Na sat vremena od Zagreba, krije se mjesto za savršen izlet !

Od bruncha s potpisom jednog od najpoznatijih slovenskih chefova Marka Pavčnika do velebnog Celjskog grada i jedinstvene Umjetničke četvrti – što vidjeti i doživjeti u Celju?

Mističan, kreativan, romantičan, šarmantan, suvremen, pun doživljaja…, sve je to grad Celje u Sloveniji, hit-destinacija za neopterećena i cool putovanja. Otkad je otvoren Tehnopark Celje, najveći znanstveni park u regiji, ovaj je grad još više na meti turista, no – osim ljubitelja znanosti – u Celju će istinski uživati baš svi, prije svega umjetničke duše, jer su gradske vlasti kreativcima darovale Umjetničku četvrt, gdje su oni smjestili svoje šarmantne ateljee. Na svoje će doći i obožavatelji povijesnih priča s kojima je isprepletena cijela središnja gradska jezgra, ali i velebni Celjski grad, najstariji srednjovjekovni dvorac u Sloveniji, čije zidine skrivaju brojne tajne. Ako tražite savršen bijeg od rutine, Celje je fantastičan odabir – evo što vidjeti i doživjeti tijekom posjeta.

Šarm gradskog središta
Vaša celjska avantura neka počne vođenim obilaskom grada. Krekov trg, Glavni trg, Muzejski trg, Trg Celjskih knezova…, a negdje usput srest ćete i kip slavne Alme M. Karlin. Ova rođena Celjanka bila je prava globtrotterica, spisateljica, infuencerica i prije pojave društvenih mreža. Naime, tamo negdje 20-ih godina prošlog stoljeća odlučila je sama proputovati svijet. Putovala je neprekidno osam godina, usput zarađujući za život, te je obišla sve kontinente, osim Antarktike. Njezin život i put oko svijeta upoznat ćete u njezinoj kući u Pečovniku, kao i u Regionalnom muzeju Celje.

Brunch uz poznatog chefa
Nakon obilaska središta grada, najbolje bi bilo predahnuti uz brunch. Bisto Lalu jednog od najpoznatijih slovenskih chefova Marka Pavčnika, oduševit će goste autentičnom pričom. Inače, Pavčnik je šef kuhinje restorana Pavus u Laškom s Michelinovom zvjezdicom. I dok je u Pavusu naglasak na fine diningu, Lalu će vas oduševiti pravim fusionom azijske i mediteranske kuhinje s lokalnim slovenskim namirnicama. Hrskave okruglice sa sirom, štrukli za sirom i umakom od hrena, bukovača i peršina, terina od dimljenog jezika i mariniranih tikvica, steakovi…, samo su dio ponude kojom chef Pavčnik već više od dvije godine oduševljava goste ovog bistroa u Celju. Čak su i stolovi u bistro Lalu lokalna priča – izrađeni od drva celjskih šuma.

Stakleni atelje
U Celju svakako treba posjetiti i Foto kuću Pelikan, stakleni atelje fotografa Josipa Pelikana, jedan od rijetkih sačuvanih fotografskih ateljea te vrste u Europi. Pelikan nije bio samo portretni fotograf kao većina fotografa tog vremena. Bio je i dokumentarni, industrijski i arhitektonski fotograf, ali prije svega bio je kroničar grada Celja, pa je posjetu ovom muzeju lako dobiti uvid u život slovenske buržoazije.

Celjski grad
Osim što ćete ostati bez daha zbog veličanstvenog pogleda na grad i okolicu, Celjski grad dat će vam uvid u život čuvenih grofova Celjskih i sve njihove mistične priče. Prva za oko zapet će vam Fridrichova kula, koja je dobila ime po prvorođenom sinu Hermanu II., kojeg je otac, ne želeći mu odobriti vjenčanje s Veronikom Desinićkom zatvorio u tamnicu obrambene kule, a njegovu nesuđenu ženu dao ubiti. Ovdje se u ljetnim mjesecima odvija program Živa povijest koji posjetiteljima nudi mogućnost da postanu dio žive povijesti i u autentičnom se okruženju mačuju s vitezovima, gađaju lukom, koketiraju s dvorskim princezama ili sudjeluju u srednjovjekovnim radionicama.

Predah u boutique vinariji
A ako vam nakon uzbudljivog dana treba još malo predaha uz lokalnu priču – fino vino i delicije – svakako posjetite boutique vinariju Glavač. Podrum se nalazi u Prožinskoj vasi, sedam kilometara od Celja. Svoju će vam priču predstaviti kroz kušanje najfinijih vina –od pjenušca do svježih i zrelih primjeraka – a posebna priča je i njihov vinjak.

A kad smo kod hedonizma, ne treba zaboraviti ni kušati celjske rolice, koje se rade od orašastog biskvita s preljevom od čokolade i orasima. Celjska rolica je pravi endem u slastičarskom pogledu, jer ju možete pronaći samo u Celju i nigdje drugdje. I slavni Alfred Nobel, koji je u Celju često posjećivao svoju ljubavnicu Sofiju Hess, volio je celjske rolice. Ovaj desert nekada se smatrao znakom prestiža i Celjani su u njemu uživali samo u posebnim prilikama. Danas ih možete kupiti i kao poklon paket u Tehnoparku Celje, kako biste ih sami pripremili kod kuće.

Lollipop