FESTIVAL SUNČEV POZDRAV JESENI U NINU

Dok je jesen na kontinentu započela s dobro poznatim promjenama gdje ona svojim bojama oslikava prirodu u mnoge nijanse smeđe, i dok tamo stabla nježno odlažu svoje lišće na još toplu zemlju, polagano nastupaju jutra u kojima se magle razvlače krajolikom, a istovremeno je uz obalu još uvijek živo i toplo. Takozvano bablje ljeto davalo je prigodu za duže uživanje i kupači su dugo mogli potražiti relaksaciju u još uvijek ugodnom moru koje je pratilo ugodne temperature zraka. Kako bi se što bolje ispratilo ljeto i obilježio početak jeseni u organizaciji Turističke zajednice grada Nina u suradnji sa Muzejem  ninskih starina održalo se zanimljivo događanje.

Održan je peti po redu Festival sunčev pozdrav jeseni u crkvi svetog Križa iz 9. stoljeća koja se nalazi u središtu starogradske jezgre Nina na otoku. Turističke djelatnice  Ana Glavan i Anđela Zorić obučene u odore Vile Hrvatice i Vile Milosti koje je opisao u svom djelu Planine znameniti zadarsko-ninski pjesnik Petar Zoranić Ninjanin pozdravljale su na ulasku u crkvu brojne znatiželjne posjetitelje Europske destinacije izvrsnosti i žitelje ovog  povijesnog tritisuće starog gradića Nina. Ujedno su posjetiteljima dijelile  plodove zemlje koji sazrijevaju u jesen i prospektni materijal na hrvatskom i engleskom jeziku sa bitnim informacijama o tome što se to upravo tog trenutka zbiva u unutrašnjem dijelu crkve sv. Križa. Kako je nekima poznato, a mnogi to tek otkrivaju, na dan ekvinocija svjetlost ulazi kroz tri prozora na istočnim apsidama crkve, preslikavajući tri zrake sunca na pod u središnjem dijelu, istovremeno oslikavajući tri paralelna ovalna svjetlosna oblika.

Crkva svetog Križa predromanička je građevina jedinstvenog arhitektonskog stila, a naši pretci su je koristili kao sunčev sat i kalendar i prema njemu su računali važne dane za radove u polju i obilježavanje svetkovina. Dodatna pojašnjenja je posjetiteljima pružala mr. sc. Majda Dadić kustosica Muzeja ninskih starina koja je od početka suradnica na projektima razvijane od strane lokalna turistička zajednica. Jedinstveni Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa kao pozdrav ljetu te Sunčev pozdrav jeseni temelje se na vrednovanju astronomskog i arhitektonskog značaja crkve koju je u 19. st. engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu. Zbog magične igre svjetla i sjene unutar crkve neki je uspoređuju sa Stonehengeom. Sve što se zbiva unutar crkve sv. Križa tijekom godine, a povezano sa Suncem i to posebno za vrijeme zimskog i ljetnog solsticija, te proljetnog i jesenjskog ekvinocija opisao je Mladen Pejaković u svom djelu Broj iz svijetlosti. Mr. sc. Držislav Sikirić na istom je znanstvenom putu i trenutno se bavi istraživanjem povezano sa crkvom sv. Križa i tim fenomenom.

 

Tekst i  fotografija: Marija Dejanović, TZG Nina