Dodjela oznake Lošinj Taste of Vitality – Brenda vitalnosti u ugostiteljstvu

Na Lošinju, otoku vitalnosti, u Muzeju Apoksiomena održana je svečana dodjela oznake Taste of Vitality, projekta u organizaciji TZG Malog Lošinja i Gastronauta .

Oznaka Taste of Vitality odnosi se na hranu bogatu hranjivim tvarima koja podržava opću dobrobit i razinu energije. Naglašava uravnoteženu prehranu s esencijalnim vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima za promicanje vitalnosti i zdravlja s posebnim naglaskom na način kuhanja i pripreme hrane.

Titule Taste of Vitality dodijeljene su za 54 jela i 6 pića iz ponude ukupno 16 ugostiteljskih objekata.

Svečanost   dodjele su svojim nastupom uveličali Pjevački zbor mlađeg uzrasta glazbenog odjela Osnovne škole Maria Martinolića a posebne izvedbe na klaviru pružili su Marko Drča i Karolina Jureković.

Na inicijativu Turističke zajednice, pokrenut je projekt širenja brenda vitalnosti na ugostiteljsku ponudu. U suradnju su pozvani partneri iz poduzeća Abisal i Gastronaut, predvođeni prof. Karin Mimicom, koji stoje iza brojnih uspješnih gastronomskih brendova destinacija. Kreiranje priručnika koji spaja mediteransku i anti-age prehranu s lošinjskim namirnicama povjereno je mag. nutr. Diani Gluhak Spajić, autorici Healthy Meal Standarda. Svako jelo kojem je u Muzeju Apoksiomena dodijeljena titula Taste of Vitality predstavlja ukusan i nutritivno bogat lagani obrok s okusima Lošinja, pri čemu su sastojci i gramature precizno nadgledani od strane nutricionista. Jela za vitalnost možete pronaći posebno istaknuta na jelovnicima sljedećih restorana: Artatore, Baracuda, Bocca Vera, Bora Bar, Borik, Corrado, Diana, Deveron, Manora, Mare, Silvana, Trojka, Veli žal, Za Kantuni, te slastičarni Torte i to i Moby Dick Gelateria. Na plaketama dodijeljenim restoranima navedena su i preporučena jela za vitalnost. Među Taste of Vitality delicijama nalaze se, primjerice: Škampi crudo; Salata od rakovice; File škarpine s povrćem i lošinjskim agrumima; Lignje na brudet s palentom; Hobotnica pod pekom s povrćem; Smotuljci od blitve punjeni raguom od lignji; Tartar od plavorepe tune; Juneći carpaccio s lošinjskim kaparima; Beef tagliata na rukoli;Janjetina na umido; Mladi pivac na žaru; Burgeri od leće, divljeg luka i koromača; Batat punjen otočnim pestom; Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća; Chia puding sa lavandom; Kokteli sa svježim voćem, povrćem i mirisnim biljem.

Lošinj je poznat po blagoj klimi, čistom zraku obogaćenom miomirisima samoniklog ljekovitog bilja, s više od 200 sunčanih dana godišnje te 280 km pješačkih i biciklističkih staza.

Sada su ti aduti prekrasne i za zdravlje preporučene destinacije dodatno ojačani ponudom jela pod brendom Taste of Vitality.

TZ Maloga Lošinja