Održana sedma Međunarodna konferencija o trendovima i budućnosti turizma – TOURISM 365

Uspješno se održava sedma Međunarodna konferencija o trendovima i budućnosti turizma, koja okuplja gotovo 200 sudionika, 80 delegata iz 19 zemalja i 40 panelista. Ove godine održati će se i tri kruga B2B Marketplace – a, na kojima se održava čak 500 individualnih sastanaka buyera i dionika u turizmu, predstavnika najvećih hotelskih lanaca u Hrvatskoj.

Organizatorica konferencije i CEO Julius Rosea, Ivana Kolar, predstavila je novi format koji ove godine u fokus stavlja konkretnu realizaciju novih poslovnih suradnji globalnih buyera i hrvatskih dionika u turizmu. Konferencija u trajanju od tri dana posvećena je strategijama razvoja, panel raspravama i analizama turističkih  rezultata. U programu su sudjelovali i izaslanik premijera Andreja Plenkovića i državni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, župan Krapinsko – Zagroske županije Željko Kolar sa svojim suradnicima, i Tom Jenkins – izvršni direktor Europske turističke udruge.

„Ovogodišnja konferencija 365 po prvi put se održava tri dana i donosi niz noviteta – pored strateških diskusija i analiza o razvoju turizma, aktualnim turističkim rezultatima – ovo je mjesto gdje ćemo predstaviti i ponuditi usluge hrvatskog cjelogodišnjeg turizma“ započela je Ivana Kolar, te nadodaje kako je „ove godine u novom formatu nakon prvog dana konferencije veliki naglasak stavljen na B2B sastanke turističkih dionika sa predstavnicima preko 30 buyera iz Europe, Velike Britanije u SAD-a  koje realiziramo u suradnji s tvrtkom New Deal Europe dvojice osnivača, Tinea Murna i Roberta Deea“. „Ako bih turizam trebala opisati jednom riječju, to bi bila riječ promjena. Dugo vremena turizam se razvijao sporo, ali sa izraženim konstantnim napretkom. U samo nekoliko godina, cijela industrija našla se pod masivnim pritiskom velikih promjena na koje se potrebno adaptirati. Prvo smo svjedočili svjetskoj pandemiji, pa ratu u Europi. Klimatske promjene i manjak radne snage su također dva faktora koja značajno obilježavaju razvoj industrije. Poslijednjih nekoliko godina bilo je puno razgovora o održivosti, izdržljivosti i digitalizaciji – izazovi na koje je potrebno adekvatno odgovoriti na kreativan i inovativan način. Kako bi kreirali sigurnu budućnost, moramo promijeniti perspektivu, izaći iz zone komfora i okrenuti se kreativnijim načinima razvoja industrije i uključiti think big pristup“ zaključila je Ivana Kolar.

Državni tajnik ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina ističe kako  mu je drago što će na ovogodišnjoj konferenciji moći prezentirati kompletnu turističku reformu koja je upravo usmjerena na cjelogodišnji turizam te stavlja fokus na cijeli niz kvalitetnog turističkog proizvoda.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko – zagorska županija već dugi niz godina živi turizam 365 i smatra da takav mora biti i kompletan hrvatski turizam. “Konferencije puput ove, na kojoj su okupljeni neki od najboljih turističkih djelatnika iz čitavog svijeta, su svima nama itekako korisni. Ovdje slušamo o novom trendovima, pratimo istraživanja te ono što je posebno dragocjeno – razmjenjujemo iskustva, a što sve kasnije implementiramo u praksi u skladu sa svojim specifičnostima”.

Izvršni direktor Europske turističke udruge Tom Jenkins ističe kako se „ne trebamo se bojati masovnog turizma jer se on dogada u 1% destinacija u 1-10% godisnje poslovanja. No moramo ulagati u kvalitetu, pa onda nijedna cijena nije prevosoka“.

„Najvažnije je razvijati održiva poslovanja i poštivanje načina života destinacije u koju turisti dolaze. Budućnost nosi mnoge promjene i važno je da na iste odgovore Vlade stvaranjem uvjeta za poticaj u investicije u održivo poslovanje, turističke kompanije koje će uvažavati lokalnu zajednicu i održivost i turisti koji svojim boravkom ne smiju negativno utjecati na destinaciju“. – bivši slovenski ministar ekonomskog razvoja i tehnologije, Zdravko Počivalšek ističe i dodaje kako su promjene u turističkom sektoru izuzetno  brze na globalnoj razini jer smjena generacija i dominacija Z generacije prisutna i kod ponuditelja usluga i kod suvremenih putnika. Sukladno tome, novi koncept povezao je profesionalce različitih generacija, a upravo ta sinergija preduvjet je provedbe promjena kojima svakodnevno svjedočimo. „Promjene u turizmu su neminovne jer postoji evidentna smjena generacija i promjena trendova u promociji destinacija koji su potpuno orijentirani na digital. Turistički djelatnici svoju promociju moraju prilagoditi novim generacijama turista“.

Turistički eksperti iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Grčke, Njemačke, Velike Britanije i SAD – a tijekom ti dana konferencije obrađivati će najaktualnije teme koje se odnose na poslovanje u razdoblju obilježenom brojnim promjenama i izazovima. U konferenciju je integriran program Smart Tourism Meet Up, koji na suvremen način promovira nove tehnologije, digitalizaciju, AI i kreativno poslovanje koje donosi značajne novitete u turizmu. Također su predstavljeni i inovativni primjeri turizma Out of the box, u kojem su sudionici konferencije od TikTok zvijezde Justusa Reida imali priliku saznati kako na inovativan, suvremen i moderan način promovirati destinaciju.  Drugi dan rezerviran je za Z generaciju, pa će tako Dario Marčac sa svojim timom Crew održati radionicu koja podučava o uvidima i strategijama za nadolazeći val turizma koji je usko povezan sa produktivnim online oglašavanjem.

TOURISM 365 po prvi se puta održava tri dana za redom, pa će tako na B2B Marketplace okupiti buyere iz SAD – a, Velike Britanije i ostalih vodećih svjetskih tržišta, koji će s hrvatskim dionicima održati više od 500 sastanaka; da je lista buyera impresivna potvrđuje izuzetan interes hotelskih kuća koje će prezentirati svoje usluge poput Valamara, Hiltona, Liburnie, Aminessa, Amadrie, Falkensteinera. Tijekom umrežavanja sa buyerima u B2B Marketplace – u, predstavljene su različite destinacije i ponude kako bi privukle pažnju poslovnih partnera. Buyeri će nakon drugog kruga B2B Marketplace – a imati priliku posjetiti turističke destinacije Zagreba, Zagorja, Kvarnera i Istre u suradniji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Turističkom zajednicom Zagorje, Turističkom zajednicom Kvarner i Turističkom zajednicom Istra.

Promjene u turističkom sektoru izuzetno su brze na globalnoj razini jer smjena generacija i dominacija Z generacije prisutna je i kod ponuditelja usluga i kod suvremenih putnika. Sukladno tome, novi koncept povezao je profesionalce različitih generacija, a upravo ta sinergija preduvjet je provedbe promjena kojima svakodnevno svjedočimo.  

Light komunikacije