Drugi dan sajma turizma ITB u Berlinu: Hrvatska tražena destinacija

Nakon jučerašnjeg vrlo uspješnog predstavljanja hrvatske turističke ponude tijekom prvoga dana sajma ITB u Berlinu, brojne promotivne aktivnosti i važni sastanci s ključnim međunarodnim partnerima održani su i danas tijekom drugog dana održavanja ovog najvećeg svjetskog turističkog sajma. Tako se hrvatska delegacija predvođena ministrom turizma Garijem Cappellijem te direktorom Glavnog ureda HTZ-a Kristjanom Staničićem susrela sa Sebastianom Münzenmaierom, predsjednikom Odbora za turizam u njemačkom Bundestagu, koji je obišao hrvatski štand i pritom pohvalio novi dizajn i koncept nastupa Hrvatke turističke zajednice, ali i Hrvatsku kao vrlo popularnu i traženu destinaciju među njemačkim turistima. Jedna od tema ovog susreta je bila i inicijativa o osnivanju jedinstvenog europskog fonda i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije. Sastanku je prisustvovao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Tijekom prva dva dana sajma održani su i brojni sastnaci s ključnim partnerima među kojima su Jet2com, TUI, Savezna udruga njemačke turističke industrije (BTW), Expedia, Olimar, Germania, Eurowings, Condor, Thomas Cook Njemačka i drugi.

Direktor Staničić naglašava kako su svi ključni partneri prošlu godinu zaključili s odličnim rezultatima, a zbog čega najavljuju proširenje programa za 2018. godinu. „Hrvatska je na njemačkom tržištu vrlo tražena destinacija, a sukladno prezentiranim planovima najvećih partnera na njemačkom tržištu očekujemo zadržavanje pozitivnih trendova u 2018. godini. U tom kontekstu ključnu ulogu imaju aviolinije pa nas stoga posebice vesele najavljeni rasporedi letenja koji kod najvećih avioprijevoznika podrazumijevaju uvođenje novih linija te povećanje rotacija postojećih letova. Upravo je najveći broj novih direktnih zračnih linija najavljen s tržišta Njemačke i to čak njih 13. Nove letove za Zadar, Rijeku, Pulu, Split i Dubrovnik najavljuju brojni avioprijevoznici kao što su easyJet, Eurowings, Ryanair, Lufthansa, Condor i drugi“, poručio je  direktor Staničić te nadodao kako se brojni letovi odnose na periode pred i posezone.

Ministar Cappeli je pak naglasio kako je turizam pokretač gospodarskog sustava zbog prilika koje stvara za nove investicije i omekšavanje diplomatskih veza. „Ovakva su događanja odlična prilika za susret s različitim dionicima u turizmu, od turoperatora i avioprijevoznika do predstavnika političkih institucija za turizam, ali i za održavanje sastanaka s zainteresiranim stranim ulagačima. Nakon što smo postigli veliki uspjeh na europskim emitivnim tržištima, počeli smo ulagati u privlačenje gostiju s dalekih tržišta. Prošle smo godine uspostavili direktnu avioliniju na relaciji Dubai – Zagreb što je izuzetno bitno za dobru povezanost naših destinacija s tržištima poput Kine, J. Koreje i Japana“, rekao je ministar Cappelli nakon što se na temu viza na sajmu sastao s veleposlanikom Ujedinjenih Arapskih Emirata u RH (sa sjedištem u Njemačkoj) Ali Abdullom Al Ahmedom s kojim je razgovarao o otvaranju diplomatskog predstavništva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima što bi gostima iz Azije omogućilo još brži i jednostavniji dolazak u Hrvatsku. „Privlačenju još većeg broja kineskih gostiju zasigurno će pridonijeti i činjenica što je ova godina proglašena godinom Europe u Kini, a predstavnici delegacije iz Macaoa na sajmu su nam uručili i poziv za sudjelovanje na Globalnom Turističkom Ekonomskom Forumu u listopadu ove godine što je još jedna prilika za turističku promociju, ulaganja i suradnju s Kinom“, zaključio je ministar Cappelli.

Inače, predstavnici kompanije Jet2com naglasili su kako tjedno realiziraju više od 40 letova prema Hrvatskoj te da su odlične rezultate i poraste prometa u prošloj godini ostvarili prema destinacijama kao što su Dubrovnik (+26%) i Split (+36%). Osim odličnih rezultata i najavljenih povećanja u segmentu avioprometa, predstavnici kompanije Jet2com su također najavili nove aktivnosti i proširenja u segmentu nautičke ponude, ali i u segmentu „family“ ponude u sklopu projekta „Jet2villas“. Iz TUI-a također najavljuju kako u Hrvatskoj povećavaju ponudu hotela za obitelji i to za 10%, a razgovaralo se i o proširenju suradnje te novim ponudama za Hrvatsku u 2019. i 2020. godini kroz razvijanje luksuznog turističkog proizvoda (tzv. luxury brand). Cjelokupna TUI grupa u svom portfelju drži 1600 turističkih agencija i vodećih portala, oko 150 aviona, više od 300 hotela s 214.000 kreveta, 14 brodova za krstarenje te zapošljava više od 67.000 radnika u više od 130 zemalja.

S predstavnicima Expedie se razgovaralo o ponudi novih digitalnih platformi za oglašavanje turističkih proizvoda na britanskom i američkom tržištu, dok se s predstavnicima BTW-a, udruge koja promovira interese njemačke turističke industrije, razgovaralo o tješnjoj suradnji između strukovnih udruga njemačke i hrvatske, a posebna tema je bila i partnerstvo na godišnjoj konferenciji BTW-a u Njemačkoj u 2019. godini. Predstavnici Condora su predstavili nove linije iz Frankfurta prema Zadru i Rijeci te iz Dusseldorfa prema Splitu, kojeg će također povezivati i sa Hannoverom. Eurowings u ljetnom redu letenja za 2018. pojačava operacije iz Njemačke za Dubrovnik i to iz Düsseldorfa, Hannovera, Berlina, Kölna (Bonn), Münchena i Stuttgarta. Tu je easyJetova nova linija koja će povezat Zadar i Berlin, a iako u ponudi već imaju liniju iz berlinske zračne luke Schönefeld prema Puli, uvode novu liniju koja će Pulu povezati s drugom zračnom lukom – Tegel.

Lufthansa je u ljetnom redu letenja za 2018. najavila novu liniju Zadar – Frankfurt, ali i povećanje operacija prema Puli, dok je Ryanair još ranije najavio tri nove linije iz Frankfurta za Pulu, Rijeku i Zadar te liniju Zadar – Bremen. Germania je pak objavila kako će ovo ljeto povezivati Dresden s Dubrovnikom.

Dodajemo kako je prezentaciju hrvatske turističke ponude na sajmu ITB svojim dolaskom uveličao i hrvatski rukometni reprezentativac te igrač berlinskog Füchsea Jakov Gojun, koji je izazvao veliku pozornost posjetitelja sajma ITB i tako dodatno doprinio pozicioniranju Hrvatske kao atraktivne i popularne turističke destinacije. Isto tako, povodom Međunarodnog dana žena ministar Cappeli i direktor Staničić prisutnim damama darovali su ruže.

Podsjećamo kako na sajmu ITB, uz Hrvatsku turističku zajednicu, svoju ponudu predstavlja i 21 suizlagač. Sajam je otvoren do 11. ožujka te se očekuje da će ga posjetiti oko 150.000 posjetitelja.

PR: HTZ