Gdje otići na odmor da uživaju svi članovi obitelji

Napokon nekoliko slobodnih dana! Želite li ih iskoristiti za opuštanje i obiteljske doživljaje za koje nema uvijek dovoljno vremena, pročitajte kako ih isplanirati da budu radost za cijelu obitelj.

Slijedite ovih 6 savjeta kako biste odmor s djetetom učinili odmorom i za roditelja.   


1. Napustite svakodnevnu okolinu barem na dva-tri dana i izbjegnite dodatni stres

Nakon napornog radnog perioda dobro je što više odmoriti i preusmjeriti fokus sa svakodnevnih obaveza. To ćete najlakše postići ako promijenite okolinu na nekoliko dana. Kako biste izbjegli hrpe prtljage, duge vožnje i gužve, odaberite nešto u blizini, što nudi udobnost i aktivnosti za cijelu obitelj, čak i kada vrijeme nije najbolje.

2. Roditelji, odmorite se i ne mislite samo na djecu

Vjerujte, kada sami “napunite baterije”, lakše ćete se brinuti i za djecu. Neka to bude barem nekoliko dana odmora po vašoj želji. Odaberite mjesto gdje se možete bezbrižno opustiti i prepustiti aktivnostima koje vam inače nedostaju, a gdje će djeca barem nakratko pronaći odgovarajući posao pod vodstvom nekog drugog, primjerice animatora.

3. Plivanje i doživljaji u vodi univerzalno su korisne aktivnosti

Kretanje u vodi (i uz vodu) jedna je od najpreporučljivijih tjelesnih aktivnosti za odrasle i djecu. Iskustva u vodi izvrsna su za oslobađanje psihičke napetosti i stresa, a djeci je posebno važno što omogućuju i društvenost, bez elektroničkih uređaja. Osim toga, plivanje također jača mišiće i uljepšava figuru, povećava motoričke sposobnosti i utječe na držanje tijela, a jedan je od najsigurnijih i najučinkovitijih oblika vježbanja čak i za one s viškom kilograma.

Terme Dolenjske Toplice BalneaFun bazen2

Kupanje i uživanje na toboganima povezuje, oslobađa napetosti i jača samopouzdanje.

4. Neka odmor bude prilika za opuštanje osjetila i jačanje sposobnosti fokusiranja

Prihvaćajmo nova, drukčija iskustva, jer time rastemo, a svakodnevni problemi postaju manji i lakše rješivi. Tijekom odmora u Termama Dolenjske Toplice možete, primjerice, besplatno naučiti vježbe i meditacije koje umiruju i pomažu u jačanju svijesti, te doprinose dubljem doživljaju prirode i sadašnjeg trenutka. Energijom šume, mirisima i glazbom umiriti ćete svoja osjetila koja su možda otupjela brzim ritmom svakodnevice pa je vaša percepcija okoline površnija. Naučit ćete kako se na jednostavan način napuniti energiju i pronaći unutarnju ravnotežu. Svojim novim saznanjima moći ćete pomoći i djeci koja imaju problema s koncentracijom ili su hiperaktivna.   

5. Ugodimo sebi malo i potaknimo hormone sreće

Tretmani za tijelo kao što su masaže, masažne kupelji i njegujuće obloge jedan su od načina umirivanja osjetila. Ovakvi tretmani smanjuju stres i ukočenost, pojačavaju cirkulaciju krvi i limfe, a istovremeno hrane kožu i povećavaju razinu važnih hormona sreće, posebice oksitocina.

IMG 4033 D

Tijekom pauze uživajmo u trenutku, vježbajmo svjesnost i opustimo osjetila. 


Hormon oksitocin smanjuje osjećaj straha i snižava razinu hormona stresa kortizola. Nazivaju ga i hormonom nježnosti, jer se njegova razina povećava u dodiru s kožom, primjerice tijekom grljenja, dojenja ili masaže. Dodiri opuštaju i umiruju. Zato preporučamo puno zagrljaja, dodira i nježnosti – hvalite i mazite svoju djecu, svoje najmilije, dijelite komplimente, igrajte se sa psićem, priuštite si masažu i kupku u masažnoj kadi!  


6. Adrenalinske avanture povezuju, bude djetinjstvo, povećavaju spretnost i poboljšavaju samopoštovanje

Odlično je ako uz vodu postoje i mogućnosti za adrenalinske aktivnosti, primjerice vodeni tobogani, koji imaju dodatni pozitivan učinak. Prilikom spuštanja toboganom u tijelu se oslobađa hormon adrenalin koji olakšava suočavanje sa strahovima, a oslobađaju se i serotonin i endorfini koji daju osjećaj radosti i zadovoljstva te podižu samopouzdanje. Zajednička iskustva na toboganima također jačaju vezu između djeteta i roditelja. 

IMG 4199 D

Medo Tedo, pravi majstor hip-hopa, veseli djecu, ali i roditelje jer su sretni što su djeca u sigurnim rukama

Izvrsna zabava za djecu i opuštanje za roditelje

U termalnom kupalištu u Termama Dolenjske Toplice dostupna je raznolika ponuda za malu i veću djecu. Ljubitelji adrenalina mogu uživati ​​na četiri tobogana s termalnim bazenom, a djeca predškolske dobi mogu uživati ​​u gusarskom brodu i vodenim igralištima natkrivenim jedrom koje ih štiti od jakog sunca. Tu su i vrtna igrališta, zid za penjanje, igraonica uz kafić i igralište u parku. Djeca gotovo svaki dan mogu uživati ​​nekoliko sati u društvu Mede Tede, koji je pravi majstor hip-hopa i izražajnih plesova, ali i voli kuhati te podučavati djecu kako na zdrav način pripremati svoja omiljena jela.

Terme Krka