Doris Pinčić Rogoznica i Belma Džomba otkrivaju kako putovati s djecom

Sezona godišnjih odmora i ljetnih praznika u punom je jeku. Neki će već tradicionalno izabrati domaće destinacije na jadranskoj obali, no neki će se odlučiti za malo udaljenije i egzotične destinacije do kojih će stići avionom. Za obitelji s djecom početak ovog inače veselog iskustva može biti stresan jer nerijetko ne dobiju dovoljno pažnje tijekom putovanja.

Oni koji traže vrhunsku uslugu već su navikli da biraju Emirates koji različitim sadržajima prilagođenim najmlađima roditeljima olakšava cijeli proces putovanja pa ono od samog početka postaje ugodno iskustvo koje rado pamte.

Svog se siječanjskog putovanja u Dubai rado sjeća i televizijska voditeljica i glumica Doris Pinčić Rogoznica koja je grad superlativa posjetila u društvu svog supruga Borisa i sinčića Donata: „Dubai nas je sve oduševio, no rado se sjećam i leta na tu daleku destinaciju. Naime, za svako dijete na letu Emirates priprema poseban obrok, igračke prilagođene dobi, Disneyjev kanal s omiljenim crtićima, a posebno me oduševilo što bebe dobiju svoj krevetić pa se zato veselim putovanju u četvero.“

Istraživanje koje je provela aviokompanija Emirates, pokazalo je da je najmlađim putnicima potrebno samo 49 minuta i 47 sekundi da upitaju „jesmo li već stigli?“. Dok se roditelji bore s tim da što duže zabave svoju djecu, Emirates je udružio snage s dr. Sandi Mann, psihologinjom i stručnjakinjom za dosadu Sveučilišta Central Lancashire u Ujedinjenom Kraljevstvu koja kaže: „Ponekad ako djeci ponudimo previše aktivnosti, manje će vremena posvetiti svakoj od njih i brže će im dosaditi. Ukoliko imaju manje izbora, jednostavne igračke, pa čak i olovke i papiri, djeci mogu postati vrlo privlačni. ‘Elektronička dadilja’ (tableti i pametni telefoni), iako popularna na letovima, ne djeluje na sve dobne skupine. Roditelji mlađe djece uviđaju da ona imaju manje pozornosti za takve aktivnosti nego starija. Zamjenom ove pasivne aktivnosti nekom aktivnom ili kreativnom smanjit će se osjećaj dosade kod djece.”

Televizijska voditeljica Belma Džomba, majka dviju djevojčica, također se osvrnula na dosadašnja iskustva putovanja s djecom: „Una je prvi put letjela s nepunih godinu dana i bilo je odlično. Išli smo u Berlin na utakmicu rukometnih legendi, gdje je između ostalog nastupio i Unin tata. Od tada neprestano putujemo s njom. Posjetili smo Italiju, Francusku i Španjolsku. Ada nije nikada letjela avionom no uskoro se spremamo za Rim. Zapravo suprug i ja nikad ne putujemo bez djece. Tako smo od početka radili i sada nam je to jedini ispravan i mogući način.“

Poseban tretman Emiratesa počinje već na tlu, odnosno u zračnoj luci gdje ova aviokompanija obiteljima s bebama i malom djecom nudi brojne prednosti poput posebnih obiteljskih šaltera za brzu registraciju, prioritetno ukrcavanje u zrakoplov te dodatnu prijavljenu prtljagu i više ručne prtljage.

Naravno, pravo iskustvo Emiratesa putnici će doživjeti u avionu pa će tako, primjerice, u ekonomskoj klasi moći odabrati posebna sjedala s pregradama rezervirana za putnike s dojenčadi. Putnici koji lete s bebom ili malim djetetom, u toaletima će pronaći stolove za presvlačenje, kao i komplet za dojenčad ispunjen korisnim osnovnim predmetima poput pelena i vlažnih maramica.

Jednako važni kao dodatni sadržaji su i obroci, pa Emirates djeci od 2 do 12 godina nudi čitav niz njihovih omiljenih jela, a u suradnji sa stručnjacima za putovanje iz Lonely Planet Kids osmišljeni su i paketi koji potiču djecu da istražuju svijet. U njima mogu uživati za vrijeme leta, ali ih i ponijeti sa sobom u daljnje avanture.

Čitav je niz sitnica koje mogu učiniti razliku, a u nastavku su korisni savjeti za što ugodniji let s djecom:

–           Pametno spakirajte ručnu prtljagu. Ponesite dovoljno pelena, vlažnih maramica, bočice s mlijekom (ako je potrebno), igračke, malu deku, kao i odjeću za presvlačenje, a pelene nikako nemojte staviti na dno torbe kako biste ih lakše pronašli.

–           Zatražite sjedalo uz prolaz. Izbjegnite poteškoće do kojih nerijetko dolazi kada u uskom prostoru treba proći pored ostalih putnika na putu do wc-a, a ako vam je potrebno, zatražite i pomoć kabinskog osoblja.

–           Planirajte dojenje ili hranjenje bočicom za polijetanje i slijetanje. Dokazano je kako proces sisanja može pomoći bebama da im se odčepe uši, a i općenito ih ova aktivnost umiruje. Također, za slučaj da beba ne može zaspati, ponesite više manjih porcija hrane u bočici.

–           Izaberite meku i slojevitu odjeću. Velike su vjerojatnosti da će neprikladno odjeveno dijete pokazivati znakove nezadovoljstva, stoga djecu odjenite u odjeću koja ih neće stezati i koja se lako može skinuti. Vjerovali ili ne – pidžame su vjerojatno najbolji izbor.

–           Pokušajte im ne nuditi slatkiše za vrijeme leta. Oduprite se iskušenju da djeci održite energiju za vrijeme dugog putovanja dajući im slatkiše. Emirates će se pobrinuti da im pruži ukusne obroke za pravilan izvor energije.

–           Potaknite djecu da vode dnevnik na letu. U njega mogu nacrtati ili zapisati što su vidjeli, koga su upoznali i zabilježiti zanimljivu novu hranu koju su kušali. Kabinsko osoblje Emiratesa će vam donijeti bojice i papire za crtanje.

–           Pobrinite da dijete ima vaše podatke uz sebe. Djeca ponekad znaju biti nestašna pa ukoliko odlutaju od vas u prostoru zračne luke, korisno je da imaju vaše podatke kako biste ih što prije i lakše pronašli.

 

PR: Media val