LJUBLJANA, ZELENA PRESTOLNICA EUROPE 2016

Razlog koji je Evropsku komisiju vodio do odluke da Ljubljanu proglasi Zelenom prestolnicom Europe 2016 i dodijeli joj tu prestižnu nagradu u lipnju 2014 je bio taj što je u Ljubljani povećana  svijest o zaštiti okolice kod sveg stanovništva već neko vrijeme, što grad ima svoju održivu strategiju »Vizija 2025« i što se te dvije komponete prepliću i kombiniraju, te permanentno implementiraju u zadnjih 10 godina. U lipnju je Ljubljana osvojila i turistički Oscar, Zelenu jabuku Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca FIJET.

Ljubljana  je je u rujnu ugostila konferenciju Global Green Destinations Day, središnji zeleni destinacijski događaj na globalnoj razini koji je udružio vodeće stručnjake održivog razvoja i zelenog turizma, lidere, predstavnike destinacija, udruga, hoteljere i nuditelje turističkih usluga koji ulažu napore za održivi razvoj u turizmu.  Ljubljana je na konferenciji već drugi put uvrštena među 100 najbolje razvijenih zemalja u vidiku održivog razvoja na svijetu (Global Top 100 Sustainable Destinations), Turistička Zajednica Slovenije (Turistična Zveza Slovenije) joj je na Slovenskim danima turizma udjelila još dvije nagrade; Ljubljana je osvojila prvo mjesto u kategoriji urbanih jezgri za ekološku zonu Slovenska cesta te prvo mjesto u kategoriji većih mjesta.

ljubljana-panorama-photo-mostphotos-2

Zelena duša Ljubljane

Ljubljana je grad koji obiluje odlično zaštićenim zelenim prostorom. Mnogobrojni prijatni kutci se mogu pronaći u povijesnom srcu  grada, sve do Ljubljanske tvrdjave tvore zelenu, sjenovitu nadstrešnicu grada protkanu šetnicama.

Slikovite obale rijeke Ljubljanice,  dizajnirane vještom rukom velikog arhitekta  Jože Plečnika, su okružene drvećem, posebno u krajevima  Krakovo and Trnovo samo malo izvan povijesnog centra grada su travnatim nasadima na korak od jednog od najstarijih evropskih botaničkih vrtova.

U Ljubljani postoje mnogi parkovi. Jedan od njih pokriva regiju Rožnika i Šišenski hrib- brdo, te najljepši ljubljanski park Tivoli, koji seže do centra grada, stazama povezan saoba predhodno pomenuta parka. Najdulja vodi do Ljubljanskoga Zoološkoga vrta, do šume Mostec. Ljubljana po glavi stanovnika ima 542 kvadratna metra zelene površine.

 Put sjećanja i prijateljstva je jedistven kružni put oko Ljubljane, kojega duž 34 km krasi 7.000 stabala, a simbolično je napravljen u sjećanje na 2-gi svjetski rat i Ljubljanu okruženu bodljikavom žicom. Ljubljansko Barje, park prirode, je ostatak močvarnog tla, jedan od rijetkih preživjelih eko sistema, zaštićen na UNESCO-voj listi prirodnog okoliša. Poznato je po izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti.

Zelena dostignuća Ljubljane

Odluka za proglašenje Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, je bila bazirana na tome što je Ljubljana uvela najveće promjene u smjeru zaštite čovjekove okolice i održivog razvoja u najkraćem periodu (2005 – 2014).

Režim prometa u gradu podržava održiva mobilna rješenja. 2012 je za motorni promet zatvoreno gradsko jezgro. Urbanu strukturu i popularizaciju vožnje bicikla je podpomogao projekt besplatnog korištenja bicikla Bicike(LJ).

Sve više gradskih prevoznih sredstava ide na pogon metanom zbog redukcije CO2 – ugljikovog dioksida. Električna mini prevozna sredstva Kavalir besplatno voze putnike po centru grada.

Voda za piće u Ljubljani  je dostupna bez tehnološke obrade. Mnoge fontane sa vodom za piće su dostupne na gradskim ulicama.

