Boravite u lokalnom odredištu: podržite zajednice, kulturu i baštinu na svom sljedećem putovanju

Iako nas je pandemija prisilila da provedemo malo više vremena kod kuće nego prije, pobudila je i snažniji osjećaj povezanosti s ljudima u našoj zajednici. Diljem svijeta zajednice su postale povezanije nego ikad prije. Koncept boravka u lokalnom odredištu rasplamsao je osjećaj ponosa i solidarnosti u mnogima od nas i to je nešto što će i u budućnosti ostati s nama, ne samo u našim svakodnevnim životima, nego i kada više krenemo razmišljati o istraživanju zajednica izvan naše vlastite. Nemogućnost putovanja putnicima je dala priliku da razmisle o tome što im najviše nedostaje oko putovanja u inozemstvo i o ključnoj ulozi koju lokalna kultura ima za njihovo sveukupno iskustvo na godišnjem odmoru.

Godišnje istraživanje Booking.com-a o održivosti otkriva koliko putnika želi bolje razumjeti kulturu odredišta koje posjećuju i pomoći lokalnim zajednicama da se oporave. Pa tako 73% putnika navodi kako su odlučili steći istinska iskustva koja odražavaju lokalnu kulturu na svom sljedećem putovanju, bilo to objedovanjem u autentičnom restoranu ili sudjelovanjem na radionici koju organizira lokalna zajednica. Autentična iskustva posebno su važna za putnike iz Tajlanda (85%), Vijetnama (84%) i Hrvatske (82%).

Štoviše, 61% ispitanika otkrilo je kako ih je pandemijakoronavirusa potaknula da u budućnosti putuju na održiviji način. A to za 84% putnika znači da je veće razumijevanje kulture i očuvanje kulturnog naslijeđa postalo važan dio njihova razmišljanja o održivim putovanjima.

Inicijative za održiva putovanja u okviru zajednica nisu nešto novo. I velike i male tvrtke rade na inovacijama u tom području. Osim što istražuje različite načine kako u svoju ponudu uključiti više takvih opcija, Booking.com te inicijative također podržava i podupire putem mentoriranja te inicijativa u okviru šire branše, uključujući start-up tvrtke i organizacije koje su usmjerene na povezivanje putnika s autentičnim lokalnim iskustvima koja su uistinu korisna za lokalne zajednice u koje se putuje.

A ta perspektiva u kojoj su ljudi na prvom mjestu nešto je na što putnici žele potrošiti novac tijekom svog putovanja. Tako 68% globalnih putnika otkriva kako žele da se novac koji potroše tijekom putovanja vrati lokalnoj zajednici. Njih 76% kaže kako će ići na aktivnosti / razgledavati znamenitosti kako bi osigurali da se njihov ekonomski učinak podjednako raspodijeli na svim razinama lokalne zajednice, bilo da se radi o kupovanju u malim neovisnim trgovinama ili uživanju u autentičnim iskustvima koja odražavaju lokalnu kulturu. Putnici iz Brazila (85%), Italije (84%) i Španjolske (82%) najviše će biti predani tome. To je dobar pokazatelj da će putnici, kada opet bude sigurno putovati, razmišljati o tome kako njihova putovanja mogu imati dugoročniji, obnavljajući utjecaj koji će pozitivno djelovati na lokalne zajednice.

U okviru budućnosti u kojoj smo sve svjesniji važnosti ostavljanja pozitivnog utjecaja na mjesta koja posjećujemo jasno je da će sve više putnika težiti tome da bolje iskuse kulturu odredišta u kojima provode vrijeme, a time će se i pomoći oporavku lokalnih zajednica i osigurati da ponovno budu uspješne.

Dialog