Pleternica slavi 65. obljetnicu štovanja Gospe od Suza

U poznatom pleterničkom svetištu, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, do 31. kolovoza traje65. Devetnica Gospi od Suza. Uz molitvu i mise, hodočasnike ove godine očekuje premijera dokumentarca Gospin grad

U spomen na čudesni događaj na Siciliji, kada je 1953. u obiteljskog kući u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina puna četiri dana plakao ljudskim suzama, velečasni Ljudevit Petraku Pleternici je već1955. održao prvu Devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim je molilo sve više vjernika koji su pristizali iz čitavog požeškog kraja, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a pedeset godina nakon prve procesije Pleternica je proglašena marijanskim svetištem.

U ovaj gradić u potrazi za mirom i unutrašnjom harmonijom u vrijeme Devetnice krajem kolovoza dolaze hodočasnici iz čitave Hrvatske, a u čast 65. obljetnice štovanja Gospe od Suza snimljen je dokumentarac koji se premijerno prikazuje svaki dan do 31. kolovoza upleterničkom Interpretacijskom centru TerraPanonica, uz ograničen broj ljudi, obaveznu fizičku distancu i nošenje maski.

„Tradicionalno, najviše se ljudi očekuje na blagdan Gospe od Suza, 31. kolovoza, pa molimo sve hodočasnike i ljude dobre volje koji dolaze u Svetište Gospe od Suza i Grad Pleternicu da poštuju preporuke i mjere kako bi zaštitili sebe i ljude oko sebe“, poručujuiz nadležnog Stožera civilne zaštite.

Za potrebe ispovjedinabavljene su pregrade od pleksiglasa, osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku na svim prilazima svetištu, svi volonteri nose maske i redovito dezinficiraju ruke, a s obzirom da je prostor oko crkve velik, osigurana je fizička distanca među hodočasnicima.

Prošećite Cestom ruža i vina, šetnicom i glavnim trgom

Iskoristite prigodu, upoznajte ovaj gradić u Požeško-slavonskoj županiji, prošećite Cestom ruža i vina koja vodi iz središta Pleternice do vinorodnih brda Starac i Klikun. Ovo potonje brdo ime je dobilo po načinu na koji su Pleterčani izgovarali ime udovice Clicquot, vlasnice i danas poznate šampanjske kuće koja je na putu u Petrograd navodno zastala u Pleternici i toliko se oduševila ovim krajem da je Pleterničanima poslala lozne cijepove.

U Pleternici je živio i Friedrich SalamonKrauss, etnolog, folklorist i filolog koji je sakupio dvije tisuće bećaraca, od kojih je više od stotinu iz Pleternice. Danas su Interpretacijski centar, šetnica i glavni trg u središtu grada posvećeni ovom satiričnom slavonskom napjevu koji je na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine od 2011. 

Lollipop

Fotografije: Filip Beusan, Tomislav Safundžić, Igor Šeler, arhiv TZ Požeško-slavonske