Zelene činjenice Ljubljane

  • Do 2020, Ljubljana planira reducirati emisiju CO2 za 30%.
  • Do 2020, Ljubljana namjerava imati model 1/3 javnog prijevoza, 1/3 pješaka i biciklizma i 1/3 privatnog motornog prometa.
  • Ljubljana je dom 161 vrste ptica, 86 od njih ugroženih.
  • Ljubljana je prva prestolnica koja je proglasila zero waste plan.
  • Ljubljana  je dobila nekoliko medjunarodnih nagrada za svoju strategiju programa mobilnosti, te dostupnost prostora za ljude sa slabom mogućnošću kretanja.

Okusi Ljubljane

Kao i druga mjesta na svijetu i Ljubljana ima nekoliko posebnih jela karakterističnih za određena razdoblja njezina povijesnog razvoja, koja danas predstavljaju temelj prepoznatljive ponude gradskih jela i koja su, naravno, na odgovarajući način prilagođenih suvremenim prehrambenim običajima.

V mjestu tako možete upoznati niz ukusnih jela. Na prvom je mjestu kranjska kobasica sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom koja se proizvodi po receptu zabilježenom 1896. godine. Gostionica Pri Žabarju još uvijek svoj naziv dokazuje ponudom izvrsnih pohanih žabljih kraka koji se već stoljećima smatraju jednom od poslastica građanskog stanovništva.

okusi-ljubljane-foto-nea-culpa

U prodavaonici suvenira pod nazivom Paviljon Zvonček na Tromostovju prodaje se Zmajeva potica (savijača). Iznimna slatka kriška, koja je od kraja prvog svjetskog rata nekoliko puta mijenjala naziv i bila poznata kao Tivoli “šnita” i Bellevue “šnita”, sada je dostupna u slastičarnici robne kuće Maxi, gdje je pod nazivom Maxi rezina rade od 1971. godine. Kušanjem torte Ljubljana upoznat ćete priču o mladom kuharu koji je tim slatkišem razveselio gospodarovu kćer i tako je dobio za ženu.

S najvećim slovenskim pjesnikom dr. Franceom Prešernom (1800–1849), čiji spomenik je u središtu Stare Ljubljane pokraj Tromostovja, povezan je vrhunski konditorski proizvod od čokolade i smokava Fige Prešernove. Karakteristični ljubljanski slatkiš, koji je dio nedjeljnih i blagdanskih obiteljskih jelovnika još od ranog 19. stoljeća, čini savijača ili štrudla od jabuka kao ljubljanska varijanta tog bečkog slatkiša.

okusi-ljubljane-dimljeni-goveji-jezik-foto-tomo-jesenicnik-8

Ljubljana se već stoljećima nalazi na križanju utjecaja s Mediterana i Srednje Europe, a posebice od kraja 2. svjetskog rata i utjecaja sa susjednog Balkana. U 60-tim godinama 20. stoljeća građani su počeli upoznavati talijansku pizzu, a u 80-tima i burek koji je stigao sa susjednog Balkana. Noviju sintezu ta dva jela predstavlja pizza-burek koji su navodno izumili upravo ljubljanski prodavači bureka. Sva tri jela predstavljaju karakterističnu uličnu prehranu.

Okolica grada sa selima, šumama i travnjacima nudi niz namirnica i pića. Među njima su jagode, borovnice, jabuke i kesten iz Janča. Između Javora i Janča prolazi Sadna cesta (Voćna cesta) jer je na tom području mnogo voćaka. Seljaci od jabuka rade izvrstan prirodni voćni sok. Na omiljenoj izletničkoj točki na Šmarnoj gori kod Ljubljane (669 m) nudi se šmarnogorski čaj od različitog bilja i kuhana kaša od ječma s povrćem poznata pod nazivom Šmarnogorski ričet.

