OPROŠTAJ OD MAŠKARA 2020.

Mlaća slame u Selcu, zanimljive šentence i spaljivanje mesopusta

Doživljaj po doživljaj, dan za danom i ovogodišnje se maškare bliže svome kraju. Zaljubljenici u tradiciju maškaranja će, naravno, iskoristiti baš svaki preostali trenutak, a svi ćemo zajedno uživati u događanjima koja nas očekuju u rasporedu.

Vikend je proletio uz tradcionalno maškarano druženje u Gornjemu kraju u Crikvenici. Subotnje jutro otvorio je Maškarani boćarski turnir, u kojemu su muške i ženske ekipe odmjerile snage. Kuhalo se ukusan gulaš, kartalo, družilo i uživalo, a sve zahvaljujući članovima Boćarskoga kluba „Gornji kraj“ i Udruge za očuvanje narodnih običaja „Gornji kraj“. U večernjim je satima na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici podignut mesopust „Profitko“, koji će ondje strpljivo čekati suđenje i promatrati sva zbivanja u gradu.

Tjedan koji je počeo rezerviran je za veliko maškarano finale na Rivijeri Crikvenici.

„Mesopusni ponediljak“, 24. veljače, i ove godine nestrpljivo čekaju sve neudane djevojke u Selcu. Ondje se, naime, već desetljećima čuva stari običaj   ̶ mladići uz svirku harmonike obilaze neudane djevojke u mjestu, a mladić kojemu se djevojka sviđa, zapleše s njenom majkom. Ovoga ponedjeljka mladići kreću u 13 h.

Na “Mesopusni utorak”, 25. veljače, u Selcu će se održati tradicionalna mlaća slame, vrijedan i poseban narodni običaj u našim krajevima. U poslijepodnevnim satima Selačka mantinjada kreće na Brdo, gdje ih čekaju mlatačice slame, žene s grabljama i žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama s ukusnim baškotima i kavom. Potom povorka polako kreće prema centru mjesta, gdje u 16 sati započinje mlaća prazne slame. Mlatačice mlate i pale slamu, plešu se dva tradicionalna plesa  ̶ „Hrvacki“ i „Kolunati“. Mještani sa znatiželjom promatraju na koju će stranu otići dim, jer prema tradiciji se smatra da će, ukoliko dim krene prema moru, godina donijeti više ribe, a ako se pak okrene prema kopnu, bolje će roditi zemlja. Na kraju se pleše „Selačko kolo“ uz mantinjadu i mažoretkinje. U 21 h će se u Domu prosvjete u Selcu održati posljednja ovogodišnja maškarana zabava uz grupu „Trend“.

U srijedu, 26. veljače, palit će se lutak mesopust, glavni krivac za sve loše događaje, prepreke i poteškoće koje su se dogodile u prethodnoj godini.

U Crikvenici program započinje u 16 sati tradicionalnim čitanjem šentence i suđenjem mesopustu na Trgu Stjepana Radića, nakon čega slijedi spaljivanje na vrhu Vele palade.

Mještani Selca će svoga mesopusta početi ispraćati u 15 sati, čitanjem šentence u Domu prosvjete, a potom će biti spaljen na rivi i zapoloviti morem, baš poput crikveničkoga.

Upoznajte tradiciju mlaće slame u Selcu, saznajte za što su sve krivi ovogodišnji mesopusti, nasmijte se i zabavite s nama!

Šaljemo vam veseli maškarani pozdrav! Do sljedeće godine uživajte listajući galerije fotografija na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica! I naravno, smišljajte svoje jedinstvene maske i vježbajte plesne korake!

TZ grada Crikvenice