Englezi, Francuzi i Nijemci su najveći ljubitelji hrane među putnicima

  • Hrvati se nisu našli među top 30 nacionalnosti koje su najveći ljubitelji hrane prema istraživanju Booking.com-a što iznenađuje s obzirom na to da je Hrvatska prepoznata kao destinacija fine hrane
  • Englezi, Francuzi i Nijemci, a nakon njih Amerikanci i Australci, najveći su ljubitelji hrane među putnicima, otkrivaju nam recenzije Booking.com-a[1]
  • Više od pola (54%) svjetskih putnika tvrdi da im je prilikom prvog posjeta nekom odredištu najdraže otkrivanje i kušanje lokalne hrane[2]

 Gastronomski turizam vrlo je popularan i nijedno putovanje nije potpuno bez kušanja lokalnih specijaliteta i posjeta novim restoranima. Uz upijanje lokalne kulture i opuštanje u prirodi, svi smo željni uživanja u lokalnim specijalitetima i kušanja autentičnih jela. Booking.com, globalni lider u povezivanju putnika s najvećim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, otkriva nacionalnosti najvećih ljubitelja hrane među putnicima.

Analizom podataka iz recenzija putnika, što uključuje više od 118 milijuna recenzija stvarnih putnika na stranici, Booking.com otkriva da su Englezi, Francuzi i Nijemci najveći ljubitelji hrane jer u svojim recenzijama spominju hranu više nego putnici drugih nacionalnosti. No nemaju samo Europljani želju za otkrivanjem svjetskih specijaliteta na putovanju, slijede ih Amerikanci i Australci. Iako je Hrvatska prepoznata kao destinacija fine hrane, Hrvati se nisu našli među top 30 nacionalnosti koje su najveći ljubitelji hrane među putnicima.

 

Top 30 zemalja iz kojih dolaze putnici koji najviše spominju hranu u recenzijama
1 Ujedinjeno Kraljevstvo 16 Ujedinjeni Arapski Emirati
2 Francuska 17 Mjanmar
3 Njemačka 18 Singapur
4 SAD 19 Južna Afrika
5 Australija 20 Argentina
6 Italija 21 Poljska
7 Španjolska 22 Meksiko
8 Nizozemska 23 Rumunjska
9 Švicarska 24 Saudijska Arabija
10 Belgija 25 Tajland
11 Kanada 26 Rusija
12 Austrija 27 Švedska
13 Irska 28 Izrael
14 Novi Zeland 29 Kina
15 Indija 30 Hong Kong

 

 

Od asada u Argentini do morskih plodova u Španjolskoj, putovanja u nova odredišta i kušanje ukusnih jela nije samo užitak za nepca, nego i stvara predivne uspomene pa vas mirisi u sekundi mogu vratiti u dane vašeg putovanja. Za više od trećinu (36%) svjetskih putnika hrana je ono što im ostaje u najboljem sjećanju još od prvog putovanja, a više od pola (54%) tvrdi da im je najbolji dio putovanja u novo odredište upravo kušanje lokalne hrane[3].

Recenzije mogu biti neprocjenjiv izvor insajderskih savjeta za najbolja mjesta za ljubitelje hrane. Jedna od četiri osobe (26%) priznaje da već prvi dan u novom odredištu gledaju online recenzije lokalnih restorana, a više od pola (54%) tih putnika gleda recenzije već unutar sat vremena od dolaska u odredište[4].

Pepijn Rijvers, direktor marketinga u Booking.com-u:

 “Od gurmanskih jela u tri slijeda do specijaliteta ulične hrane, hrana je ključan dio svakog putovanja i omogućuje vam da istinski doživite i iskusite drugu kulturu. A najbolje ćete lokalne gurmanske bisere otkriti slušajući savjete drugih putnika koji su već posjetili ta mjesta i kušali te specijalitete. Milijuni naših recenzija i preporuka putnika pomoći će vam da pronađete najbolje smještajne objekte u najboljim lokacijama za ljubitelje hrane među 1,2 milijuna jedinstvenih smještajnih objekata, od kućica na drvetu do vila, apartmana i smještaja na farmi. Kakvo god uzbudljivo gastronomsko iskustvo tražili na svom putovanju, uz Booking.com ćete ga jednostavno pronaći i uživati u njemu.”

[1] Booking.com-ovi analitičari uzimali su u obzir recenzije (prema nacionalnosti) pisane na lokalnom jeziku putnika koje spominju hranu ili su povezane s hranom

[2] 18.496 ispitanika odgovorilo je između 27. travnja i 15. svibnja na online anketu tvrtke Research Now (više od 1000 iz UK-a, SAD-a, Brazila, Kine, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Indije i Rusije i po više od 500 iz Australije, Argentine, Belgije, Kanade, Danske, Hong Konga, Hrvatske, Indonezije, Japana, Meksika, Nizozemske, Novog Zelanda, Švedske, Tajlanda i Tajvana)

[3] Istraživanje koje je zatražio Booking.com i neovisno proveo na uzorku od 1000 ispitanika iz SAD-a, Brazila, UK-a, Francuske, Italije, Španjolske, Rusije, Njemačke, Kine, Indije i 500 ispitanika iz Nizozemske, Hrvatske, Kanade, Japana, Novog Zelanda, Australije, Tajlanda, Danske, Belgije i Švedske. Ukupno su podaci skupljeni na uzorku od 15.077 ispitanika (starijih od 18 godina) od 11. siječnja do 30. siječnja 2017.

[4] 18.496 ispitanika odgovorilo je između 27. travnja i 15. svibnja na online anketu tvrtke Research Now (više od 1000 iz UK-a, SAD-a, Brazila, Kine, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Indije i Rusije i po više od 500 iz Australije, Argentine, Belgije, Kanade, Danske, Hong Konga, Hrvatske, Indonezije, Japana, Meksika, Nizozemske, Novog Zelanda, Švedske, Tajlanda i Tajvana)

PR: Dialog