PLEŠIVICA ILI HRVATSKA CHAMPAGNE REGIJA

Ivančić, Jagunić, Kurtalj, Kolarić

Svega sedam kilometara udaljena od Jaske, prostire se  Plešivica.  Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima.

Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. Plešivica je ujedno i regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj, poznat i kao hrvatska Champagne regija, zasigurno će mu se vraćati još godinama, kao što su se na čašu portugisca vraćali i pripadnici svjetskog jet seta s početka 20. stoljeća Charlie Chaplin i Isadora Duncan.

ODLIČNA JELA UZ BAJKOVIT POGLED

Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu, pa tako gastro ljubitelji svakako moraju krenuti u obilazak Vinogradarstva i vinarstva Roberta Braje gdje ih čeka stručna prezentacija domaćih gastro proizvoda, specijaliteta i vina. Obavezno isprobajte  autohtoni lokalni specijalitet plešivički copanjek – slani kolač od svježega kravljeg sira i koprive. Sve bogatstvo plešivičkih vinara i pjenušaca iskušajte u vrhunskim vinarijama Jagunić, Kolarić, Kurtalj i Ivančić,  a možda vas iznenadi i posjet uzgajalištu pastrva “Ribnjaci Vrabac” u Parku prirode Žumberak.

Vinska tradicija jaskanskih obitelji Tomac, Šember i Korak nadaleko je poznata. Zahvaljujući njihovim naporima i njihovim izvrsnim vinima, Plešivica se danas nametnula kao ozbiljna vinska regija koji proizvodi dva zahtjevna tipa vina – pjenušci i prirodna vina. Plešivička tradicija i kreativna visoka kuhinja s autorskim potpisom susreću se u restoranu u sklopu vinarije Korak gdje glavnu riječ vodi mladi kulinarski virtuoz, Bernard Korak. Svakodnevno ljepota netaknute prirode Plešivice biva savršenom kulisom te inspiracijom za mnoge njegove kulinarske pothvate. Bernard Korak koristi isključivo sezonske sastojke što mu omogućuje da hranu ponudi “izravno s polja na tanjur” jer kod Bernarda vrijedi nepisano pravilo; ako nije u sezoni, nije ni na stolu.

Turistička zajednica Zagrebačke županije