg višednevnog foruma koji traje od 2. do 6. travnja 2019. u Malom Lošinju, u organizaciji Turističke zajednice i Grada Malog Lošinja, u suradnji s partnerima. Prvog dana foruma u hotelu Aurora održana je interaktivna panel rasprava u kojoj su sudjelovali pomoćnica Ministra turizma RH Monika Udovičić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ane Kučić, stručna suradnica Turističke zajednice Kvarnera Marica Mogorović, direktor Komunalnih usluga Cres Lošinj Neven Kruljac i direktor Lošinj usluga d.o.o. Daniel Kljaić. Zanimljive prezentacije održali su direktor TZG Malog Lošinja Dalibor Cvitković (Aktivnosti i novosti za iznajmljivače), privatni iznajmljivač Sven Bulat (primjer uspješnog poslovanja u privatnom smještaju), turistički vijećnik te predstavnik turističkih agencija Lovro Hesky (Turističke agencije- partneri u destinaciji), voditeljica Područnog ureda Rijeka HBOR-a Vesna Bartolović Stančić (Financiranje privatnih iznajmljivača u suradnji s Ministarstvom turizma RH) te direktorica HEP ESCO Vlasta Zanki (HEPI solar- ugradnja integriranih sunčanih elektrana po modelu „Ključ u ruke“).

U izlagačkom dijelu predstavili su se i brojni izlagači s pogodnostima za iznajmljivače, a ovom prilikom Turistička zajednica i Grad Mali Lošinj iznajmljivačima dijele pakete za selektivno odvajanje otpada.

Privatni smještaj je iznimno važan dio naše turističke ponude. Kako bismo ga učinili još konkurentnijim i tržišno prepoznatljivim trebamo više ulagati u njegovu kvalitetu. Ministarstvo turizma donijelo je 2018. godine izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te je time uvedena obveza rekategorizacije privatnog smještaja, odnosno usklađivanja s važećim standardima i Pravilnicima. Naime, svi objekti kategorizirani prije 1. rujna 2007. proći će taj proces kako bismo uskladili standarde kvalitete koje imamo na tržištu. Vjerujemo da ćemo na taj način ovu posebnu kategoriju naše smještajne ponude učiniti otpornijom na izazove i konkurentnijom u godinama koje dolaze, izjavila je pomoćnica Ministra turizma RH Monika Udovičić.

Iznajmljivači su imali prilike postavljati pitanja te razgovarati o temama od interesa.

Amalija Marušić svake godine redovni je sudionik foruma lošinjskih iznajmljivača. Sve je dobro poslušati, jer iako mi iznajmljivači kažemo da znamo sve i da nam samo gost treba, ipak uvijek treba poslušati novosti i  tuđe primjere, ideje, mlađe osobe. Inače iznajmljivanjem se bavi više od 30 godina te savjete i ideje s foruma rado primjenjuje u svom poslovanju.

Iznajmljivačica Ana Cavedoni više od 15 godine iznajmljuje u Punta Križi, a ovaj forum vidi kao priliku. Doznajemo novosti i pruža nam se mogućnost postavljanja pitanja direktno nadležnim službama pa nam to daje nadu da će se poteškoće na terenu i riješe. Forum je dobar i koristan.

Cilj ovog foruma je potaknuti iznajmljivače na ulaganje u kvalitetu smještajnih objekata kako bi se povećala njihova iskorištenost i to kroz brojne aktivnosti i edukacije koje Turistička zajednica Grada Malog Lošinja organizira tijekom cijele godine. Pratimo kretanja i trendove na tržištu i sukladno tome, zajedno s iznajmljivačima organiziramo ovaj forum, upravo prema njihovim zahtjevima i potrebama, smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Također, 3. i 4 travnja 2019. s početkom u 17 sati u hotelu Aurori održat će se edukativne radionice; Uređenje, opremanje i prezentacija smještaja u svrhu uspješnijeg poslovanja – Anamarija Cicarelli i Društvene mreže u službi turizma – Barbara Jagodić Slade.

Također, 5. travnja 2019. s početkom u 17 sati na ljetnoj pozornici malološinjskog kina Vladimir Nazor sudjelujte u vrtnoj radionici pod vodstvom TV vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić (uz prethodnu prijavu), a u sklopu foruma lošinjskih iznajmljivača, odnosno u okviru akcije „Lošinjski cvijet“, 6. travnja 2019. na malološinjskom trgu s početkom u 9 sati Turistička zajednica te Grad Mali Lošinj poklonit će iznajmljivačima sadnice bilja.

Od ukupno 2.372.329 (+2%) ostvarenih noćenja na Lošinju u 2018. godini, čak 18,5% ostvareno je upravo u privatnom smještaju. Obzirom na značajan udjel privatnog smještaja u ukupnim noćenjima u destinaciji, upravo zajedničkim aktivnostima povećava se kvaliteta turističke ponude otoka Lošinja.

PR: TZG Maloga Lošinja