Održivost, AI u turizmu i pomicanje granica sezonalnosti – sve nas to čeka na PLACE2GO

Porastom broja turista u Hrvatskoj, lokalno stanovništvo sve češće ukazuje na devastaciju okoliša, koji se zbog količine ljudi, povećanih potreba za smještajem, zabavom, odlagalištima otpada dodatno uništava. Plaže postaju prljavije, nestaju neke autohtone vrste, povijesni spomenici nauštrb događanja ponekad stradaju. Održivi turizam ili pojednostavljeno „pametno raspolaganje“ turističkim resursima u Hrvatskoj je aktualan posljednjih nekoliko godina, a sve se više primjenjuje i u praksi.

Upravo će panelom o održivosti biti otvoren B2B Friday na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma PLACE2GO, koji će se održati od 24. do 26. ožujka u Areni Zagreb. Moderator Goran Rihelj na panelu će ugostiti Marinu Komarić (Expedia Group), Rudija Grulu (TZ Međimurske županije), Helenu Šekerija (Mastercard), Luku Jureška (Submarine Burger) te Nušu Korotaj (Terme Sveti Martin).

Nautički turizam kao potencijal produljenja sezonalnosti domaće ponude

Jednako aktualnu temu za Hrvatsku – produljenje sezonalnosti hrvatske obale kroz nautički turizam, pokrenut će moderatorica Selma Čmelik. Upravo ova vrsta turizma bilježi iznimni rast – od broja vezova i duljine razvijene obale za privez plovila do broja zaposlenih. Zahvaljujući brojnim otocima i sve većoj prepoznatljivosti jedinstvenosti hrvatske obale među strancima, broj kružnih putovanja stranih brodova i putnika na tim brodovima u 2022. godini triput je veći nego godinu ranije, a dodatni porast očekuje se i ove godine. Na brodovima je tijekom prošle godine u Hrvatsku došlo 634 tisuće putnika, koji su u zemlji boravili 1324 dana.

Na panelu 240+ – Pomicanje granica sezonalnosti, Selma Čmelik ugostit će stručnjake iz prakse. Dr.sc. Juraj Bukša (ACI d.d.), Marija Vukelić, Danijela Podhraški (Danyelle Yachting), Luka Kalember (Ban Tours) i Maja Ban (MYS Yachting) s prisutnima će podijeliti kako oni sami pristupaju nautičkom turizmu, s kojim se preprekama susreću, kakvo je stanje s radnom snagom i kapacitetom Hrvatske po broju marina, koliko plove Hrvati i koliko je Hrvatska uopće prepoznata kao zemlja za ovakav tip turizma.

Vruća tema: Umjetna inteligencija 

Organizatori PLACE2GO sajma odlučili su posljednji panel prvog dana posvetiti vrućoj temi – ulozi umjetne inteligencije, koja zasad u Hrvatskoj u grani turizma nije odviše prisutna. Ipak, AI u turizmu ima široke mogućnosti poput prepoznavanja lica za brze propusnice, mjerenja temperature tijekom pandemije, virtualne stvarnosti kako bi se procijenio ambijent i okruženje hotela, chatbotova, robotskog paljenja svjetla u hotelskim sobama i automatske prijave u hotelima.  

Moderator Goran Rihelj o primjeni umjetne inteligencije u domaćim hotelima i ugostiteljskim objektima, a kakva je situacija na terenu s posjetiteljima sajma podijelit će Vedran Srhoj – Egekher (JellyRide), Zoran Pejović (Jadranka turizam), Todor Bobev (TouchMenu) i Aco Momčilović (National AI Capital, Globalni institut za etiku umjetne inteligencije).

Gastronomija i turizam – ruku pod ruku

Business predavanja završit će Pjenušava budućnost Zagrebačke županije – panel na temu povezivanja vina i turizma, koji će održati direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović. Vino se sve češće povezuje s brojnim aktivnostima poput slikanja, plesa, učenja, odmora, a svakako je neizostavni dio turističke ponude. Vinogradi Zagrebačke županije pripadaju vinskoj regiji Bregovita Hrvatska i imaju izvrsne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnog grožđa.

Za sudjelovanje na B2B Friday potrebno se registrirati putem PLACE2GO aplikacije dostupne za Apple i Android uređaje, a aplikacija nudi i sjajne opcije dogovaranja sastanaka s izlagačima i panelistima.

Place2go