ECO HERITAGE TASK FORCE U NINU

U kraljevskom gradu Ninu od 23. srpnja do 12. kolovoza boravi 40 mladih volontera u organizaciji Hrvatske Matice iseljenika, Grada Nina, Turističke zajednice Grada Nina te uz suradnju ninskog komunalnog poduzeća Komunalac Nin d. o. o., Osnovne škole ”Petar Zoranić” Nin i Solane Nin. Volonteri rade na očuvanju baštine te očuvanju prirodnih i kulturnih ljepota ninskog kraja na više različith lokacija. Polaznici projekta pristigli su iz 15 zemalja svijeta: SAD-a, Brazila, Argentine, Australije, Bolivije, Ekvadora, Južne Afrike, Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Španjolske, Slovačke te Bosne i Hercegovine i većinom su potomci hrvatskih iseljenika.

Kroz projekt ECO HERITAGE TASK FORCE je naglašena potreba za očuvanjem naše prirodne i kulturne baštine pa je partner u realizaciji već dugi niz godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te lokalna zajednica gdje se projekt realizira. Ove godine to je Grad Nin koji je bogat svojim povijesnim sadržajima i turistička je destinacija koju će kroz projekt Hrvatske matice iseljenika, upoznati i mladi ljudi iz cijeloga svijeta.

Projekt ECO HERITAGE TASK FORCE započet je u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, a iseljenička ga je mladež prihvatila, oplemenila i s velikim entuzijazmom nastavila održavati sve do današnjeg dana. Prepoznavši vrijednost ovoga programa, svake se godine hrvatskoj mladeži iz iseljeništva i predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina iz susjednih zemalja pridružuju i njihovi prijatelji iz cijeloga svijeta. I ove godine tradicionalno se organizira dragovoljni program ECO HERITAGE TASK FORCE, u kojem mladi iznad 18 godina rade na zaštiti okoliša, obnavljajući dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora. Potreba da se očuva naša baština je izazov, stoga je uključivanje mladih iseljenika prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske te gaje želju da pridonesu očuvanju njenog prirodnog okoliša i dobara i tako bolje upoznaju domovinu.

Projekt je dosada održan na Plitvicama, u Skradinu, Trstenu, na otoku Ugljanu, u Daruvaru, na Školjiću, u Puli, Motovunu, Dugoj Resi, Bakru, Zaostrogu, Koprivnici, Rovinju, dva puta u Stonu, Visu i Šibeniku.

PR: TZ grada Nina

Fotografija: Marija Dejanović