POSLOVNA IZVRSNOST NA LOŠINJU – Dodjela priznanja najboljim djelatnicima

Već tradicionalno, povodom Svjetskog dana turizma, 27. rujna 2023. godine Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u Muzeju Apoksiomena dodijelili su nagrade i priznanja djelatnicima koji su pridonijeli razvoju turizma u destinaciji.

„ČOVJEK – KLJUČ USPJEHA U TURIZMU”           
U akciji usmjerenoj na podizanju kvalitete i gostoljubivosti u destinaciji ove godine nagrađeni su: Željko Šoša (agencijski djelatnik), Giovanna Komadina (djelatnica prodaje i marketinga u turizmu), Regina Baričević (recepcijska djelatnica u  kampu), Ivana Budinić (recepcijska djelatnica u hotelu), Damir Badurina (turistički vodič), Fulvia Lettich- Gadža (kuharica), Antun Šimičić (privatni iznajmljivač), Mario Žagar (policajac), Snežana Bulić (prodavačica), Predrag Zečević (vozač), Jakob Knežević (konobar), Nadica Petak (djelatnica hotelskog domaćinstva), Danijel Grulović (djelatnik na uređenju i održavanju okoliša), Josipa Keč (djelatnica u komunalnom programu), Borislav Jušić (djelatnik u marini), Antonio Ostroman (djelatnik u luci nautičkog turizma), Tomislav Miočić (vatrogasac), dr. Branko Lakner (djelatnik u zdravstvenoj ustanovi) te Antonia Kurajić i Petar Pavličić (izvrsni učenici za postignuti uspjeh na natjecanjima).


IZNIMNI DOPRINOS U RAZVITKU TURIZMA!     
Za iznimni doprinos u razvitku turizma posebno je priznanje dodijeljeno Adrijanu Nikoliću koji svojim dugogodišnjim zalaganjem na područjima ugostiteljstva te očuvanja gastronomske i povijesne baštine Lošinja, kao i aktivnim sudjelovanjem doprinosi razvoju turizma na otoku.      

POSEBNA PRIZNANJA – OČUVANJE BAŠTINE I TURISTIČKA PROMOCIJA             
Dodijeljena su i posebna priznanja udrugama i pojedincima zaslužnim za turističku promociju destinacije i očuvanje lošinjske baštine. Za 70 godina djelovanja i obogaćivanja kulturne i tradicijske baštine, priznanje je dodijeljeno Folklornom društvu Studenac. Priznanje je dobila i ljekarna Smeraldo Nerezine za uslužnost i poboljšavanje kvalitete života svojih pacijenata i sugrađana. Uvijek dostupan za Lošinjane i goste, Radio Mali Lošinj- Radio Jadranka stanica je koja još od 1996. godine uveseljava i informira sve na otoku. Digitalizacija, live stream, vijesti na stranim jezicima samo su neke od važnih aspekata kojima ovaj lošinjski radio doprinosi kvaliteti života na otoku. Klapa Augusta aktivno i predano sudjeluje u svim događanjima na Lošinju te su i ove članice zaslužile priznanje. Dobitnik priznanja je i Ivo Rušin, zaljubljenik u baštinu svoga otoka i najpredaniji nerezinski kolekcionar. Tu je i Planinarsko društvo Osoršćica sa svojim akcijama popularizacije planinarenja i hodanja, izletima, obnovom planinarskog doma Sv. Gaudent i suradnji s turističkim zajednicama Lošinja i Cresa. Ove godine posebno je priznanje zaslužila i novoosnovana Udruga Salbun sa Suska za svoju proaktivnost i zajedništvo te očuvanje pješčanog otoka Suska, a za predstavljanje Lošinja i njegove tradicije već više od 20 godina vrijednoj ekipi Udruge Lošinjski karneval također je uručeno priznanje.

LOŠINJSKI LOKALNI PROIZVODI              
čak 16 autora s područja Grada Malog Lošinja prijavilo je svoje originalne rukotvorine i proizvode te time zadobilo oznaku „Lošinjskog lokalnog proizvoda“. Jedan od kriterija bilo je izraziti prepoznatljivost podrijetla proizvoda koji moraju biti povezani s cresko-lošinjskim arhipelagom, kao i likovna te dizajnerska originalnost. Ovom prilikom su nagrađeni djelatnici, osim priznanja, kao znak pažnje dobili upravo lošinjske lokalne proizvode.

AKCIJA ‘LOŠINJSKI CVIJET’         
U sklopu akcije ‘Lošinjski cvijet’ dodijeljeno je priznanje mještanima koji su svojim trudom pridonijeli ljepšem izgledu ulice i cjelokupnog mjesta. Nagrađena okućnica bila je posebno zapažena u patroli Novog lista u obilasku najljepših vrtova i okućnica Primorsko- goranske županije; Dijane Letić iz Velog Lošinja.

Priznanja te Lošinjske lokalne proizvode u vidu nagrada  brojnim dobitnicima uručili su  gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić i direktor Turističke zajednica Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.               

Već tradicionalno, povodom Svjetskog dana turizma u rujnu nagrađujemo pojedince, udruge i zaslužne za doprinos i turističku promociju. Upravo nagrađeni djelatnici dokaz su da se trud i upornost isplate. Svaki pojedinac u destinaciji sudjeluje u stvaranju slike o Lošinju, a tako i o Hrvatskoj. Bez kvalitetne suradnje i suživota stanovnika, djelatnika i gostiju turizma na Lošinju ne bi ni bilo, istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković te zahvalio i čestitao svima.

Inače, Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati postizanju ciljeva održivog razvoja. Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) ovogodišnja tema poziv je na akciju međunarodnoj zajednici, vladama, financijskim institucijama, razvojnim partnerima i investitorima iz privatnog sektora da se ujedine oko nove strategije ulaganja u turizam. Ulaganja kao jedan od ključnih prioriteta za oporavak turizma te budući rast i razvoj.

TZ Maloga Lošinja

fotografija: Sandro Tariba