Rabska fjera izletom u prošlost oduševila brojne posjetitelje

Završio prvi i najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj

Na Trgu Svetog Kristofora sinoć je svečano zatvorena 17. Rabska fjera, turistički događaj koji od 25. do 27. srpnja cijeli grad oblači u srednjovjekovno ruho. Na Otoku sreće ponovno se okupio velik broj gostiju svih generacija, koji su na najbolji mogući način doživjeli bogatu tradiciju i povijest Raba.

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj započeo je svečanim prijemom u srijedu, 25. srpnja. U prostoru sv. Ivana Evangeliste uzvanicima se obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, rekavši nešto više o značaju Fjere za žitelje Raba. U ime Hrvatske turističke zajednice, generalnog pokrovitelja Fjere, prijemu je prisustvovao i direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, a sudionike je pozdravio i ministar turizma Gari Capelli te saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić.

Glavna atrakcija na prijemu bili su Udruga rapskih samostreličara i njihova prijateljska muzička skupina Fanfarenzug Weissenau iz njemačkog Ravensburga, koji su sva tri dana uveseljavali goste na ulicama Raba. Nakon toga, uslijedila je kostimirana povorka koja se dojmljivo spuštala Bobotinama prema Trgu sv. Kristofora. Uz podizanje zastave, pred brojnim okupljenim pukom i gostima, gradonačelnik Raba svečano je otvorio 17. Rabsku fjeru.

To je značilo i da radoznali posjetitelji kreću u posjet više od 100 radionica rasprostranjenih po starogradskoj jezgri, a u kojima je sudjelovalo 700 kostimiranih sudionika. Gosti su tako iz prve ruke vidjeli kako se nekada plela mreža, drvene košare i cvjetni vjenčići. Srednjovjekovne zanate prikazali su i kovači, drvodjelci, čak i domaći pivar koji je spremao slasnu okrijepu. Žene su pripadnicama ljepšeg spola radile pletenice kao što su se nosile i u 14. stoljeću, kada je održana prva Fjera.

Rabljane i Rabljanke moglo se prepoznati po tradicionalnim nošnjama napravljenim od tkanine žutice, što su nosila i djeca. Dok su odrasli obavljali svoje dužnosti, djeca su se okupirala starinskim, srednjovjekovnim, igrama, poput one s kamenčićima na podlozi od platna. Pritom se na svakom koraku širio miris rapskih šulčića, koji su se posluživali kao nekoć sa šećerom, neki su ih jeli s marmeladom, no, najpopularniji bili su oni s pršutom i sirom.

Pekla se i rabska torta te degustiralo vino, a sve zasluge i pohvale za delicije i domaće proizvode, kao i za toplu dobrodošlicu, pripadaju rapskim lokalnim udrugama. Naime, one već tradicionalno pomažu Rabu, njegovom Pučkom otvorenom učilištu te Turističkoj zajednici Grada Raba oko organizacije Fjere.

 

Završnog dana fjere, 27. srpnja, napeto su se iščekivale tradicionalne Rapske viteške igre. Dan nije mogao početi bez da samostreličari u povorci ne krenu prema katedrali po blagoslov Svetog Kristofora, zaštitnika grada Raba. Tek onda moglo je krenuti nadmetanje u pucanju samostrelom, a ovogodišnju pobjedu odnio je samostreličar Nikola Barčić.

Trodnevna fjera završila je spektakularnim vatrometom točno u ponoć. No, posjetitelji su bili sretni da su i nakon toga još koji sat mogli uživati u koncertu britanskog ženskog benda High On Heels. Sinoćnja fešta potrajala je do jutarnjih sati.

Sve do sljedeće Fjere prepričavat će se doživljaji i gledati fotografije sedamnaestog izdanja festivala, a istodobno i križati dane do sljedeće. Radosna lica brojnih posjetitelja ponovno su potvrdila zašto je Rabska fjera top turistička manifestacija.

PR: 404

Fotografija: Petar Lupić