Prvo godišnje izvješće rezervata Dubai Desert ConservationReserve

Dubai je početkom srpnja ​​međunarodnim posjetiteljima otvorio svoja vrata, a ovog mjeseca Grupacija Emirates slavi i dvadeset godina partnerstva s rezervatom Dubai Desert ConservationReserve (DDCR) smještenom u Dubaiju teje tim povodom objavila prvi godišnji izvještaj.

Rezervat obuhvaća površinu od 225 četvornih kilometara i čini pet postoemirata Dubai. Mali dio rezervata predviđen je za turističke aktivnosti uz osiguran nadzor, a u protekloj je godini privukao više od 238 tisuća posjetitelja. Pod nadzorom stručnih vodiča, posjetitelji iz cijelog svijeta dolazeuživati uimpresivnim vožnjama na pješčanim dinama i pustinjskom safariju teiskusiti tradicionalni arapskidoživljaj. Vodiči također pomažu posjetiteljima da nauče više o prirodnom pustinjskom staništu i divljoj prirodi te o važnosti njena očuvanja.

Izvješće o aktivnostima u poslovnoj godini 2019-2020 pokriva ključne događaje poput očuvanja pustinja i divljih životinja te planova za unaprjeđenje doživljaja posjetitelja.

Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, izvršni direktor Grupacije Emirates rekao je: „Rezervat DDCR osigurava ravnotežu naspram rasta i brze urbanizacije Dubaija, brinući se za očuvanje naših pustinjskih područja i zaštićenih divljih životinja. Proteklih dvadeset godina, Grupacija Emirateskontinuirano podržava rezervat i razne inicijative koje on provodi kako bi se njegovao ekosustav. To je ulaganje u našu baštinu i u našu budućnost. Sa zadovoljstvom dijelimonaše prvo godišnje izvješće i veselimo se turistima u Dubaiju tebudućim posjetiteljima rezervata.“

U poslovnoj godini 2019-2020,rezervat je nastavio surađivati ​​s domaćim i međunarodnim stručnjacima i znanstvenicima na projektima za praćenje, održavanje i ponovno uvođenje autohtonih vrsta divljih u Ujedinjene Arapske Emirate.U siječnju ove godine DDCR ostvario jesuradnju s Nacionalnim istraživačkim centrom za zrakoplovstvo i uredom Nj.V. šeika Mohammeda bin Rashida alMaktoumaprilikom koje je u rezervat smješteno 250 velikih ptica vrste MacQueen’sbustards koje se vode kao zaštićena vrsta.

Rezervat je također ugostio delegacije visokih dužnosnika međunarodnih vlada i tijela za zaštitu okoliša, poput poznatog glumca Harrisona Forda koji je ujedno potpredsjednikorganizacije Conservation International te M. Sanjayana, njena izvršnog direktora. Rezervat redovito sudjeluje u nizu radionica, stručnih konferencija i prezentacija u svrhu razmjene rezultata istraživanja i znanja.


Partnerstvo Emiratesa i DDCR-a dodatno je osnaženoEmiratesovominvesticijom u rezervat. U proteklih pet godina kompanija je uložila 8 milijuna AED, a sveukupno 28 milijuna AED od početka rada rezervata. Organizacijom Dubai ConservationBoard predsjedava šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Planovi za budućnost uključuju unapređenje doživljaja za posjetitelje dodavanjemcentra Desert VisitorCenterčije je otvorenje planiranoza kraj 2021. godine. Centar će pružiti edukativni program za posjetitelje, povezati ih s pustinjom i okolišem te pomoći pri osiguravanju podrške za očuvanje.

Tijekom trajanja pandemije, DDCR bio je zatvoren za posjetitelje od sredine ožujka, a ponovno je otvoren sredinom lipnja uz primjenuodgovarajućih sigurnosnih mjera.

Quickfacts:

  • RezervatDubai Desert ConservationReserve u 2019. godini posjetilo je ukupno 238.303 posjetitelja, od čega je većina posjetitelja došla u sklopu organizacijeArabianAdventures
  • Od travnja 2020. godine u rezervatu živi 1.425 kopitara
  • Od ožujka 2020. godine rezervat je dom za 800 arapskih oriksa, 450 arapskih gazela i otprilike 120 pješčanih gazela
  • Tijekom 2019. godine u rezervatu je zabilježeno 88 novorođenih koriksa

Media val