Kolovoz na Kvarneru gotovo na razini kolovoza rekordne 2019. godine!

Početak rujna donio je izvrsne vijesti za Kvarner: prema službenim podacima sustava eVisitor u kolovozu je na Kvarneru ostvareno više od 5,5 milijuna noćenja, čime je ostvareno 90% noćenja iz kolovoza rekordne 2019. godine! Time je ovog kolovoza na Kvarneru ostvareno 35% više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Od početka godine, turistička noćenja dosegla su 77% noćenja iz 2019. godine, odnosno u usporedbi s noćenjima iz istog razdoblja 2020. godine ostvareno je 29% više.

“Kvarner je od početka ove godine po ostvarenim turističkim rezultatima u samom vrhu Hrvatske. Informacije s terena i stanje booking-a i tijekom srpnja i kolovoza dali su naslutiti da će brojke biti iznad svih očekivanja. Zahvaljujući zajedničkim nastojanjima uspjeli smo sačuvati dobru epidemiološku sliku na regiji i ove godine glavna sezona potrajala je duže, a tu situaciju je cijeli turistički sektor dočekao i više nego spreman. Ako turističke rezultate srpnja i kolovoza sagledamo zajednički, vidimo koliko je glavni dio ovogodišnje turističke godine bio uspješan – u ta dva mjeseca ostvareno je nešto više od 10 milijuna noćenja, što je 87% noćenja usporedimo li sa srpnjem i kolovozom 2019. godine, odnosno 28% više noćenja usporedimo li sa srpnjem i kolovozom 2020. godine. Uz puno uloženog truda i savjesnosti svih kvarnerskih turističkih i zdravstvenih djelatnika, sačuvali smo stabilnu i povoljnu zdravstvenu sliku i našeg stanovništa i gostiju, što je zaista veliki uspjeh budući da je dnevno vrlo veliki broj ljudi boravio na kvarnerskim destinacijama i kretao se po Kvarneru. Iako je naša županije jedna je od najbolje procijepljenih županija u Hrvatskoj, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i dalje provodi kampanju cijepljenja jer će nam još veća procijepljenost u budućnosti značiti i blaže mjere”, izjavila je dr.sc. Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Najbrojniji gosti tijekom kolovoza na Kvarneru su bili gosti iz Njemačke (gotovo 2 milijuna), Hrvatske (800 tisuća), zatim Slovenije (nešto više od 700 tisuća) te Austrije (420 tisuća). Pri tome, svakako je važno naglasiti kako su pojedina tržišta tijekom kolovoza ostvarila veći broj noćenja i od onih iz rekordne 2019. godine:

  • gosti iz Njemačke ostvarili su 33% više noćenja u odnosu na 2019. godinu i 62% više u odnosu na 2020. godinu;
  • gosti iz Češke ostvarili su 11% više noćenja u odnosu na 2019. godinu i 25% više u odnosu na 2020. godinu;
  • gosti iz Švicarske ostvarili su 14% više noćenja u odnosu na 2019. godinu i 45% više u odnosu na 2020. godinu;
  • gosti iz Srbije ostvarili su 8% više noćenja u odnosu na 2019. godinu i 50% više u odnosu na 2020. godinu;
  • dok su gosti iz Poljske ostvarili gotovo jednak broj noćenja u odnosu na 2019. i 2020. godinu.

Kada govorimo o inozemnim gostima, dobra je vijest da su nam se tijekom kolovoza na Kvarner vratili gosti iz Italije i to u većem broju nego lani. Tako su tijekom kolovoza ostvarili 48% više noćenja nego 2020. godine. Italija je bila jedna od zemalja koju je pandemija teško i ozbiljno pogodila, kada govorimo i o broju oboljelih ali i stanju u gospodarstvu. Za razliku od naših ostalih važnih i bliskih tržišta, Italija kao zemlja Mediterana ima izlaz na more i zaista veliki broj obalnih gradova i destinacija. Kao i veliki broj ostalih zemalja, talijanska Vlada jako je radila na poticanju svojih državljana da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji. Naime, i talijanski turizam trpi gubitke jer Italija kao destinacija ove godine ne bilježi veliki broj inozemnih gostiju.

