Emirates predstavio žene kao uzore u avijaciji

Zrakoplovna tvrtka se s dvije pilotkinje uključila u globalni projekt Dreams Soar

Kako bi skrenula pozornost na žene u avijaciji i njihovu ulogu u rastu i razvoju industrije, zrakoplovna tvrtka Emirates nedavno je u svom sjedištu u Dubaiju ugostila Shaestu Waiz koja je sudjelovala u izazovu u simulatoru leta zrakoplova Boeing 777. Waiz je pilotkinja i osnivačica Dreams Soara, Inc. (DSI), neprofitne organizacije čija je misija putem globalnog projekta motivirati mlade žene da se školuju i postanu nova generacija STEM-a (Science, Technology, Engineering and Math) i zrakoplovnih stručnjakinja. Projekt uključuje samostalnu letačku misiju u kojoj Waiz upravlja jedno-motornim zrakoplovom Beechcraft Bonanza A36 kako bi obišla svijet. Na putovanju od gotovo 47.000 kilometara proletjet će kroz ukupno 18 zemalja na pet kontinenata, a kao jedna od 34 postaja na tom putovanju našao se i Dubai.

Shaestu je na Emirates Aviation Collegeu dočekala Bakhita Al Muheiri, pilotkinja koja upravlja zrakoplovom Boeing 777. Bakhita je ujedno i jedna od najmlađih Emiratesovih pilotkinja iz Emirata – ima samo 24 godine. Počela je letjeti 2016. godine, a nakon što je završila nacionalni program školovanja kadeta pilota (National Cadet Pilot Programme) u letu je provela više od 1.100 sati. Nakon kratkog dogovora, Shaesta i Bakhita započele su simulacijski izazov u kokpitu Boeinga 777 – polijetanje, slijetanje i upravljanje zrakoplovom na dodijeljenoj ruti. Kako obje pilotkinje upravljaju simulatorom zrakoplova Boeing 777 i kakva su njihova iskustva može se pogledati ovdje.

Adel Al Redha, izvršni potpredsjednik i glavni direktor operacija (Executive Vice President and Chief Operations Officer) zrakoplovne tvrtke Emirates izjavio je:

„Kroz naš nacionalni program školovanja kadeta pilota želimo osposobiti novu generaciju pilotkinja te stvoriti okruženje koje ih cijeni i potiče da napreduju i preuzmu veću ulogu unutar naše industrije. Također, vjerujemo da je jedan od načina pronalaska novih kvalitetnih pilota u današnje vrijeme upravo motiviranje talentiranih žena da odaberu karijeru u zrakoplovstvu.“

Nakon leta u simulatoru sa Shaestom, Bakhita Al Muheiri je izjavila:

„Doista sam inspirirana Shaestinom pričom. Kao prva civilna pilotkinja iz Afganistana, pokazala je da je svijet prepun mogućnosti i kad ženama predstavimo širok raspon karijera u području STEM-a i zrakoplovstva potičemo njihov interes za ulazak u industriju koja se brzo razvija i nudi mnogobrojne mogućnosti.“

Na let u simulatoru Boeinga 777 osvrnula se i Shaesta:

„Zrakoplov ne zna jeste li žena ili muškarac, koja je vaša religija ili životna priča. On se kreće na temelju naredbi pilota. Vrijeme provedeno s Bakhitom u simulatoru Boeinga 777, slušanje njezine motivirajuće priče i uvid u način na koji Emirates pomaže u stvaranju prilika za mnoge mlade žene probudilo mi je nadu da će više autoriteta iz područja zrakoplovstva uložiti svoje vrijeme i energiju u inspiriranje novih generacija. Moramo raditi zajedno i koristiti naše resurse kako bismo stvorili bolju budućnost.“

Emiratesova ženska pilotska posada okuplja 24 nacionalnosti u dobi od 20 do 59 godina. Emirates također ima prvu arapsku pilotkinju zrakoplova Airbus A380, kao i najmlađu pilotkinju iz Emirata koja upravlja zrakoplovom A380. Osim toga, Emirates zapošljava visokokvalificirane stručnjakinje koje rade kao zrakoplovne inženjerke, mehaničarke i tehničarke za održavanje i popravke zrakoplova. Žene također rade na ključnim pozicijama u operacijama leta u aviokompaniji.

Generalno civilno zrakoplovstvo UAE-a (UAE General Civil Aviation Authority) je nakon leta u simulatoru ugostilo Shaestu u Dubai Mallu gdje je razgovarala s mladim djevojkama i ženama o svojim iskustvima i projektu Dreams Soar. Bakhita Al Muhairi te kadetkinje Khalid Ali Al Mansoori i Maryam Yousuf Bin Ismail također su podijelile svoja iskustva vezana uz rad u zrakoplovstvu kako bi dodatno motivirale prisutne mlade žene da odaberu ovaj poziv.