Na Lošinju ostvareno 2 milijuna noćenja – ove godine 2 dana ranije

Već deset godina zaredom Lošinj je dosegnuo 2 milijuna noćenja, a ove godine dva dana ranije u odnosu na prethodnu 2017. godinu.

Nakon izvrsnih turističkih rezultata u kojima je ostvareno  2.014.263  noćenja te  265.328  dolazaka do 30.08.2018. godine, Lošinj se ponovno svrstao u top deset vodećih hrvatskih destinacija s najviše ostvarenih noćenja. Pokazatelji kojima se Lošinj može pohvaliti rezultat su promocije ključnih atributa imidža otoka Lošinja, kao i truda te aktivnosti uloženih u organizaciju događanja i obogaćivanja cjelogodišnje ponude.
Uspoređujući podatke s istim razdobljem prethodne godine, ostvareno je  3% više dolazaka i  2 % više noćenja., odnosno 6.864  više dolazaka i  29.923 više noćenja. Pri tome su 86,2 % noćenja ostvarili inozemni turisti, njih  68,2 % došlo je s četiri najvažnija emitivna tržišta: Slovenije, Njemačke, Italije, Austrije. U krug top 10  stranih tržišta po noćenjima još ulaze Češka, Poljska, Nizozemska, Mađarska i Francuska.

S 13,8 %  udjela u ukupnim noćenjima sudjeluju domaći turisti. Najveće poraste bilježe nova tržišta:  Francuska, Švedska i Velika Britanija.
Najviše noćenja u dosadašnjem razdoblju ostvareno je u kampovima 36% , zatim u privatnom smještaju -objektima u domaćinstvu 19 % i hotelima 18,3 %. Ostali ugostiteljski objekti zastupljeni su udjelom od  10,7 % i nekomercijalni turistički objekti s udjelom od  16 %.

Gostima koji su odlučili provesti odmor na otoku vitalnosti na raspolaganju su brojne mogućnosti i događanja. Tako će se na Lošinju, od 2. do 23. rujna 2018. godine, ponovno održati festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“. Stanovnici i posjetitelji vratit će se u zlatno doba lošinjskog pomorstva i to kroz razna sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja, a sve s ciljem obogaćivanja cjelogodišnje destinacijske ponude te očuvanja tradicije i autentičnosti destinacije. Dakle, posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja, kroz brojne manifestacije, koncerte, regate, radionice i gastronomsku ponudu festival će predstaviti gostima poseban doživljaj.  U rujnu slijedi i plivački maraton 3. Open water „Apoxyomenos challange“, 8. Lošinjski polumaraton, 36. Arbunada, zatim u listopadu Triatlon Cres- Lošinj, 20. Kup Lošinja – regata optimista, a u studenom Cres-Lošinj Trail weekend.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i u budućnosti nastavlja ploviti u smjeru kreiranja kvalitetne destinacijske ponude i obogaćivanja ponude tijekom cijele godine.

Cjelokupni program pronađite na web stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr ).

 

PR: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Fotografija: Rene Karaman