Rab – idealna destinacija za vikend odmor u postsezoni

dig

Tradicionalne manifestacije, iznimno bogata i kvalitetna gastronomska ponuda, očaravajuće prirodne ljepote i ljubazni domaćini ono su što Grad Rab čini idealnim izborom za pravi vikend odmor

Odlične vremenske prilike u rujnu produžile su sezonu i stvorile preduvjete za dodatno uživanje u moru i suncu i istraživanje destinacija u mnogima najljepše doba, postsezoni, bez velikih gužvi i šušura. A prvi vikend u listopadu mi smo iskoristili za bijeg na Rab, otkriti što sve naš otok sreće nudi i van špice sezone. I otkrili smo svašta.

Vrhunska gastronomska ponuda

Vikend na Rabu iskoristili smo za posjetu Kući rabske torte, mjestu na kojem se može isprobati rabska torta, zaštitni znak Raba. Ovaj otočki specijalitet, kako su nam pojasnili, nekoć se spremao prilikom najsvečanijih blagdana, a imao je okrugli oblik puža ili se pekao u “štangama”. U Kući rabske torte ugostila nas je Ružica Ribarević i naučila sve o pripremi prave rabske torte, čiji recept, koji potječe još iz 12. stoljeća, u originalu čuvaju sestre Benediktinke. Isprobali smo i muštaćone, keksiće od badema s kakaom i klinčićem, a žeđ utažili domaćom limunadom.

Na južnoj strani otoka Raba, u mjestu Barbat, nalazi se Villa hotel & gourmet restaurant Barbat, stara kamena vila koja datira iz 50-ih godina prošlog stoljeća što joj daje poseban šarm i ljepotu prošlih vremena. U sklopu terase nalazi se natkrivena loža s velikim akvarijem, a u tom prekrasnom okruženju imali smo prilike okusiti čari otočke kuhinje. Poseban doživljaj dala je degustacija maslinovog ulja koju proizvodi obitelj Andrić. Tamo smo se susreli s mediteranskom povijesti, na što su nas podsjetile amfore stare preko 2000 godina, drvena preša za preradu maslina te kamene posude za čuvanje ulja.

U mjestu Barbat na zemljištu površine 4000 m2 nalazi se i jedinstveni eko Centar “Natura Rab”. Posjetili smo ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom i prodajom autohtonih poljoprivrednih proizvoda, kao što su med od kadulje, domaći džem od eko smokava, medene pogačice, krema od smilja, ocat od eko meda i mnogi drugi. Prilikom naše posjete, obitelj Kaštelan upoznala nas je s autohtonim ljekovitim i kultiviranim biljem te nam predstavila stoljetnu tradiciju pčelarstva, uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja.

Neizbježna destinacija za svakoga tko posjeti Rab i želi uživati u prekrasnom panoramskom pogledu svakako je brdo Kamenjak. Na istoimenom brdu nalazi se Izletište Kamenjak, zaštićeno od turističke i prometne gužve. Uspon na brdo se isplatio jer smo na Izletištu čitavo popodne uživali u specijalitetima domaće kuhinje, dakako, uz predivan pogled na grad Rab i obližnje otoke.

Tradicionalna Kanata – manifestacija kojom domaćini ispraćuju sezonu

Kada Rabljani žele reći da je posao gotov, kažu kanata. Od tu potiče zanimljiv naziv tradicionalne manifestacije kojom Rabljani ispraćaju sezonu i obilježavaju Svjetski dan turizma. S obzirom na poznatu gastronomsku ponudu koju otok nudi, ne čudi da se u sklopu Kanate svake godine održava i kulinarsko natjecanje u kuhanju brudeta u kotliću – Naj brunčić.

Svoje vještine u spravljanju ovog poznatog morskog specijaliteta odmjeruju predstavnici rapskih udruga, a ove su im se godine pridružili i predstavnici medija. Tijekom dva sata koliko se krčkao brudet u kotliću, na glavnom rapskom trgu nije nedostajalo pjesme i plesa, a mnogobrojni posjetitelji mogli su se počastiti tradicionalnim jelima kao što su rapsko sočivo, salata od hobotnice, domaći pršut i sir i drugi, koje su spravljali djelatnici kompanije Imperial Rab managed by Valamar.

Očaravajući pogled na bistro more i prepoznatljivih četiri zvonika, šarmantan stari grad, prekrasni parkovi i očaravajuća gastronomska ponuda, samo su neki od razloga zašto Rab s punim pravom zaslužuje titulu otoka sreće.

 

Tekst: Lucija Vranković, 404

Fotorafija: Rene Karaman