KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

U sklopu projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ , program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, održava se trodnevni sastanak u Velom Lošinju u Vitality Hotelu Punta od 6. do 8. lipnja 2018. godine.

Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska (vrsta poziva Standard+), koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007. -2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiran putem Programa Jadranska prekogranična suradnja (IPA ADRIATIC) u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno – prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan je od 9 hrvatsko – talijanskih partnera na projektu dok je glavni partner AZRRI d.o.o. Pazin – Agencija za ruralni razvoj Istre. Ostali hrvatski partneri su Grad Pula i Tržnica d.o.o. Pula. Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci te ukupni budžet istog iznosi 871.925eura. Cilj projekta KeyQ+ povećanje je turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana. Glavni rezultati projekta bit će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Buduće KeyQ+ točke bit će povezane u mrežu centra gastronomske kulture područja, a uključivati će Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu , te Casa Artusi – Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih u pred i posezoni koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma.

Na drugom trodnevnom radnom sastanku održanom u Velom Lošinju sudjelovali su svi hrvatsko – talijanski parteri. Tijekom sastanka, napravljen je presjek projekta, diskutirano je o svim radnim paketima te o daljnjim koracima. Posljednjeg dana, partneri će imati priliku posjetiti Miomirisni otočki vrt, Muzej Apoksiomena kao buduću KEYQ+ točku te kušati Apoksiomenovu antičku kuhinju.

PR: TZ grada Maloga Lošinja