City break u Jastrebarskom!

Na putu do mora na tren zastanite u Jastrebarskom i sebi i Vašoj obitelji pružite nezaboravne trenutke te tako vaš odmor učinite drugačijim do sada.

Da biste se odmorili nije potrebno samo otputovati iz grada u kojem živite na željenu lokaciju već je pritom potrebno i dobro isplanirati usputne izlete u atmosferi nadohvat ruke, jer domaće avanture često mogu pružiti jednako kvalitetno i zabavno iskustvo, kao recimo negdje na moru ili u planinama. Više puta planirani vikend i odmor u poznatoj okolini znači doživljaj brojnih slatkih i nezaboravnih trenutaka.U Jastrebarskom – mjestu čiji je nadimak poznatiji od samog imena (Jaska) ima za svakoga ponešto – aktivan odmor, ljenčarenje, kupanje ili ipak istraživanje neotkrivenog. U nastavku Vam donosimo 8 aktivnosti koje možete raditi i osjetiti u jaskanskom kraju, a koje će vaš odmor učiniti totalno drugačijim do sada.

  1. Perivoj dvorca Erdödy u samom centru grada

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, prema podacima, nastaje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća, a bogatstvo flore i faune koje ga čini doprinijelo je da se Perivoj stavi pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture. Od autohtonih elemenata u Perivoju ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa, sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. Zaštićena površina parka iznosi 9,47 ha. U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy, a nasuprot dvorca smjestila se i stara Žitnica. Perivoj je biser i srce Jaske, mjesto kojeg Jaskanke i Jaskanci svakodnevno posjećuju kako bi pronašli svoj mir, ali i mjesto na koje su izuzetno ponosni.
      2. Biciklirajte i otkrivajte neotkriveno

U neposrednoj blizini Perivoja u Jastrebarskom se nalazi prva javna garaža s električnim biciklima. Bicikli su prilagođeni brdskoj i gradskoj vožnji, a sustav naplata je kroz sustav aplikacije Nextbike. Najam jednog bicikla na pola sata iznosi 10 kuna. Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 km označenih biciklističkih staza koje vode kroz netaknutu prirodu i čekaju upravo Vas da otkrijete neki njen, još neotkriven dio.

  • Od drva do bačve –  posjetite bačvarski obrt

Kako se danas izrađuju i kako su se prije izrađivale bačve, koje pogodnosti ima kvalitetna bačva za vino, i puno toga drugoga možete otkriti u bačvarskom obrtu koji se nalazi u Jastrebarskom. Bačvarski obrt gospodina Goluba jedan je od obrta koji se može pohvaliti s dugotrajnom tradicijom većom od 50 godina. Bačvarska zbirka u Jastrebarskom druga je takva zbirka u Hrvatskoj.

  • Izvor vode kao afrodizijak –  posjetite prirodni bazen u Svetoj Jani

Jaskanski kraj nije poznat samo po uspješnosti plešivičkih vinara, Jaska je poznata i po bogatstvu i čistoći vode. Izvor vode u Svetoj Jani prema narodnoj predaji na glasu je kao afrodizijak. U Svetoj Jani nalazi se prirodni bazen s prirodnim izvorom vode u kojem temperatura vode ne pada ispod 23 stupnjeva kroz čitavu godinu.

Posjeti Jasku

  • U čaši vina nalazi se zdravlje – posjetite Plešivičku vinsku cestu

Jeste li znali da ljudi koji piju vino duže žive, da je uz vino srce snažnije, da vino štiti od raka, da vino utječe na snažnije kosti. Na plešivičkoj vinskoj cesti možete kušati razna vina od sauvignona do rosea, a uz to probati autohtonu poslastica  –  copanjek.

  • More zelenila u Jaski – posjetite Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje

Vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja još uvijek skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva. Upravo taj mozaik očuvanog tradicionalnog krajobraza uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedni arheološki nalazi ono je što danas privlači. Vaše će tijelo i um znati cijeniti vrijeme provedeno u tišini ili čitanju dobre knjige u prirodi. Spremite košaru s jaskanskim domaćim proizvodima i uputite se u more zelenila.

  • Nedovoljno adrenalina za Vas – isprobaj let nad Jaskom

Ukoliko ste željni adrenalina, naći se na pola puta između neba i zemlje, uploviti među oblake i razgledati pitomi jaskanski kraj, okušajte se u letačkim sportovima koji predstavljaju jedinstveno iskustvo. Hrabriji se mogu okušati u paraglajdingu s Japetića ili Plešivice ili pak vidjeti panoramu Jaske i okolice iz zrakoplova.

Najviše se pamti neki cool izlet ili aktivnost vezana za pojedini odmor. Zašto onda ne doživjeti nešto posebno kao pecanje ili lov u zoru. Na jaskanskom području prostire se 18 lovišta ukupne lovne površine 54 000 hektara te mnogobrojne visinske i nizinske potočne površine, kao i  jezera Dubrava, Gović i Park.

Stoga, izbjegnite direktan put prema moru, zastanite u Jastrebarskom i zgrabite priliku uživanja u nedotaknutoj prirodni jaskanskog kraja.

#visitjaska

TZG Jastebakog