Na Rabu održan 4. Mares Underwater Photo Marathon Cup

Prestižno natjecanje u podvodnoj fotografiji

Na otoku Rabu održano je međunarodno natjecanje 4. Mares Underwater Photo Marathon Cup, koje je ujedno bilo i Otvoreno državno prvenstvo u podvodnoj fotografiji. Prestižno natjecanje održalo se u organizaciji ronilačkog kluba „Roniti se mora“  uz potporu Turističke zajednice grada Raba.

„U Turističkoj zajednici Grada Raba želimo pratiti strategiju turističkog razvoja kakvog promovira i naša krovna organizacija HTZ te se kroz čitav niz manifestacija i projekata trudimo pokazati da smo mjesto gdje možete doživjeti odličan aktivni odmor kroz trčanje, trekking, bicikliranje, sea kayaking i slično, a od ove godine i natjecati se u podvodnoj fotografiji. Zahvalna sam Hrvatskoj turističkoj zajednici na potpori, RK Roniti se mora na izvrsnom projektu, Kron diving-u što su čitavo događanje zaokružili svojom logističkom pomoći, a ponajviše svim natjecateljima koji su odlučili doći iz čak sedam zemalja, kako bi fotografirali u našem prekrasnom rapskom akvatoriju“, kazala je Ivana Matušan, direktorica TZG Raba.

 Ovogodišnji Mares UWPM kup okupio je 55 natjecatelja i njihovih asistenata, ujedno vrsnih fotografa i reprezentativaca iz sedam država. Na Rabu su se tako natjecali fotografi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hecegovine, Italije i Portugala. A tročlani žiri u sastavu Milan Tomažin, Goran Butajla i Dani Laslo, imao je dosta zahtjevan zadatak, odabrati najbolje od najboljih.

Sudionici su se natjecali u tri kategorije: riba, makro i ambijent sa ili bez modela koje su fotografirali DSLR (profesionalnim) ili kompaktnim (amaterskim) aparatima, a dva natjecateljska zarona održala su se u prelijepom akvatoriju Golog otoka.

Prvo mjesto Državnog prvenstva i nagradu Best of show u DSLR kategoriji osvojio je Damir Zurub iz RK Roniti se mora Hrvatska, drugo mjesto pripalo je njegovom kolegi iz kluba, Karlu Maćašu, a treće mjeseto osvojio je Dalibor Andres iz RK Sisak. Pobjednik UWPM Cup-a u DSLR-u je Nuno Goncalves iz Portugala, drugo mjesto osvojio je Grega Verč iz Slovenije, a treći je  Karlo Maćaš iz Hrvatske.

“Ovo je definitivno jedno od najboljih natjecanja na svijetu. Kvaliteta organizacije, podmorje, ljudi i sve ono što okružuje Mares UWPM je na vrhunskoj razini. Prošao sam mnoga natjecanja i vidio puno toga, ali na ovom se natjecanju osjećam kao kod kuće i nadam se da ću biti i svih narednih godina u mogućnosti doći na svako Mares UWPM natjecanje”, istaknuo je Nuno Goncalves, pobjednik 4. Mares UWPM-a.

U kompakt kategoriji najbolji u Otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske i u Mares UWPM Cup-u bio je Karleto Vincan iz Hrvatske.

Osim za najbolje fotografije nagrađeni su i najbolji podvodni modeli i timovi. Najboljim timom proglašen je RK Roniti se mora Zagreb, drugo mjesto zauzeo je KPA 3. Maj iz Rijeke Rijeka, dok je treće mjesto osvojila KPA Adria Kraljevica.

„Kao reprezentativac Hrvatske u podvodnoj fotografiji i Mares Ambassador bio sam sudionik mnogobrojnih natjecanja diljem svijeta i ponosan sam što je upravo Mares Underwater Photo Marathon Cup jedan od top tri natjecanja u svijetu u ovom području. Stoga ne čudi što postoji toliki interes sudionika, čije su fotografije prirodnih ljepota jedan od najboljih načina turističke promocije Hrvatske“, zaključio je Damir Zurub, organizator natjecanja i Mares Ambassador.

PR: 404

Fotografija: Damir Zurub, Nuno Goncalves, Ivana Nobilo / CROPIX