Muzej Apoksiomena – nezaobilazna atrakcija u Malom Lošinju

Muzej Apoksiomena smješten u Palači Kvarner, kući u nizu koja oblikuje Lošinjsku Rivu i gradsko pročelje, a tijekom svoje je povijesti doživjela niz prenamjena, rekonstrukcija i razgradnji. 

Muzej Apoksiomena daje odgovor na pitanje kako prezentirati jednu savršenu skulpturu, koja se nalazi izvan svakog vremenskog i fizičkog konteksta kojem je bila namjenjena te također kako izvesti muzejski postav unutar kojeg bi se skulptura, njezin kontekst i priča pokazali najširoj javnosti.

Muzej i izložba Apoksiomena predstavljaju prostornu materijalizaciju scenarija i ceremonije prolaska kroz razne sobe i hodnike na ‘putu’ do same skulpture, prostore koji utjelovljuju arhitektonski konstrukt programiran pratećom izložbom. 

Kroz ovaj koncept oblikovano “tijelo” novog Muzeja “umetnuto” je u prostor definiran vanjskim zidovima i krovom postojeće palače Kvarner. Arhitektonski konstrukt izložbenog postava ovješen je na postojećim kamenim zidovima te čeličnim rešetkama-nosačima i horizontalnim pločama. Na taj način objekt definira konstruktivno-funkcionalnu cjelinu koja se spušta do prizemlja postojeće građevine. 

Čelični “kavez” obložen je s vanjske strane bijelom, glatkom limenom oblogom s nepreglednim brojem varova, poput oplate bijelog broda, dok se u interijeru izložbene prostorije oblažu različitim materijalima i taktilo raznolikim oblogama, što izaziva drugačije prostorne i tjelesne doživljaje samog prostora na putu do skulpture. Prolaskom, doživljavanjem i sadržajnim upoznavanjem tih diferencijalnih, šarenih i upečatljivih prostorija kroz koje posjetitelj prolazi, priprema se za finalnu scenu. 

Izložbeni postav uklopljen u razlomljeni i heterogeni prostorno složeni arhitekton definira izložbeni scenarij prolaska koji se sastoji od nekoliko vremenski i prostorno oblikovanih scena.

Muzej Apoksiomena ( više na linku )

Fotografija: Bosnić / Dorotić