Na Lošinju otvoren 6. Festival aromaterapije „Apsyrtides“

Prezentacijom aromaterapijskih i gastro radionica službeno je otvoren ovogodišnji 6. Festival aromaterapije „Apsyrtides“ i to gdje drugdje nego u lošinjskom Miomirisnom otočkom vrtu.
Okruženi šarenim miomirisnim biljem otoka vitalnosti, posjetitelji su mogli naučiti kako se dobiva eterično ulje i hidrolat kadulje. Lokalna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva izložili su svoje proizvode i ponudu, a neki su vježbali disanje te pripremali namaz od aromatičnog bilja upravo iz miomirisnog vrta.

Novost ovogodišnje festivalske ponude je 16 ugostiteljskih objekata koji tijekom festivala nude dva jelovnika (riblji i mesni) s domaćim specijalitetima začinjenim lokalnim biljem te čašom vina, po aktualnoj cijeni od 125,00kn (17eura).

Aromaterapija, zdravlje te upotreba lokalnog bilja u svakodnevnom životu i prehrani ovogodišnje su teme pa će se tako svi zainteresirani moći uživati i sudjelovati u brojnim radionicama, edukacijama i predavanjima. Osam sudionika (Miomirisni otočki vrt, EOPG Kučić, Ruta wool&design, OPG Kuljanić, OŠ M. Martinolića, SŠ A. Haračića, Studio Vita, Lošinj Hotels&Villas) kroz 14 događanja održat će predavanja o primjeni bilja u svakodnevnom životu, kozmetici i prehrani na prostoru Cresko- lošinjskog arhipelaga. Upoznat će koje su se samonikle biljke tradicionalno koristile u prehrani Lošinjana i pučkoj medicini, izrađivat će mirisne šumeće kuglice filcanjem vune i prirodnu kozmetiku, kušati lokalne delicije i koktele pripravljene od autohtonog bilja ili pak isprobati yogijsko spavanje u vrtu okruženi autohtonim lošinjskim mirisnim biljem.

Inače, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja ovaj projekt započeli su 2013. godine edukacijom prvih aromaterapeuta na području Lošinja, nakon čega su u brojnim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, salonima za njegu tijela, hotelima i obrazovnim ustanovama održane radionice aromaterapije. Naziv „Apsyrtides“ potječe iz doba antike, kada su otoci Lošinj i Cres činili cjelinu. Idealan je to naziv obzirom da sudionici festivala potječu upravo s Lošinja i Cresa.

Uživajte u raznovrsnoj ponudi 6. Festivala aromaterapije Apsyrtides. Budite i vi aromaterapeut te sudjelujte u brojnim radionicama!

Preuzmite brošuru: https://bit.ly/2rylEjo

PR: TZ grada Maloga Lošinja