Prošećite „Okolo“ ljepšom stranom Zagreba

Projekt „Okolo“i ove godine poziva na jedinstvenu umjetničku šetnju gradom

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt „Okolo“ ponovno će, od 20. do 30. kolovoza 2020., oživjeti skrivene ulice, zaboravljene prolaze, krošnje zagrebačkih parkova i zakutke Gornjeg grada. Ove godine „Okolo“ će biti posvećen „ranjenome“ gradu i stvaranju optimističnije slike Zagreba. Zajedno s domaćim umjetnicima provest će niz urbanih intervencija s ciljem revitalizacije odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja. Brojni umjetnici svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od dvadeset lokacija u centru Zagreba. U ovoj jedinstvenoj umjetničkoj šetnji na svakom koraku iznenađivat će vas street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske, zelene, skulpturalne i interaktivne instalacije.

U središtu ovogodišnjeg programa je velika svjetlosno-zvučna instalacija kiparice Ide Blažičko i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića„SingingForest“. Instalacija će svoje mjesto pronaći u neposrednoj blizini u potresu teško oštećene zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, u gornjogradskom Parku Bele IV., koji će se za ovu priliku transformirati u ambijentalnu oazu suvremenih zvukova.

Više od tisuću site-specific svjetlosno-zvučnih tijela raspoređenih po krošnjama impozantnih stabala preuzet će ulogu orkestra „živućih instrumentalista“ koji će okupan svjetlošću stvoriti „pjevajuću šumu“. Ova samoodrživa instalacija pokretat će se snagom vjetra, pri čemu će svaka melodija biti jedinstvena i neponovljiva. Tijekom deset dana tako će nastati beskonačan broj varijacija ambijentalnih zvukova, a soundscape će se u svakom novom trenutku moći doživjeti na drugačiji način, dok će u večernjim satima instalacija poprimiti potpuno novu, svjetlosnu dimenziju.

Uz Idu i Alexa, svoj umjetnički trag ove će godine „Okolo“ po Zagrebu također ostaviti grafički dizajneri klasja&zita i Pavao Kuharić koji će se poigrati novim uličnim formama, zatim kiparice AnaMaria Maravić i Maša Barišićčiji će se „Plesači“ i „Turisti“ nakratkopojaviti u gradu, zaljubljenica u floru Luna Džidićs kojom ćemo otkriti neke od najčešćih biljakakoje naseljavaju zidove Zagrebate Voonačija će priča slomljenog srca dobiti svoj nastavak. Ulični umjetnici Boris Bare i Tihomir Krklec Afrika oslikat će zaboravljene dijelove grada, a kipar Marko Gašparićokušat će se u spoju murala i skulpture, dok će fotografije velikih formata Ernesta Mazarekića dokumentirati „potreseni“ Zagreb.

„Okolo“je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada koji su 2018. godine pokrenule Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

TZ grada Zagreba