Lošinj – osvojio treće mjesto u kategoriji održivih europskih destinacija / ‘Best of the Europe’

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu – ITB Berlin, 6. ožujka 2019. godine održana je dodjela nagrada za najbolje od Top 100 održivih destinacija svijeta među kojima je treće mjesto ove godine osvojio Lošinj, u kategoriji ‘Best of the Europe’. U istoj kategoriji finalist je bio i grad Drniš.

Ministar turizma Gari Cappelli u društvu državnog tajnika Tončija Glavine čestitao je Lošinjanima i Drnišanima koji mogu biti primjer drugim destinacijama. „Ističemo važnost odgovornog, održivog i kvalitetnog turizma, a on počiva upravo od lokalne razine koju želimo poticati da u svoje strateške dokumente i praksu implementiraju načela održivosti kako bismo resursnu osnovu važnu za razvoj turizma i gospodarstva očuvali i za buduće generacije. Održivi razvoj nije samo zeleno poslovanje, već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama.“, izjavio je ministar Cappelli.

Organizatori Green Destinations, TravelMole, Travellife i ITB Berlin ponovno su ponudili priliku svim top 100 destinacijama da pokažu svoju održivost i najbolje prakse svijetu i medijima, u sklopu najvećeg svjetskog turističkog sajma – ‘Nagrade za najbolje održive destinacija svijeta’. Obzirom na prijavljene destinacije, ocjenjivačka komisija nagradila je najbolje među top 100 u nekoliko kategorija: ITB Earth Award, Best of Culture & Communities, Best of Cities, Best of Nature, Best of Ecotourism, Best of Seaside, Best of the planet – the best  green destination of each continent (Best of Africa, Best of the Americas, Best of Asia – Pacific, Best of Europe).

Inače, ‘Top 100 održivih destinacija svijeta’ zajednička je inicijativa svjetskih organizacija koje se bave održivim turizmom, a za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda, životinje i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, društvena dobrobit te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 13 međunarodnih top stručnjaka u turizmu i održivosti.  Još 2016. godine, certifikatom Top 100 održivih destinacija u svijetu, Mali Lošinj postao je dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu u TOP 100 održivih destinacija svijeta .

Lošinj već godinama kroz destinacijski brend menadžment ‘plovi’ u smjeru održivosti. Htjeli smo ići korak dalje i napredovati pa smo počeli koristiti europske standarde. Tako smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s partnerima i stanovnicima u destinaciji kao ključnim sudionici brojnih projekata u domeni održivog kulturnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Drago nam je da je Lošinj i ove godine prepoznat kao jedna od najboljih održivih destinacija u Europi, jer upravo je to dokaz da naša strategija održivosti ide u dobrom smjeru, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

PR: TZ grada Maloga Lošinja

Fotografija: Arhiva TZGML