Dani hrvatskog turizma ove godine uz puni potencijal Slavonije

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma održavaju se u svim slavonskim županijama. Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za srijedu, 2. listopada s početkom u vukovarskom dvorcu Eltz. Dodjela Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada održat će se 3. listopada u Vinkovcima na imanju Lovačkog doma Kunjevci dok će se završna svečanost dodjele TOP 10 nagrada hrvatskog turizma održati u Osijeku na Perivoju kralja Tomislava, Tvrđa, 4. listopada.

Tijekom najvažnijeg događaja u turističkoj industriji, gradovi i sela u slavonskim županijama od 2. do 5. listopada postat će središte susreta svih profesionalaca koje veže više ili manje sličan posao. Dani hrvatskog turizma mnogima su postali omiljeni i zbog dodatnog programa tijekom trajanja susreta, pri čemu je Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije ove godine maksimalno iskoristila turističke potencijale Slavonije.

Vizure Vukovara s plovidbe na Dunavu

Pod nazivom „ŠOR(t)cut – do najbolje zabave u Slavoniji“, domaćini nude bogat popratni program koji vodi najatraktivnijim turističkim rutama.

Najveća ovogodišnja atrakcija svakako će biti u četvrtak 3. listopada. Radi se o plovidbi Dunavom panoramskim Waterbusom koji uz potpuno novi doživljaj nudi vrhunsku zabavu i druženje uz vina srijemskog vinogorja. Nakon vožnje organizirano je razgledavanje središta grada uz zanimljive vodiče, a Grad Vukovar na čak dva dana daruje svima slobodni ulaz u atraktivne muzeje i rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke.

U program je uključen i grad Vinkovci u kojem će svi sudionici koji se ne odluče za plovidbu Dunavom, moći uživati u „Rimskom kutku“ parka Lenije, a u kojem će oživjeti povijest iz vremena rimskih careva, braće Valentijana i Valensa – inače rođenih Vinkovčana. Tom prilikom će se u carskom stilu moći uživati u tradicionalnim rimskim zalogajima i craft pivu.

Muzeji, kultura i ptice

Iz Vinkovca se odmah kreće put Županje, gdje će sudionici obići Zavičajni muzej Stjepana Grubera u jedinstvenom graničarskom čardaku iz 19. stoljeća, a putovanje se završava posjetom Matkovoj pecari i Šumarskom muzeju u Bošnjacima.

Posljednja destinacija za sudionike nalazi se u Nijemcima. Tamo će svi u jednom satu moći vidjeti više vrsta ptica nego na svim drugim mjestima na svijetu u nekoliko dana. Zbog toga je ljubiteljima ove popularne aktivnosti Centar za promatranje ptica na izletištu Spotac nezaobilazno odredište. Do njega će posjetitelji Dana hrvatskog turizma stići fijakerima iz Donjeg Novog Sela, a od Sopotca do Arboretuma u središtu Nijemaca moći će zaploviti mirnim Bosutom na Svetoj Katarini – najpoznatijem katamaranu istočno od Zagreba.

U kontekstu ovih nezaobilaznih destinacija, svakako još treba spomenuti i „Gurmansku rutu“ na kojoj se nalazi sedam restorana nositelja oznake „Okusi Srijema i Slavonije“, a koji su za Dane hrvatskog turizma kreirali tradicijske i autohtone slavonske jelovnike po promotivnim cijenama.

„Prijave za svaki program primaju se do 1. listopada na naš mail visit@vukovar-srijem.eu, a uz predočenje akreditacije, za sudionike Dana hrvatskog turizma, svi su programi besplatni. Odabrali smo najatraktivniji dio bogate cjelogodišnje turističke ponude Srijema i Slavonije“, izjavila je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

404

Fotografija: Arhiva TZ grada Iloka

www.menu.hr