Emirates pokazuje ekološki prihvatljivu tehniku čišćenja zrakoplova

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se danas obilježava diljem svijeta, zrakoplovna je kompanija Emirates pokazala ekološki prihvatljivu tehniku čišćenja zrakoplova kojom štedi milijune litara vode godišnje. Emirates, naime, koristi tzv. tehniku drywash, odnosno tehniku suhog pranja. Kao što samo ime govori, riječ je o tehnici čišćenja za koju se koristi vrlo mala ili čak nikakva količina vode, što je u suprotnosti s uobičajenim metodama čišćenja zrakoplova koje obično koriste tisuće litara vode po pranju.

Tijekom svakog leta, zrakoplov akumulira prašinu i prljavštinu na vanjskoj površini. Osim što izgleda prljavo i manje privlačno, prljavština koja se akumulira na površini zrakoplova povećava i potrošnju goriva jer zrakoplov postaje teži i manje aerodinamičan. Tradicionalno, zrakoplovi se čiste pomoću visokotlačne vode između četiri i pet puta svake godine. Međutim, u prosjeku ova tehnika troši više od 11.300 litara vode za čišćenje jednog zrakoplova tipa Airbus A380 i više od 9.500 litara vode za čišćenje zrakoplova tipa Boeing 777.

Od početka 2016. godine Emirates koristi tzv. tehniku drywash za čišćenje svoje flote od preko 250 zrakoplova. Ovom se tehnikom tekući proizvod za čišćenje prvo nanosi ručno na cijelu vanjsku površinu zrakoplova, a zatim se čistom mikrofibrom uklanja, zajedno s prljavštinom, čineći zrakoplov čistim i poliranim. Na zrakoplovu ostaje fini zaštitni sloj koji omogućuje da oslikana površina zadrži duži sjaj. Za čišćenje zrakoplova tipa A380 potrebno je angažirati 15 djelatnika i računati na 12 sati čišćenja, dok je za zrakoplov tipa Boeing 777 potrebno 9 sati čišćenja (uz isti broj djelatnika).

Pogledajte video čišćenja Emiratesovog zrakoplova tipa Airbus A380 u centru Emirates Engineering u Dubaiju tehnikom suhog pranja.

Brojne su prednosti korištenja tehnike suhog pranja zrakoplova. Osnovna je naravno ta da ova tehnika koristi vrlo malo vode za čišćenje pa, kad se uzme u obzir da zrakoplovna kompanija Emirates ima flotu od 260 zrakoplova, dolazi se do brojke od 11 milijuna litara vode koju uštedi. Uz to, ova tehnika osigurava to da zrakoplov ostaje čišći duže vrijeme te tako smanjuje broj potrebnih čišćenja godišnje na tri te smanjuje potrošnju goriva zbog manje količine prljavštine koja se zadržava na površini.

Operativno, moguće je tijekom suhog pranja obavljati i druge zadatke na održavanju zrakoplova, što nije moguće kad se ispire vodom zbog osjetljivosti instrumenata na vodu.

Zrakoplovna kompanija Emirates predana je odgovornosti prema okolišu te upravlja jednom od najmlađih i što se potrošnje goriva tiče, najučinkovitijih flota na svijetu, a uz usvajanje tehnike suhog pranja, ova je aviokompanija uvela i niz drugih inicijativa usmjerenih k energetskoj učinkovitosti.

PR: media val