“Turistička zajednica Kvarnera je nedavno na Opatijskoj rivijeri ugostila poznate talijanske influencere Emu Kovač (model, glumica, poduzetnica i voditeljica, podrijetlom iz Hrvatske) i Gennara Lillio (glumac i model poznat po suradnji s dizajnerskim dvojcem Dolce & Gabbana). Radi se o vrlo poznatom i omiljenom talijanskom paru, kojeg na Instagramu prati gotovo 800.000 ljudi. Par je na Opatijskoj rivijeri boravio nekoliko dana, te su upoznali destinaciju kroz njenu eno i gastro ponudu, zatim kulturu ali i lifestyle & luxury ponudu. Influenceri na društvenim mrežama predstavljaju priliku da ponudu Kvarnera približimo i predstavimo mlađoj generaciji putnika. Influenceri poput Eme Kovač i Gennara Lillio svojevrsni su turistički ambasadori koji su svojim pratiteljima prenijeli svoj doživljaj Kvarnera”, govori dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Smještaj visoke kategorije i dalje je najtraženiji. Tijekom kolovoza slobodan smještaj bilo koje vrste bilo je gotovo nemoguće pronaći. Kada govorimo o trendu potražnje za smještajem visoke kategorije, ostvareni turistički rezultati u kolovozu pokazuju sljedeće:

hoteli s 5 * ostvarili su 108% više, a hoteli s 4 * 94% više noćenja;

kampovi s 5 * ostvarili su 68% više, a kampovi s 4 * 76% noćenja;

obiteljski smještaj s 4 i 5 * ostvario je po 40% više noćenja.

Nautički charter promet također je jedan od segmenata koji je ove godine ostvario izvanredne rezultate: u prvih osam mjeseci ostvareno je čak 91% noćenja u odnosu na osam mjeseci 2019. godine, dok je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvareno 74% više. Brodice, jahte i jedrilice ovog ljeta bile su rezevirane mjesecima unaprijed, a prema informacijama iz naših marina i charter agencija do kraja mjeseca listopada trenutno nema slobodnih kapaciteta. U nautičkom charter prometu najveći broj noćenja ostvarili su inozemni gosti, i to gosti iz Njemačke i Austrije.

Usporedimo li ovogodišnji kolovoz s kolovozom 2019. godine kada govorimo o posjećenosti kvarnerskih subregija, situacija je sljedeća:

na otoku Krku je u ostvareno 2 milijuna noćenja (odnosno 86% noćenja iz 2019. godine), zatim na Cresko-lošinjskim otocima nešto više od milijun noćenja (što je 95% noćenja iz 2019.) te na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri koja je s također nešto više od milijun noćenja dostigla 90% noćenja iz 2019. godine. S više od 730 tisuća noćenja slijedi otok Rab (što je 95% noćenja iz 2019.), zatim Opatijska rivijera s više od 460 tisuća noćenja (što je 87% noćenja iz 2019.), Riječko područje s ostvarenih preko 220 tisuća noćenja (što je 92% noćenja iz 2019.) te Gorski kotar na čijem je području ostvareno više od 26 tisuća noćenja i koji je tim rezultatom prešao i kolovoz rekordne 2019. godine i ostvario 8% više noćenja!

Od siječnja do kolovoza gotovo sve kvarnerske subregije dostignule su od 70 do 80% noćenja iz 2019. godine. Gorski kotar se ponovno izdvojio kao subregija na kojoj je tijekom osam mjeseci 2021. godine ostvareno čak 96% noćenja iz 2019. godine, kad usporedimo isto razdoblje.

Irena Peršić Živadinov

“Trend dolazaka gostiju iz nama najbližih zemalja iz Europe i regije nastavio se i u kolovozu, a prema ostvarenim rezultatima vidimo da su gosti ponovno tražili smještaj visoke kategorije i to na nešto izdvojenim i osamljenijim lokacijama u zaleđima, što je nastavak trenda koji se ističe u zadnjih nekoliko godina a ove godine možemo reći da je gotovo pa dosegnuo svoj vrhunac. To su primjerice destinacije u zaleđu Opatije, Vinodolska općina, zatim okolica Rijeke, unutrašnjost Krka te Gorski kotar koji je ove godine pokazao svoj potencijal i mogućnosti, na čemu smo i radili u posljednjim godinama. Najave za rujan su više nego dobre, sudeći prema informacijama naših partnera iz zemlje i inozemstva, te prema trenutnoj popunjenosti destinacije – na Kvarneru se trenutačno odmara oko 110 tisuća gostiju. Ipak, svi znamo da sve ovisi o tome kako će se u narednom razdoblju kretati broj oboljelih ali i odlukama europskih Vlada o putovanjima u inozemstvo. Bez obzira na sve, Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s provođenjem promotivnih kampanja za posezonu, ali i planiranjem 2022. godine. Zato već posljednja dva mjeseca intezivno radimo na pripremama novih avio linija i tržišta te ulaganjima u kampanje oglašavanja s avio prijevoznicima u sljedećoj godini, a sve s ciljem jačanja dolazaka na Kvarner”, pojasnila je Irena Peršić Živadinov.

TZ Kvarnera