ADVENT ZAGREB U 24 GRADA U HRVATSKOJ I EUROPI!

Turistička zajednica grada Zagreba i hrvatska startup tvrtka Equinox Vision realizirali su interaktivni projekt Virtualni božićni prozori. Tako su se, s početkom Adventa, animirani prozori mogli pronaći na 20 lokacija u Zagrebu te u Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu, a sada ih se može naći u još 12 hrvatskih gradova: Dubrovniku, Gospiću, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krapini, Rovinju, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru. Za sve one koji zbog trenutne situacije nisu u mogućnosti putovati, Advent Zagreb prelazi i granice Hrvatske, donoseći barem djelić blagdanske atmosfere u Beograd, Ljubljanu, Maribor, Mostar, München, Novi Sad i Sarajevo.

Podsjećamo, riječ je o motivima zagrebačkih adventskih prozora koji su pretvoreni u interaktivne trodimenzionalne animacije. Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti adventske animirane prozore te  interaktivno sudjelovati – fotografirajući se i dijeleći sadržaj na društvenim mrežama. Potrebno je samo instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni, a karta svih lokacija je dostupna ovdje: https://bit.ly/lokacijeadventazagreb2020.

Zaštitni simbol svakog Božića su jaslice pa je, tako, TZGZ na internetskim stranicama Adventa Zagreb upriličila i online izložbu fotografija jaslica zagrebačkih crkava, nastalih u zadnjih 15-ak godina, kroz arhivu dr.sc. Tvrtka Beusa (hrvatski vjeroučitelj, pjesnik, prozaik, fotograf). Zagrebačke jaslice mogu se pogledati na: https://www.adventzagreb.hr/zagrebacke-jaslice od 17. prosinca.  

Uz navedeno, podsjećamo i na projekt Svjetlost Adventa gdje je TZGZ s  institucijama na Gornjem gradu inicirala ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu. Prigodno ukrašeni prozori prenose poruke optimizma, zajedništva, topline i pokazuju pravi duh blagdana. Pozivamo sve ljude dobre volje da postanu dio ove inicijative tijekom prosinca i da nam šalju fotografije svega onoga što za njih znače došašće i Božić – ukrase, drvca, atmosferu, predmete, uspomene, lampice, trpeze…. Kampanja je krenula 5. prosinca i traje mjesec dana, do 6. Siječnja 2021. Fotografije se šalju isključivo uz korištenje hashtagova #SvjetlostAdventa, eng. #AdventLights na Facebook stranici: https://www.facebook.com/visitzagreb .R

Molimo sve da ove godine odgovorno uživaju u Adventu, a novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama Adventa Zagreb: www.adventzagreb.hr .

TZ grada Zagreba