AKTIVNA JESEN NA LOŠINJU

Brojnim posjetiteljima Lošinj je idealna destinacija upravo zbog brojnih mogućnosti na ‘otvorenom’. Zahvaljujući lječilišnoj klimi i zraku prve kvalitete s više od 200 sunčanih dana godišnje u Outdoor aktivnostima uživa se punim plućima.

Utrke i događanja natjecateljskog duha, maratoni, lignjade, ribolov ili šetnje, planinarenje, trčanje i tenis na otvorenom, samo su neke od aktivnosti koje vas očekuju ove jeseni na Lošinju.
Nakon 12. Lošinjskog polumaratona u kojem je i ove godine sudjelovalo stotine velikih i malih natjecatelja, slijede sportske poslastice za ljubitelje aktivnosti na otvorenom.


RIBOLOV I REGATAVANJE NA OTOKU  
Prava poslastica za vjerne ribolovce zasigurno je ovogodišnje Državno prvenstvo Republike Hrvatske u lovu na veliku ribu koje će se održati na Lošinju od 4. do 8. listopada 2023. Otprilike 15ak ekipa (s po 4 natjecatelja u ekipi), kroz 4 dana trajanja natjecanja lovit će po sistemu catch and releasetako da se ulov ne važe već se mjeri odmah na plovilu.            
Također, u akvatoriju Lošinja, 20. i 21. listopada 2023. održat će se 40. Arbunada – lov na arbune. Riječ je o starinskom načinu, lovu rukom iz barke, jedinom koji se kao takav zadržao na Jadranu, a da se tradicija ribarstva i pomorstva na zaboravi, već tradicionalno održat će se i Lignjada na Unijama 24. i 25. studenog 2023.
U lošinjskom akvatoriju od 3. do 5. studenog Jedriličarski klub Jugo i ove godine organizira jednu od 10 najvažnijih regata u Hrvatskoj za klasu Optimist iz čijih se rezultata izabiru najbolji mladi jedriličari za sastav reprezentacije. Riječ je o 24. Kupu Lošinja – regati optimista.


BICIKLISTIČKA POSLASTICA NA LOŠINJU             
               
Za sve ljubitelje biciklizma i cross country na Lošinju ove godine očekuje poslastica! Prvi put od 13. do 15. listopada 2023. u malološinjskoj uvali Čikat održat će se XCO Lošinj – cross country mountain natjecanje. Utrka u kategoriji olimpijski kros (XCO), jedina je do sada disciplina iz brdskog biciklizma koja se vozi i na Olimpijskim igrama, a staza je duga 4km s visinskom razlikom od 100m. Budući da je riječ o olimpijskoj disciplini, natjecatelji će se boriti za bodove koji bi im mogli donijeti nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Nova XCO brdsko-biciklistička utrka ujedno je i u kalendaru Kupa Hrvatske.


TRČANJE, ŠETANJE I/ILI PLANINARENJE              
13. Međunarodna Vatrogasna utrka
7. listopada ponovno će okupiti profesionalne postrojbe te one dobrovoljne iz Hrvatske, ali i šire. Uz glavnu utrku, održavaju se i utrke za najmlađe. Tako stotinjak sudionika trči putovima uz morsku obalu čak 8 kilometara te na taj način promovira prirodu i lošinjske morske činitelje koji pozitivno utječu na zdravlje svakoga čovjeka.

Pridružite nam se 8. listopada u obilježavanju Svjetskog dana pješačenja, ni manje ni više nego usponom na najvišu lošinjsku planinu Osoršćicu. Krenite iz Nerezina, preko Svetog Mikule i Televrina do planinarskog doma. U suradnji s Planinarskim društvom “Osoršćica” na ovaj se način promovira zdrav način života, održavanje kondicije te briga o zdravlju.

Dvije utrke u dva dana na dva kvarnerska otoka – zvuči poznato?? CRES & LOŠINJ TRAIL WEEKEND dobar je razlog za posjetiti Cres i Lošinj ove jeseni. Na Lošinju će se 4. studenog održati prva etapa, a dan nakon slijedi i u Cresu.

Na utrci sastavljenoj od dviju zasebnih etapa s tri težinske kategorije već godinama više stotina natjecatelja okušava svoje vještine. Ista je osmišljena kako bi povezala i prikazala ljepote otoka i njegovih skrivenih kutaka i isturenih vrhova u stilu trail utrke. Natjecatelji prolaze najljepšim stazama arhipelaga, a skriveni dijelovi istih često osvanu na društvenim mrežama te ih tako otkrivaju mještanima i pratiteljima.

Ljubitelji pješačenja i planinarenja uživat će u novom digitalnom prikazu Outdoor – HIKE & BIKE Lošinj s čak 16 biciklističkih te 18 pješačkih staza i trasa. Zahvaljujući GPS oznakama i karti lokacija s detaljnim opisima i fotografijama, moći ćete uživati u brojnim rutama te do sada neotkrivenim putovima Lošinja i njegovih manjih otoka.

Ne zaboravite posjetiti i lošinjske restorane i uživajte u mediteranskim delicijama te gastro iznenađenjima koje vam ove jeseni otok vitalnosti pruža.

OD KAZALIŠTA DO MUZEJA

Nakon aktivnog odmora slijedi i druga strana odmora. Za ljubitelje kulture i umjetnosti Lošinjski muzej i Muzej Apoksiomena svoja vrata drže otvorenima, a izložbe OSCARfest (Osor), fotografska izložba „Usred tišine“ (Nerezine) „Etnografska zbirka Karniš“ (Unije), „Srebrne kapi – Tajna Velikih aliga“ na Unijama (Mali Lošinj), samo su dio kulturne ponude koja vas očekuje. Ne zaboravite na Plavi svijet i Miomirisni otočki vrt, a ukoliko ste obožavatelj kazališta, filma i filmske umjetnosti ne propustite ni APOX film festival (3.-10.10.2023.) koji „živi“ već 18 godina te bogati program Kina Veli Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.

TZ Maloga Lošinja

Fotografija: Antonio Pavela