Biser Mediterana, Taormina (Sicilija)

Bez da doživite Siciliju, ne možete do kraja razumjeti Italiju.”                               W. Goethe

Zaista istina je ono što je rekao Goethe, no da biste shvatili kako funkcionira Sicilija danas, treba reći nekoliko riječi o njezinoj burnoj prošlosti. Kao najveći među mediteranskim otocima, Sicilija ima i najživlju povijest od svih. Kroz godine, svaka je velika civilizacija u nekom periodu usmjerila svoju pažnju na otok, transformirajući pejzaž i ljude, ali nikada ne pokorivši njihov slobodni duh. Pomalo trokutastog oblika, Sicilija se nalazi na kraju talijanske “čizme”, a činila je raskrsnicu starog svijeta: Feničana, Kartažana, Grka, Rimljana, Arapa, Normana i drugih koji su svojim vladanjem zaslužni za bogato umjetničko nasljeđe otoka.

taormina 4

Čim stignete na Taorminu osjećate nevjerojatnu magično-mističnu atmosferu koja se širi i već godinama privlači turiste iz cijelog svijeta. Smještena na brdu Monte Tauro, Taormina gleda na dva velika zaljeva smještena ispod nje te na vrh Etne, najvećeg aktivnog europskog vulkana, često pokrivenog snijegom. Taormina također svojim posjetiteljima pruža nevjerojatan i dramatičan pogled na tisuće milja Mediteranskog mora.

Taormina je oduvijek bila poznata kao turističko središte. Još su Grci i Rimljani odabirali Taorminu za svoje rezidencijalno središte zbog klime i magične atmosfere. Danas posjetitelji Taormine još uvijek mogu pronaći primjere njezine zlatne prošlosti – prekrasno grčko kazalište, katedralu Saint Nicolo iz 13. stoljeća, Palazzo Corvaja iz 14. stoljeća, palaču lordova Saint Stefano iz 16. stoljeća te prekrasan gradski vrt.

taormina 3

Taormina je kao odmaralište postala popularna kroz tri velika autora. J. W. Goethe je otkrio divote Sicilije, a posebice Taormine 1787. Napisao je svjetski poznat roman u kojem opisuje ljepote Italije, a posebice Taormine. Njemački slikar Otto Geleng svojim je slikama prekrasnih pejzaža Sicilije također svratio pažnju na Taorminu. Njegov suvremenik fotograf Wilhelm von Gloeden skrasio se na Taormini 1880. te ju učinio svjetski poznatom svim konzervativnim europskim kulturnim klubovima svojim umjetničkim portretom golog pastira s vulkanom Etna u pozadini.

Nakon toga mnoge su poznate osobe posjećivale Taorminu kao mjesto za bijeg od svakodnevnog gradskog života. D. H. Lawrence, Truman Capote, Alexandar Dumas, Anatole France, Andre Gide, Paul Klee,  Guy de Maupassant, Luigi Pirandello, John Steinbeck, Gustav Klimt, Oscar Wilde, Richard Wagner, Johannes Brahms i drugi provodili su lijepe trenutke u Taormini. U novije vrijeme to su bili poznati ljudi iz svijeta filma i kazališta – Ingmar Bergamn, Francis Ford Coppola, Leonard Bergman, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Federico Fellini, Cary Grant, Tyrone Power, Gregory Peck, Marcello Mastroianni, Elisabeth Taylor, Woody Allen. Svi su oni provodili ljetovanja na tom “biseru Mediterana”.

Od 1874. godine kada je otvoren prvi hotel, Taormina je postala jedno od najprestižnijih svjetskih turističkih središta, u kojem posjetitelji mogu uživati u predivnoj atmosferi, bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini te elegantnom načinu odmora šetnjama ulicama Taormine.

taormina 2

U Taormini se može vidjeti mnogo toga. Moguće je pogledati najbolje kazališne izvedbe u prekrasnom antičkom kazalištu, izložbe slika koje se održavaju u lokalnim palačama i crkvama ili kupovati u najljepšim dućanima koji se nalaze u glavnoj ulici Corso Umberto, prepunoj odličnih slastičarnica i kafića. Mogu se posjetiti razni muzeji, šetati predivnim krajolicima, igrati golf nedaleko od centra ili uživati u predivnim plažama koje se nalaze podno Taormine.

Ipak, kada govorimo o Taormini ne smijemo zaboraviti fenomenalnu svjetski poznatu sicilijansku kuhinju. Ona nudi razne vrste tjestenina te izvrsnu svježu ribu, koje možete pronaći gotovo u svakom restoranu u Taormini. Bilo da ste došli u najfiniji i najskuplji ili u neki skromniji restoran, jedno je sigurno – ne postoji mogućnost da pojedete loš obrok.

Aleksandra Žarak

(arhiva tiskanog izdanja Menu )