Festival Apoksiomena i antike predstavlja 11. Feštu lošinjske kuhinje

Po prvi put, od 27. travnja do 22. svibnja 2017. godine, održat će se Festival Apoksiomena i antike tijekom kojeg će zainteresirani posjetitelji moći doživjeti i isprobati različite usluge i proizvode inspirirane Apoksiomenom i antikom.

Od kulturnih tura, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, do Apoksiomenove prirodne kozmetike, Apoksiomenove masaže, anti stres tretmana, njege tijela, suvenira i proizvoda, posjetitelji će moći sudjelovati na brojnim kreativnim radionicama i edukacijama poput slikanja i obrade drva, upoznavanja procesa proizvodnje vina, Apoksiomenove škole kuhanja, radionice filcanja sapuna, radionice s antičkim vinima, male škole baštine i vođenja destinacijom te gastro-enološkom doživljaju.

Jedinstvena bronačana statua Apoksiomen i njegov dom, Muzej Apoksiomena, i ove su godine inspirirali lošinjske ugostitelje da kreiraju posebnu ponudu sa zanimlijvim specijalitetima spravljenim od namirnica korištenih u doba antike. Tako će se u sklopu Festivala Apoksiomena i antike održati već tradicionalna 11. Fešta lošinjske kuhinje, s naglaskom na Apoksiomenovu antičku kuhinju.

U organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, čak 15 ugostiteljskih objekata tijekom trajanja festivala nuditi će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama. Jelovnici s tri slijeda i čašom vina, zasigurno će zainteresirati brojne gastronome te ih pri tom uvesti u bogato kulturno naslijeđe lošinjskog otočja. U antici, uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna, a ta se umjerenost očitovala u količini servirane hrane i u načinu konzumacije. Namirnice i začini u receptima su upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj. Uz takozvanu mitsku trijadu; žito, masline i vino kao srž  antičke kuhinje te uz ribu i druge darove mora, danas ju poznajemo pod nazivom mediteranska prehrana.

27.travnja Lošinjani slave ‘Apoksiomenov rođendan’, dan kada je brončana statua, nakon dugog morskog sna, dočekala svijetlo dana (27. travnja 1999. godine), a otvorenje prvog Festivala Apoksimena i antike na Lošinju održat će se 28. travnja 2017. godine, u 18 sati, na Rivi lošinjskih kapetana i to gdje drugdje nego ispred Muzeja Apoksiomena. Brojni ugostitelji, vinari te ugostitelji Srednje škole Ambroza Haračića u Malom Lošinju, tom će prilikom prezentirati i ponuditi gostima svoja jela, a uvid u specijalnu antičku gastronomiju zasigurno će pružiti i izložbeni gastro stol smješten u samom Muzeju Apoksiomena, koji će tijekom trajanja festivala za svoje posjetitelje također pripremiti brojna iznenađenja.

Zahvaljujući brojnim prirodnim činiteljima i bogatoj ponudi Lošinja te vođeni kvalitetnim destinacijskim menadžmentom, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i ove su godine osmislili brojne projekte i tematska događanja za potrebe svih gostiju tijekom cijele godine. Spoj gastronomije,sporta, aktivnog odmora i zdravlja rezultirao je ovogodišnjim prvim Festivalom Apoksiomena i antike. Tako će gost moći uživati u Apoksiomenovoj masaži, tretmanima njege tijela, brojnim radionicama i edukacijama te isprobati Apoksiomenovu antičku kuhinju i doživjeti Lošinj u antičko doba, izjavila je  predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Ovogodišnji Festival Apoksiomena i antike te 11. Fešta lošinjske kuhinje na Lošinju prezentiraju specijalnu antičku gastro priču koja posjetiteljima omogućava čarobni doživljaj te ih vraća u život nekadašnje antike, stoga ne zaboravite posjetiti web stranicu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i otkrijte kompletnu ponudu Festivala Apoksiomena i antike te sudionike 11. Fešte lošinjske kuhinje, kao i njihove jelovnike. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i uživajte u jelovnicima Apoksiomenove antičke kuhnje.

PR: TZ grada Maloga Lošinja

Fotografija: arhiva TZGML