Dinamičan kolovoz na Lošinju 2023.

Raznovrsni program događanja u kolovozu

Da je lošinjsko ljeto u znaku glazbe pokazuje i šarolik program događanja u kolovozu popraćen brojnim glazbenim izvedbama i koncertima.

Svakako, jedan od drugačijih i zanimljivijih je Nautički koncert (13.8.) u uvali Engleza na otoku Koludarac na kojem Puhački orkestar Josip Kašman nastupa pred brojnom publikom koja se nalazi upravo na svojim brodicama.

Ove godine izvođači nastupaju na zanimljivim mikrolokacijama na otoku pa će tako svoj nastup Tina Vukov i Robert Funčić održati na B(a)rdini (18.8.), a Magic Guitar Duo nastupit će ispred crkvice Sv. Josipa (21.8.).      
Na malološinjskom trgu održat će se Večer s Leonardom Cohenom (2.8.), a Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Lošinjani i njihovi gosti proslavit će uz Borisa Novkovića. Svoj nastup na istoj lokaciji održat će i Queen Sensation – Queen Tribute Band (9.8.) i Songkillersi (25.8.).

Pažnju će plijeniti i ovogodišnji Festival lošinjskih balkona koji se odvija na balkonima Malog i Velog Lošinja (23.-25.8.).

Na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana održat će se još jedna Pomorska večer u sklopu koje se prikazuje pomorska tradicija, eksponati i brodice uz gastronomiju na izletničkim brodovima, kao i nastupe folklora i lokalnih klapa (16.8.). U večernjim satima slijedi nastup poznate grupe Soul Fingers!

Održat će se koncerti i u Palači Fritzi – Roberto Franca (16.8.) te Jazz Duo Vedrana Ružića (24.8.).

Na ljetnoj terasi kina Vladimira Nazora održat će se brojne projekcije filmova, a  nezaobilazna je i kultna crnogorska komedija „Đekina je još živa, a do ka’ će ne znamo“ (25.8.).

Ljubitelji talijanske kinematografije uživat će u projekcijama filmova u Villi Perli, sjedištu Zajednice Talijana u Malom Lošinju, tako će se 4.8. održati projekcija dokumentarnog filma „Basta una goccia per un’intera nuvola di fragranza“. Osim spomenutog projicirat će se i „Corro da te“ – di Riccardo Milani (7.8.), „Luca“ – di Enrico Casarosa (9.8.), „La stranezza“ – di Roberto Andò (9.8.), „L’ultima notte di amore“ – di Andrea Di Stefano (10.8.), „Il ragazzo e la tigre“ – di Brando Quilici (11.8.) te „Il grande giorno“ – di Massimo Venier (11.8.).

Nastavljamo sa Zabavnim programom uz Lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar Josip Kašman svakog utorka te Otočnu večer uz Klapu Čikat i folklorne grupe Manfrina i Studenac svakog četvrtka u Malom Lošinju.

48. Osorske glazbene večeri nastavljaju sa svojim koncertima i u kolovozu: Projekt Lazarus – Franjo Bilić, umjetnički voditelj i dirigent (1.8.); Acoustic Project Strings – Franjo Bilić, čembalo, Marco Graziani, koncertni majstor, Dubravko Palanović, umjetnički voditelj (3.8.); Martina Filjak, klavir (6.8.); Puhački kvintet Carion (8.8.), Dina e Mel Miroslav Tadić, gitara, Yvette Holzwarth, violina (10.8.); Marco Graziani, violina, Latica Anić, violončelo, Krešimir Starčević, klavir (14.8.); Evelin Novak, sopran, Nadia Varga Modrić, klavir (17.8.);  Kristóf Baráti, violina, Valentin Magyar, klavir (20.8.); Euskal Barrok Ensemble, Enrike Solinís, umjetnički voditelj (22.8.).

Kulturni i zabavni program odvija se  u drugim manjim mjestima te na manjim otocima. Na molu Tomazinka, u naselju Artatore održat će se koncert Klape Čikat (7.8.) , a na Susku uživamo u Susačkim glazbenim večerima (1. – 3.8.). Neizostavan je i susret klapa u Ćunskom (13.8.). U Beleju se održava Rokova, pučka fešta, kada će svoje koncerte održati Kvartet Veljak (15.8.) te Duo Veljak (16.8.).

Zabava se seli i u Nerezine jer u sklopu Nerezinskih ljetnih igara (do 6.8.) slijede brojna sportska događanja te koncert Macaklini grupe. Puhački orkestar Josip Kašman i Lošinjske mažoretkinje zabavljat će prisutne na Trgu Studenac 3.8. i 24.8.

Kulturno ljeto u Velom Lošinju obilježit će mnogobrojne filmske projekcije, ali i razne kazališne predstave – „Prvi muževi bacaju se u vodu“ (5.8.), „Zeko traži mamu“ (19.8.), „Ocat i sin“ (20.8.)  te „Grimmix“ (29.8.).

Obilježit će se i Veloselska noć (12.8.) uz nezaobilaznu dagnjadu i nastup benda Malvazija! Već tradicionalno, lokalci i gosti uživat će u notama Klapa na pjacalu u Velom Lošinju, ispred župne crkve Sv. Antuna (22.8.).

Na Unijama će se i ove godine održati pregršt kulturnih događaja –  Etnografska zbirka Karniš u galeriji Torać bit će otvorena tijekom cijelog kolovoza. Izložbu Arheološka baština otoka Unija bit će moguće pogledati do 5. kolovoza, a Izložbu More, autorice Emilije Fatović bit će moguće obići od 6. do 13.8. Dan nakon održat će se koncert Unije Classic Aleksandra Miloševa u župnoj crkvi otoka Unije, a od sredine pa sve do kraja kolovoza, u galeriji Torać, bit će izložba Vnetak 1873. – 2023., autorice Silvane Peroš.

Ne zaboravite, u od 2. do 16. rujna održat će se festival Losinava posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja s ciljem očuvanja, revitalizacije i turističke valorizacije pomorske baštine kroz oživljavanje i prezentaciju povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva.

Pridružite nam se i uživajte u ljetu na Lošinju!

Detaljan program pronađite ovdje: visitlosinj.hr

TZ Maloga Lošinja

Fotografija: Sandro Tariba