Posjetite Ilok i Iločke podrume

Iločki Podrumi, jedna od naših najvećih vinskih kuća već tradicionalno uoči berbe priređuje manifestaciju Noć Vina.

Dakle, to je manifestacija na kojoj jednostavno morate biti. Pitate se, zašto?  Pa eto, jednostavno zato što je tu toliko dobra atmosfera da je nevjerojatno, zato što je to vrlo urbana manifestacija, za razliku od mnogih sličnih.

Za vrlo pristojan ili bolje reći relativno mali novac dobijete jako dobru večeru; naravno tu možete birati između fiša, čobanca,  raznih varijanti mesa i ribe, ali sve vrlo ukusno, kao što to obično  i bude u  Starom podrumu. U vinskom dijelu imate u ponudi stvarno široku paletu vina Iločkih podruma.

Sve se to održava na divnoj terasi Starog podruma  uređenoj, onako, po mjeri, lijepo i s ukusom, bez pretjeranog kiča.

ilocki podrumi noc vina 3

Muzika je, naravno, živa, ali tu je možda i najveće iznenađenje – nema narodnjaka i sličnih stilova, već odlična urbana pop glazba. Ok, možda bi pred kraj fešte mogli malo zasvirati i tamburaši jer ipak je to tradicija u Iloku.  Neću dalje duljiti o noći vina… To je divna manifestacija i nadam se da se vidimo sljedeće godine.

Međutim ima tu  druga tema – zašto doći u Iločke podrume na dobar vikend?

Kao prvo, isplati se vidjeti stari grad Ilok, crkvu svetog Kapistrana, naravno i ostatak dvorca grofova Odescalchievih. Vjerujte, ima naš najistočniji grad što za pružiti mada je relativno mali. No hajdemo redom…

Smještaj.

U Iločkim podrumima imate dvije mogućnosti smještaja.

Prva je u Turističko naselje Stari podrum. Tu ima 18 dvokrevetnih soba, vrlo komotnih i lijepo uređenih, baš po mjeri čovjeka. Vrlo su prostrane, klimatizirane, pružaju priličan komfor, a kutak s foteljama i stolom pruža osjećaj malog dnevnog boravka.

ilocki podrumi noc vina 6

Druga solucija  su apartmani na Ladanjskom imanju Principovac. Tu je svaki apartman zasebna cjelina. Komforno su osjetno na višem standardu od soba i, naravno, u neposrednoj su blizini  novouređenog dvorca Principovac.

ilocki podrumi noc vina 7

Koji god da smještaj izaberete bit ćete zadovoljni. Dodatni sadržaji su ipak prilagođeni mirnijem tempu. Pritom mislim da nema noćnih klubova i sličnih partijanja u gužvama do jutra. Ovamo ipak dolazite napuniti baterije.

Dakle, obavezno vidjeti stari podrum i to s vodičem jer njihova priča je nevjerojatna i treba ju čuti. Imate bezbroj mogućnosti za šetnje ili vožnje biciklom. Možete dogovoriti vožnju brodom po Dunavu. Na samom Principovcu imate mogućnost igranja golfa doduše na nešto manjem terenu, ali kao zanimacija fantastičan izbor. Tu su i teniski tereni tako da vam zasigurno neće biti dosadno.

Ipak, ono zbog čega se najviše dolazi u Iločke podrume jest vino, ali i hrana. Dakle, ako želite uživati u dobrom vinu tada ste na pravom mjestu, ovdje možete degustirati neka stvarno iznimna vina.

Recimo, možete kušati niz od osam različitih stilova traminaca koji su i njihova najpoznatija vina. Vjerujte, to je posebno iskustvo. Naravno, ima tu i ostalih sorata od kojih njihova ekipa enologa na čelu s Verom Zimom radi fantastična vina. Za neke posebne trenutke u vašem životu možete probati arhivska vina iz godine koja vam znači nešto posebno, recimo razne godišnjice i slično. Možete probati i traminac koji se pio na krunidbi kraljice Elizabete 1956., a vino je iz 1947. godine, samo što će vam za to ipak trebati malo zahtjevnija financijska konstrukcija.

Dakle, to je fantastičan vinski svijet koji će vas oduševiti. Hrana je izuzetno dobra; naravno, bazirana na tradiciji Iloka i tu možete jesti stvarno fantastična jela, a svakako preporučujem prženog smuđa u bučinim košticama ili pohanog.

Što god za sebe odabrali, jedno je sigurno: proživjet ćete nezaboravan vikend koji ćete rado pamtiti i sigurno ćete se vratiti ponovo.

Da ne zaboravim… Kad ste tamo, obavezno probajte njihov vinjak; to je posebna blagodat.

Tomislav Stiplošek G.E.T. report

Fotografija: Rene Karaman, Silvija Munda, Arhiv Iločki podrumi