Ninska šokolijada

Podjela svježeg mesa svinjske vratine, označila je početak atraktivne gastro-etno manifestacije – Ninske šokolijade. Kao i proteklih 16 godina Turistička zajednica grada Nina nabavila je svinjsku vratinu, ovaj put za 61 natjecatelja koji se natječu i tradicijski čuvaju vještinu izrade ove jedinstvene delicije. U ninskom je kraju proizvodnja šokola dio kulturne baštine, recept je još uvijek obavijen velom tajne, a prenosi se obiteljski šapatom s koljena na koljeno. U interesu postizanja što boljeg rezultata, a za što je potrebno meso najviše kakvoće, najveći je broj šokolara meso preuzimao u svojim omiljenim mesnicama. I ove godine meso za Ninsku šokolijadu su osigurali: Mesnica “Surić” Nin, Mesarnica “Ikić” Zadar, Mesnica PZ “Poličanka” Poličnik i Mesnice “Lukin” Zadar, a  za natjecateljski program nabavljeno je 355 kg mesa.

“Šokolijada kao najznačajnija manifestacija drevnog Nina uvijek iznova privlači mlade natjecatatelje”, rekao je predsjednik Turističke zajednice grada Nina Emil Ćurko te istaknuo kako je u nekim obiteljima izrada tog vrijednog proizvoda kratko prestala da bi se sada utjecajem manifestacije obiteljska tradicija nastavila. “Manifestacija je ostvarila funkciju brendiranja Ninskog šokola te su 2014. Klub članova Selo i tvrtka HF Eko Etno Grupa  Zagreb, u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija dodijelili Srebrnu povelju Suncokret ruralnog turizma za očuvanje Ninskog šokola, a prema kandidaturi  koju je istaknula Zadarska županija”, završio je gradonačelnik grada Nina gospodin Ćurko.

Ninska šokolijada je pokrenuta prvenstveno jer je sve većom urbanizacijom šokol kao autohtoni proizvod ovoga kraja polako odlazio u zaborav. Ova najznačajnija kulturološka ninska manifestacija je po svojim organizacijskim elementima jedinstvena i složena, a uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske. Ninska šokolijada je jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije koja se radi potrebe očuvanja tradicije, postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu na kojoj sudjeluju mnogi proizvođači iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Završna večer Ninske šokolijade uz proglašenje pobjednika i degustaciju pripremljenog šokola održati će se 21. srpnja. Sedamnaestu godinu za redom pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokolaposjetitelji će se imati priliku upoznati se s  jedinstvenom i ukusnom gastro delicijom. Ove godine se  u natjecanju nadmeće 23 žena i 37 muškaraca iz mjesta: Nin 32 šokolara, Privlaka 5, Ninski Stanovi 8, Žerava 4, Ljubač 2, Vir 2, Mrljane 1, Krneza 1, Petrčane 1, Islam Latinski 1, Zadar 3 šokolara te se i petu godinu za redom priključila Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar.

Sveukupno je prijavljeno 61 šokolara i šokolarica i to iz 12 mjesta kako slijedi:

Nin (32): Barbara Pijaca, Angelo Pijaca, Šime Ljubičić Zdenkov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Tomislav Kera, Branko Sjauš, Vjerica Sjauš, Lucija Sjauš, Marija Marguč, Roman Marguč, Miro Deša, Ivica Šalov, Matija Šalov, Josipa Šalov, Domagoj Burela, Šime Burela, Iva Skočić Burela, Đurđica Skočić, Šime Skočić, Tanja Striguljica, Lovre Stulić, Tomislav Mustać, Jozo Mustać, Ivica Pernek, Hrvoje Stulić, Nikola Bakić, Marin Stulić Ivičin, Ivica Stulić Marijin, Ivan Stulić Brankov, Josip Magaš Ivin i Tomislav Magaš. 

Ninski Stanovi (8): Josip Jurkin, Đurđica Jurkin, Branko Jurkin, Anka Jurkin, Ante Jurkin, Nada Jurkin, Željka Pavlović i Kata Pavlović.

Žerava (4): Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina i Vesna Jurlina.

Privlaka (5): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Ana Matulj i Ivica Matulj

Petrčane (1): Zoran Lisica

Vir (2): Goran Budija i Gorana Budija

Vrsi (1): Andrea Predovan

Krneza (1): Milan Čolak

Ljubač (2):  Mladen Dušević i Mate Dušević

Islam latinski (1): Tomislava Šalov Jusup

Mrljane (1): Mladen Jureško

Zadar (3):  Gordana Grbić, Danijel Jordan, učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar.

Manifestacija Ninska šokolijada, već godinama upoznaje posjetitelje sa pričom o šokolu za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i začini. Svaka pojedina obitelj ima svoj tradicijski recept što čini svaki pojedini šokol različit od ostalih. Osnova recepture je svinjska vratina koja se najprije stavlja više  dana u morsku sol, zatim se “toča” u kuhanom crnom vinu i začini se raznim mirodijama, te  se potom prepušta djelovanju dima i bure.

“Najdugovječnija ninska manifestacija Ninska šokolijada je jedina gastronomska manifestacija u Zadarskoj županiji koja je u 17 godina trajanja dobila tri nagrade. Pored već istaknute,  još je  2011. dobivena brončana povelja koja glasi: u kategoriji Ruralno turistički projekti za projekt Ninska šokolijada, brončanu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske Turističkoj zajednici grada Nina dodijelio je Klub članova Selo i Hrvatski farmer d.d. Zagreb. U 2014. su također UHPA Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis Way to Croatia dodjelili Turističkoj zajednici Grada Nina nagradu Simply the best sa zlatnim znakom za manifestaciju Šokolijada – za očuvanje i spas tradicije pripreme Ninskog šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude. Najveća zahvala prepoznatljivosti manifestacije pripada medijskim kućama koje redovito prate Ninsku šokolijadu, navela je direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović.

Tekst : Ana Glavan