Okusi proljeća – Krk Food Fest

Od 19. travnja do 31. svibnja u 20 restorana na otoku Krku održava se “Krk Food Fest- Okusi proljeća” . Novinari iz Hrvatske i regije, članovi kluba Gastronaut, koji osim novinara okuplja i vlasnike hotela, restorana i vinare,a koji vodi predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva Karin Mimica, posjetili su brojne restorane i kušali razna jela. Domaćini su bili Turistička zajednica otoka Krka te Turističke zajednice Omišlja, Njivica, Dobrinja, Malinske, grada Krka, Punta i Baške.

Tijekom festivala „Okusi Krka – okusi proljeća“ nude se autohtona jela koje se tradicionalno pripremaju na raznim lokacijama po otoku Krku.kao što su: janjetina, krčki sir, krčki pršut , skuta, maslinovo ulje, jela od morskih plodova i sa šparogama te domaće slastice.

Za novinare bili su pripremljeni i drugi sadržaji kao što je plovidba brodicom iz Malinske do Porta i izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun. Organizirana je i šetnja antičkim središtem grada Krka i Baščanskom stazom glagoljice te posjet plaži u Baški Posjetili smo i i kraški fenomen špilju Biserujku .

U restoranu Primorska koliba kušali smo skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacotu sa šparogama i crumble sa šparogama uz vino Šipun Ivice Dobrinčića. U hotelu Malin i njihovom restoranu Mulino poslužena je fritaja od jaja i samoniklih šparoga.

Prezentacija maslinovog ulja OPG Utla održana je u njihovom masliniku Ulja OPG Utla već su dva puta dobila zlatnu plaketu i osvojila prvo mjesto na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku, među 3000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta.

U konobi Intrada u Malinskoj kušao se Pastirski pijat, domaća krčka janjetinu na žaru s pečenim krumpirom, fažolete sa svježim sirom i špinatom i Knežev presnac slasticu od skute i limuna.

U konobi Bracera jelo se sve ono što se taj ulovi s njihova ribarskoga broda.

U restoranu Noštromo posluženi su brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule i maslinovo ulje s ružmarinom.

Bistro Toni i njihovi kuhari pripremili su beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, salatu od capesanta i šparoga, te koktele s južnim voćem s ginom i viskijem.

U Milohnićima smo posjetili restoran Pod prevolt, gdje su domaćini pripremili juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice .

Kuća krčkog pršuta, u Vrhu poslužila je paštetu od pršuta, kruh s pršutom, maneštru s pršutom i proljetnim krčkim povrćem s vinima Gospoja.

Restoran Galija u Krku odabrao domaću tjesteninu i kruh iz krušne peći, šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa uz vina Agrolaguna, Josić i Brzica.

U bar-restoranu na starorimskim iskopinama Volsonis, na glavnom trgu u gradu Krku poslužene su bruskete, pašteta od janjeće jetre, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači s otoka, krostata od domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune.

U Baški u Heritage hotelu Forza na stolu su bile šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom i krema od skute uz vina Agris.

U restoranu Cicibela kušalo se od ribljeg moussea, domaćih kozica u dijon senfu i whiskyju do spaghettate alla Cicibela što je buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurlicama uz vina Pinkret i Svijetli dvori.

Restoran Marina je odabrao „finger food“ na temu šparoga, janjetine i morskih plodova.

I restoran Bocoon u Puntu pripremio je razna jela a u vinariji Ivana Katunara osim Žlahtine kušala su se i druga vina iz njihovog podruma

I restoran Bocoon u Vrbniku pripremio je razna jela a u vinariji Ivana Katunara osim Žlahtine kušala su se i druga vina iz njihovog podruma

Vinarija Šipun Ivice Dobrinčića predstavila je svoja vina Žlahtinu, ali i rijetke sorte Sansigot i Trojščinu, a uz vina je predstavljen i OPG Magriž iz Kornića sa njihovim sirevima.

S terase restorana Nada u Vrbniku koji je poznat po dobrom vinu i hrani pogled se pruža u sve do obalnih mjesta Dramlja, Crikvenice i Selca. Naravno, i tamo smo kušali nešto iz njihove ponude.

U Vrbniku u restoranu Vinotela Gospoja obitelji Toljanić uz Žlahtinu chef Dino Knežević pripremio je majstoriju suvremene kuhinje uz pomoć tekućeg dušika što je bio performance kao dio večere tijekom koje se među ostalim jelo pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče i Cryo cheesecake od ovčjeg sira..

U Klimnu u restoran Žal do kojeg sei može doći brodom i vezati uz terasu, na meniju su bili zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta, crvena bio riža s kaneštelama i kozicama, goveđi obrazi u Aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svijetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna .

A u kampu Maris / Omišalj tema je bio “Krčki finger food” Predstavljeni su i Antički dani i domaćini preodjeveni u odore rimskih vojnika.

I za kraj “gastro maratona” u restoranu Rivica u Njivicama, Dražen Lesica i njegova ekipa ponudili su pjenušac kuće Valomet. Nakon toga kušalo se maslinovo ulje sorte drobnica iz maslinika Bonifačić, a od jela posluženi su kvarnerski škamp mariniran s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel, oslić u juhi, jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016. Degrassi , lignja kozica i porto palenta uz Sansigot 2015. Šipun te šparoga, bijela čokolada i lješnjak uz Muškat Momjanski 2016. Kozlović.

Tekst i fotografije: Julio Frangen