U gradu rade dvije izvrsne pivovare. Pivovara Union osnovana je 1864. godine, a pivovara Kratochwill 1992. kao obiteljsko poduzeće. Bogatstvo ponude jela i pića u Ljubljani te njihove okuse možete upoznati u mnogobrojnim gradskim restoranima, gostionicama, bifeima, u okviru ulične prehrane, a poseban čar ima središnja ljubljanska tržnica kojoj je pečat dao arhitekt Jože Plečnik (1872–1957).

Nagrađen projekt  Okusi Ljubljane se u okviru međunarodne konferencije Global Green Destinations Day uvrstio na popis 10 najboljih održivih rješenja (Top 10 Green Solutions); tradicionalna jela od lokalnih i sezonskih sastojaka predstavljena na moderan način.

okusi-ljubljane-foto-nea-culpa

Prosinac u Ljubljani

Tijekom priredbenog mjeseca prosinca atmosfera u Ljubljani je uvijek vibrirajuća, živa, sa mnoštvom dogadjaja na otvorenom, novogodišnjom tržnicom i prekrasnom dekoracijom.

U prazničnoj priči djevojčica želi dati božićni poklon nekomu, tko joj je veoma važan i mnogo joj znači, djedu Božićnjaku. U bajkovitoj atmosferi, tipičnoj za Ljubljanu u adventnoj sezoni, Djeda Božićnjaka i uručuje mu dar.

Ljubljana je poznata po osvijetljenosti u vrijeme praznika, koju nadgradjuje i obogaćuje svake godine. Tema je svemir, nepresušna umjetnička inspiracija.  Ove godine će se praznične svečanosti odvijati od 25.11.2016 do 01.01.2017, raspored dogadjanja pronađete na web stranici Turizma Ljubljana.

Upoznajte Ljubljanu – razgledavanje grada

Ne napuštajte Ljubljanu, ne upoznavši pripovijetke i legende, što ih pripovijedaju njene znamenitosti. Pridružite se jednome od slijedećih vođenih razgledavanja grada uz pratnju naših obučenih i iskusnih vodiča.

Redovito razgledavanje grada – Tijekom dvosatnog razgledavanja grada upoznat ćete njegove najljepše znamenitosti. Razgledavanje je namijenjeno individualnim gostima i manjim grupama.  Više.

slovenska-cesta-v-ljubljani-foto-dunja-wedam

Zelena razgledavanja – ljetos smo u ponudu postojećih razgleda dodali nova vodstva, koja još dodatno naglašavaju zeleni karakter i tradiciju grada. Ljubljanu možete upoznati sa vodičem na razgledu Ljubljane trčanjem ili na vodstvu sa dodatim elementima nordijskog hodanja. Vjerujemo da je Ljubljanu najljepše otkrivati pješice ili biciklom, zato nudimo i mogućnost  vodjenog razgleda grada biciklom, koji će vas odvesti i izvan užega centra grada. Ljubitelje prirode pozivamo u  park Tivoli na vodjen razgled Vsi zakladi parka TivoliSva blaga parka Tivoli ili na vodjen razgled Čebelje poti – Putevi pčela, u okviru kojega ćete upoznati  tradiciju slovenskog pčelarstva. Više.

Gurmanski doživljaji  – Ljubljana se sve više potvrdjuje i kao kulinarična prestonica. Posjetioci mogu birati izmedju dva kulinarična doživljaja: na kulinaričnom razgledu Okusi Ljubljane upoznati ćete  tradicionalna ljubljanska jela od sastojaka iz lokalnih izvora, pripravljena na moderne načine. Na pivskom doživljaju Ljubljane ćete probati različite vrste lokalnih piva i istovremeno upoznavati bogatu povijest pivovarstva u Ljubljani. Više.

Razgledavanja po narudžbi – Različita individualna razgledavanja grada u 17 jezika i u odabrano vrijeme možete naručiti tijekom cijele godine u gradskim-turističko informativnim centrima (TIC, Adamič-Lundrovo nabrežje 2;  STIC, Krekov trg 10). Više.

Više informacij na web stranici: www.visitljubljana.com

PR: TZ Ljubljane

Fotografije: Mostphotos, Tomo Jesečnik, Nea Culpa, Dunja Wedam