Rab postao prvi Europski otok sporta

Održana svečana dodjela u Bruxellesu

Na svečanosti u Europskom parlamentu uBruxellesu Rabu je dodijeljeno veliko priznanje „Europskog otoka sporta 2019.“, što je ujedno prvi put da je neki otokosvojio ovu vrijednu titulu. Rapsku delegaciju na svečanosti predvodio jegradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, a događanju su prisustvovali i visokipredstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i ACES Europe, predstavnicinagrađenih gradova te mediji iz čitave Europe.

Predsjednik Federacije europskih sportskih prijestolnica i gradova (ACES Europe), Gian Francesco Lupatelli,dobitnicima je dodijelio priznanja u pojedinačnim kategorijama, a pored Raba među dobitnicima iz Hrvatske, našli su se još i gradovi Sisak i Prelog. Prijestolnicom sporta za 2019. godinu proglašena je Budimpešta.

Na svečanoj dodjeli okupljenima se obratio gradonačelnik Grgurić te zahvalio svima koji su zaslužni za osvajanje laskave titule prvog Europskog otoka sporta u povijesti. Ovo je priznanje Rabu osiguralo prepoznatljivost i mjesto među europskim sportskim gradovima, kao i mogućnost lakše dostupnosti značajnih sredstava iz EU za daljnja ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Inače, Rab je treći po redu grad koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.

„Ponosan sam i sretan što je titula prvog Europskog otoka sporta 2019. pripala Rabu, našem malom mediteranskom raju, koji se osim 130 godina dugom tradicijom organiziranog bavljenja turizmom može pohvaliti i gotovo jednako dugom sportskom tradicijom. Sport je dio našeg identiteta, stil života, a ovo priznanje samo je potvrda sportske osviještenosti, aktivnosti i uspjeha grada i otoka Raba, te poticaj za daljnji napredak. Ulaganje u sport ulaganje je u mlade, odnosno u budućnost. S ponosom ćemo nositi stečene oznake te ih nastojati opravdati u društvu europske sportske elite“, poručio je Grgurić, dok se u pozadini prigodno prikazivao promotivni spot s ljepotama i posebnostima otoka Raba.

Rabljaniove godine imaju niz razloga za slavlje. Na ovogodišnjim Danima hrvatskogturizma u Hvaru najpoznatija rapska manifestacija, Rabska Fjera, proglašena jeturističkim događajem godine, a nešto ranije u rujnu je Turistička zajednicagrada Raba prema ocjeni Nautičke patrole osvojila nagradu za najveći doprinosrazvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Prošloga mjeseca, pak, Kuća Rabske torteprimila je nacionalnu godišnju nagradu Simply the Best u kategorijiUgostiteljski objekti s ponudom tradicijske hrane i pića za područje jadranskeHrvatske.

PR: 404