Općina Fužine suvereno ušla u Godinu turizma s novim rekordima

Općina Fužine suvereno je ušla u Godinu turizma s novim turističkim rekordima po ostvarenju broja dolazaka i noćenja te u doživljajnom segmentu što je bilo vidljivo kroz iznimnu posjećenost kultnog Ispraćaja Stare i dočeka Nove godine u podne unatoč kišnom vremenu kao i u značajnom obogaćivanju sadržaja kroz blagdansko vrijeme.

U 2023. godini ostvareno je 15,11% više noćenja i 28,18% više dolazaka u odnosu na 2022. godinu. U prosincu prošle godine ostvareno je čak 27% više noćenja u odnosu na 2022. godinu. Po ostvarenom broju noćenja u 2023. godini prednjače domaći posjetitelji, a stranih je bilo najviše iz Njemačke, Italije i Koreje, nešto manje iz Nizozemske, Francuske i Belgije. Nešto više od 63% noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, apartmanima, kućama za odmor i sobama. Nadalje, statistički je premašena i 2019. godina, vrijeme prije korone, i to s 15,66% više ostvarenih noćenja i 8,23% više dolazaka.

Turistički trendovi i potencijali

Turistički trendovi pokazuju da se sve više putuje svjesnije i odgovornije, a nastavno na postpandemijski stres, klimatske promjene i gospodarska kretanja. Termin koji se sve više usvaja je „calmcation“ tzv. odmor za smirenje za istinski mentalni oporavak i regeneraciju s naglaskom na boravak u netaknutoj prirodi, izbjegavanje sezonskih ljetnih gužvi, a sve su traženije destinacije s umjerenom klimom i koje su usmjerene na održivost.

„Turistički trendovi jasno pokazuju prednosti našeg planinskog kraja koji je udaljen na 20-tak minuta od prvih morskih plaža, što je izuzetna prilika za jači razvoj kontinentalnog turizma kojeg je nužno repozicionirati kako bi i strani posjetitelji dobili uvid što sve Hrvatska pruža. Austrija je izuzetno dobar primjer koji statistički potvrđuje da su planinski krajevi traženi i tijekom ljeta što nam je komparativna prednost, posebno kad bismo uz morski, kvalitetnije valorizirali i kontinentalni turizam.“ – istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine. Naime, Austrija je u 2022. godini ostvarila 56,7% od ukupno svih noćenja u periodu od ljetne sezone, znači od svibnja do listopada, a po preliminarnim statistikama jasan je trend rasta noćenja i u 2023. godini. Bregovac je dodao da i susjedni Slovenci ulažu u poboljšanje infrastrukture planinskih centara kako bi poboljšali cjelogodišnju ponudu, a njihovo Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta direktno je uložilo čak 55 milijuna eura poticaja što je jasan pokazatelj kako sustavno prate turističke trendove i da prepoznaju vrijednost planinskog kraja i u ljetnoj sezoni.

2024. godina – Proslava 150 godina turizma i ulaganja

Rekordni kvantitativni i kvalitativni turistički pokazatelji sjajan su start za 2024. godinu kada općina Fužine slavi 150 godina turizma. Naime, turistička tradicija ovog kraja seže u davnu 1874. godinu kada je povijest zabilježila prvi organizirani dolazak gostiju, koji su posebnim vlakovima stizali na izlete iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja.

Cilj je Općine Fužine i Ureda za turizam, u sklopu upravljanja destinacijom, za ovu godinu dodatno programski oplemeniti sadržaje za posjetitelje u okvirima raspoloživih financijskih sredstava. Uvertira u  obogaćivanje doživljaja posjetitelja bilo je direktno ulaganje Općine i Ureda za turizam u blagdanske sadržaje što se očitavalo kroz uređenje tri blagdanska punkta s klizalištem. Programski su sadržaji bili obogaćeni i prilagođeni za sve generacije što je uključivalo i stručno vođenu animaciju za najmlađe posjetitelje te je osiguran program za umirovljenike, uz naravno, programe za opću populaciju. Ravnomjerno su se angažirali i prezentirali afirmirani glazbenici kao i lokalni te su kroz program istaknute vrijednosti prirodne i kulturne baštine ovog kraja, kao i domaća gastronomija, uz naglasak na lokalne OPG-ove.

Uz ulaganja u oplemenjivanje doživljaja posjetitelja sustavno i odgovorno se javni novac direktno i indirektno ulaže u turistički sektor. Općina Fužine planira realizaciju kapitalnih projekata vrijednih 6 milijuna eura, od kojih valja istaknuti uređenje povijesno kulturne baštine naselja Lič, rekonstrukciju i opremanje povijesnog Parka Gorica, uređenje tematsko edukativne staze na jezeru Lepenica, izgradnju Alpine Coastera, rekonstrukciju i opremanje Sportsko-rekreacijskog centra Gmajna, te izgradnju Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam, a i ulaže se i u razvoj optičke mreže, prometne infrastrukture i dr.
„Kontinuirano ulažemo u razvoj turističke infrastrukture jer želimo našim posjetiteljima osigurati doživljaj i odmor koji zaslužuju tijekom sva četiri godišnja doba te animirati odgovorne investitore na ulaganja u naš kraj. To će se preliti i na povećanje kvalitete života lokalne zajednice i poboljšanje gospodarskog stanja našeg kraja. No, za ubrzanje razvoja i jačanje turističke slike općine Fužine, Gorskog kotara i cjelokupnog turizma udaljenog od obale, potrebno je više sluha za kontinent, snažnije animiranje investitora i učinkovitije sinergijsko djelovanje resornih institucija, poglavito resornog ministarstva, nacionalne i županijske turističke zajednice.“ – zaključio je Bregovac.

Općina Fužine