Hotel Terme Jezerčica iz Donje Stubice

Hotel Terme Jezerčica iz Donje Stubice  nakon balneoloških ispitivanja izvorske vode od strane Škole narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba,  ponosno ističe ljekovitost i djelotvornost termalnih voda na bazenima u Donjoj Stubici.

Početkom godine je tim Odjela za balneoklimatologiju, Škole narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s dipl.ing. Radovanom Čepelakom, napravio analizu izvorske vode koju Terme Jezerčica koriste u svojim bazenima.

Terme1

Na temelju analiza ispitana voda prema balneološkoj klasifikaciji je karakterizirana kao hiperterma s jakim balneološkim svojstvima po temperaturi, sadržaju kalcija, magnezija i hidrogenkarbonata. Uspoređujući dobivene analitičke podatke s ranijim analizama zaključeno je da se kemijski sastav i fizikalna svojstva vode nisu izmijenili u zadnjih skoro 40 godina.

Termalna voda izvorne temperature 37,7°C sadrži više različitih iona te se smatra ljekovitom mineralnom vodom. Optimalna temperatura i kemijski sastav omogućuju primjenu vode u rehabilitaciji ili rekreaciji. Glavna prednost Termi Jezerčica, ističu analitičari, je ta što je voda u unutarnjim i vanjskim bazenima protočna jer upravo je protočnost ključan preduvjet da bi kupači osjetili ljekovitost termalnih voda i pozitivne utjecaje na zdravlje.

Analiza je pokazala, ističe balneotolog Čepelak,  da boravak u termalnoj vodi ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje i to prvenstveno kod bolesti lokomotornog sustava (artroze zglobova, upalnih reumatskih bolesti zglobova i kralježnice ili  posljedice trauma), ženskih bolesti kronično-upalnih adneksa i dishormonalnih stanja te kod kožnih bolesti poput dermatoze. Voda stvara pozitivne učinke i kod zdravih ljudi u vidu poboljšanja tjelesnih funkcija načetim modernim načinom života, svakodnevnim psihičkim opterećenjima i stresom. Sve to dovodi do iscrpljenja organizma, umora i depresivnih stanja u kojima je potreban oporavak organizma. Baš takav oporavak pruža ovaj tip vode, uz dodatne sadržaje gdje se pruža fizička aktivnost i hidrogimnastika.

Poznato je da Hrvatsko Zagorje i kontinentalna Hrvatska obiluju termalnim izvorima te je upravo ljekovitost termalnih voda i njena protočnost na bazenima jedna od osnova na čemu hotel Terme Jezerčica gradi svoju prepoznatljivost. Ova analiza voda je još jednom dokazala ono što naši redovni  gosti godinama tvrde: ova voda je ljekovita.

Terme2

Od 2005. godine izvorište Jezerčica je uređeno kao Terme Jezerčica te su 2012. godine postojeći hotel s 47 soba i vodeni park prošireni modernim zatvorenim kupalištem s 5 bazena, wellness i SPA centrom s 5 sauna kao i kongresnim centrom za do 200 osoba.

Danas gosti Termi Jezerčica mogu uživati u hotelskim sobama s termalnom vodom, vodenom parku koji se sastoji od 8 bazena na ukupno 3.400 m2 vodene površine i modernom wellness i SPA centru koji se prostire na 350 m2. Za goste hotela kao i za sve posjetitelje vodenog parka u ponudi je i bogata gastronomska ponuda s zagorskim specijalitetima te besplatni Wi-Fi Internet pristup na ukupnoj površini hotela i cijelog vodenog parka.

www.terme-jezercica.hr

 

Tekst i fotografije : Terme Jezerčica