Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“

Stanovnici i posjetitelji otoka Lošinja u rujnu su mogli uživati u bogatom kulturno zabavnom programu u znaku pomorstva. Festivalom „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ kroz sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja, Lošinj se od 8. do 23. rujna 2018. godine ponovno vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva.

 Tako su se na prostoru nekadašnjeg centra pomorstva istočnog Sredozemlja održale brojne regate: 6. Lošinjska regata pasara na vesla popraćena defileom i živom glazbom, zatim 36. Lošinjska regata – Regata lošinjskih olimpijaca te Regata „štap“ jedrenje i za kraj 42. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra. Novost je i noćna regata tradicionalnih barki kada su brojne jedrilice pod svjetlima reflektora plovile malološinjskom uvalom Augusta. Osim regata, održan je i plivački maraton Open water „Apoxyomenos Challenge“ u uvali Čikat gdje se baš kao nekada odigrao i scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) „Pozdrav kapetanu“. Pomorska večer duž Rive lošinjskih kapetana oduševila je prisutne gastronomskom ponudom na izletničkim brodovima, nastupom mažoretkinja, orkestra i klape, kao i prikazom tradicionalnih pomorskih vještina i zanata (kalafatanje, pletenje mreža, izrada vrša, vezivanje mornarskih čvorova). Tijekom trajanja festivala premijerno je prikazan dokumentarni film ‘Plavo bijeli svijet’ Vedrana Kabalina o njegovom putu preko Atlantika sudjelujući u prekooceanskoj utrci ‘Mini transat’.

Tijekom trajanja festivala na malološinjskom trgu prikazana je izložba na otvorenom „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ s detaljima pomorske povijesti i života lošinjskih kapetana, a s ciljem upoznavanja povijesnih zanimljivosti održana su edukativna predavanja „O zlatnom dobu lošinjskog pomorstva „ te „Hrvatski pomorci na svjetskom tržištu“. Najmlađi su imali priliku sudjelovati u izradi male drvene brodice kroz radionicu „Mala škola brodogradnje“ te isto tako naučiti kako se pletu mreže, vrše i vežu konopi. Osim dodatne ponude poput wellness tretmana spravljenih od lošinjskog ljekovitog bilja (na način kako su se nekada uljepšavale žene lošinjskih kapetana), moglo se uživati u delicijama tematske kuhinje pod nazivom „Jela lošinjskih kapetana“ kada su lošinjski ugostitelji nudili jelovnike po jedinstvenoj cijeni.

Brojni koncerti su održani, a osim lokalnih glazbenika i vanjskih bendova nastupili su Neno Belan & Fiumensi te Klapa Rišpet. Tijekom trajanja festivala, zahvaljujući Gradu Malom Lošinju, Turističkoj zajednici te brojnim partnerima, svim zainteresiranima omogućen je uvid u bogato pomorsko naslijeđe Lošinja te na taj način oživljena povijest pomorstva. Ovim festivalom ne samo da se trudimo očuvati našu pomorsku baštinu, već želimo posjetitelje ali i stanovnike uvesti u svijet pomorstva te im predstaviti nekadašnje čuveno ‘zlatno doba pomorstva’ (od 1853. do 1884. godine) kada je u Malom Lošinju izgrađeno čak 247 brodova. Mnogi još uvijek neznaju da je upravo Lošinj bio treće brodograđevno središte u austro-ugarskom carstvu, odmah iza Rijeke i Trsta. Brojne interaktivne radionice, predavanja te sportska događanja omogućila su zainteresiranima da dožive ‘duh’ i tradiciju destinacije, smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Vatrometom u Nerezinama tako je završen još jedan festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“, a gosti su sa sobom ponijeli lijepe uspomene na bogatu maritimnu baštinu lošinjskog arhipelaga.

 

PR: TZG Maloga Lošinja

Fotografija: Sandro Tariba