Duga tradicija se nastavlja: obilježen još jedan Ribarski dan u Baški

Više od stoljeća Ribarski dan je centralno zbivanje bašćanskog ljeta. Ono što je započelo davne 1910. godine kao lokalno natjecanje ribara, preraslo je u manifestaciju koja iz godine u godinu dovodi u Bašku brojne posjetitelje i zaista je nezaobilazni dio tradicije koji se mora doživiti.

Iako je i ove godine program morao biti prilagođen propisanim epidemiološkim mjerama, prvi vikend u kolovozu ipak je bio ispunjem prugastim ribarskim majicama, veselom glazbom i zabavnim događanjima. Umjesto centralne pozornice, brojna zabavna, edukativna i kulturna događanja Ribarskoga dana ispunila su bašćanske ulice i kutke pa su posjetitelji i mještani mogli uživati u veseloj atmosferi kroz čitavo mjesto!

Program Ribarskoga dana smo započeli u petak, jednom od dvije interpretacijske šetnje po nazivom “More, more…”, koje je vodila Maja Polić, certificirani interpretator baštine. Cilj šetnji, koje su se održale u petak i subotu, bio je pružiti našim posjetiteljima, ali i mještanima, mogućnost da na zanimljiv, dinamičan i interaktivan način urone u magiju našeg malog mjesta s velikom tradicijom.

Iste večeri odvio se i atraktivni defile ribarskih barki, turističkih brodova i brodica!

Prvi dan manifestacije nastavili smo i otvaranjem izložbe “Jato”, riječkog umjetnika Bruna Paladina, koju u bašćanskoj galeriji Zvonimir možete pogledati do 25. kolovoza.

Bašćanska klapa Zvonimir, klapa Intriga, Trio Bajs i Frula bandbili su zaduženi za glazbenu podlogu Ribarskoga dana, a večernji sati bili su rezervirani i za atraktivnu projekciju filmova Klonimira Seršića.
Zahvaljujući KD “Šoto”, na ovom Ribarskom danu uživali smo u presjeku ljetnih kadrova i proslava Ribarskoga dana od šezdesetih do osamdesetih godina prošloga stoljeća!  

Subotnji program započeo je revijom jedrenja otoka Krka u organizaciji JK “Vihor” te se nastavio posjetom ribarskom muzeju Buymer.U 14:00, 15:00 i 16:00 sati, posjetitelji su besplatno mogli posjetiti Buymer u uvali Vela luka, uz organizirani prijevoz s Taxi boat-om Maestral.

Ribarski muzej bio je odlična prilika za saznati više o ribarskoj tradiciji Baške od članova udruge Buymer!

Subota je bila rezervirana i za dio manifestacije koji već tradicionalno privlači najviše pogleda i zanimanja od strane naših posjetitelja. Povorka ribara i mještana, uz pratnju veselog Frula banda, krenula je od Stare rive do Vele Plaže te tamo znatiželjnim promatračima demonstrirala izvlačenje mreže!

Kulturno društvo “Šoto” i ove se godine pobrinuo da kulturno nasljeđe Baške našim posjetiteljima bude prezentirano na atraktivan način. Organizirana je tako dječja radionica učenja tradicionalnog tanca nazvana “Tanac pod sopile” i nastup “Sopile na moru”, gdje su sopci na tradicijskoj barci nastupili sa mora brojnim posjetiteljima na šetnici Paladi i time prezentirali glazbu uvrštenu na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine.

Uz radionicu učenja tanca, najmlađi sudionici mogli su uživati u mnoštvu događanja Dječjeg ribarskog dana. 
Kako bi osigurali da tradicija manifestacije postane dio njihovog odrastanja, organiziran je “Zaljev sirena” (morski foto kutak na prvoj plaži uz Malu rivu), izrađivanje razglednice u tehnici kolaž na radionici “Morske kartuline” s Ingeborg Crnogaj i Gordanom Maravić iz Udruge za promicanje kreativnosti – Gea, ispisivanje imena glagoljicom na prezentaciji “Slovima glagoljice” s Mirijam Volarić i Lovrom Krsnikom, oslikavanje lica i modeliranje balona te mala škola ribolovaod strane iskusnih ribara udruge “Škrpina”, koji su im prenijeli svoje znanje o ribarskim vještinama.

Turističke zajednice općine Baška