Raj za hedoniste i ljubitelje aktivnog odmora

Rekreativci, profesionalni sportaši i ljubitelji prirode uživaju u brdskim i biciklističkim stazama Požeško-slavonske županije, a istinski gurmani i ljubitelji vina ne propuštaju tri vinske ceste na kojima su neki od najpoznatijih hrvatskih vinara

 U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je sa pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a zaslužuje i čistu peticu za nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost.

Bogatu turističku ponudu i ljepote ovoga kraja, koji se sastoji od dvije prostorno odvojene cjeline – Požeške kotline i Pakračko-lipičkog kraja, danas je u zagrebačkom Basement wine baru predstavila Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Slavonija nije samo nepregledna ravnica

 Da Slavonija nije samo nepregledna ravnica uvjerit ćete se posjetite li Požeško-slavonsku županiju. Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi planina koji privlače ljubitelje aktivnog odmora, a osobito bicikliste i planinare. Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac, između 37 biciklističkih i 63 planinarske staze odabrat ćete one prilagođene vašim željama i fizičkoj kondiciji.

Kako biste se što bolje snašli, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije izradila je detaljnu interaktivnu kartu s markiranom ponudom podijeljenom po kategorijama – znamenitosti, smještaj, restorani, vinarije, OPG proizvodi… Osim na web stranicama turističke zajednice interaktivna karta dostupna je i putem mobilne aplikacije Panonia Tour, a u suradnji s biciklističkim i planinarskim društvima izrađeni su gpx formati staza koji su također ucrtani na karti, uz detaljne informacije poput duljine staze, najniže i najviše točke, uspona, težine i tipa staze…

Tako se u miru možete voziti ili planinariti na tri područja u Požeško-slavonskoj županiji. Područje Pakrac – Lipik broji 17 biciklističkih i 23 planinarske staze, područje Požega-Pleternica 13 biciklističkih i deset planinarskih, a Velika – Kutjevo sedam biciklističkih i 29 planinarskih staza.

Osim za cikloturizam i planinarenje, atraktivna priroda i idealni tereni zahvalni su i za  održavanje utrka u brdskom biciklizmu i drugim kategorijama, osobito na stazama na području Pakraca, Velike, Kutjeva i Požege na kojima sudjeluju i natjecatelji i iz inozemstva.

Zlatna dolina

 Plodna slavonska ravnica oduvijek je hranila ovaj kraj, pa su je još stari Rimljani zvali Vallis Aurea ili Zlatna dolina. Područje Požeško-slavonske županije neiscrpna je inspiracija ljubitelja  vina, osobito graševine koja je upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila Hrvatsku. S više od trideset vinarija tri vinske ceste – Vinogorje Požega – Pleternica, Vinogorje Kutjevo i Vinogorje Pakrac povezane su programom TZ Požeško-slavonske županije „Slavonski puti“ u jedinstveni turistički doživljaj.

Vrhunski vinski doživljaj prati i odlična gastronomija, pa iz ovog dijela Hrvatske jednostavno ne možete otići gladni. Zavest će vas mirisi i okusi domaćeg kruha iz krušne peći, čvaraka, sušene slanine, šunke, kulena, kulenove seke, švargli, fiš paprikaša i čobanac te vrhunskih poslastica poput salenjaka, makovnjače, orahnjače…

U želji da sačuva što više starih jela, Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega osmislio je projekt Muzej u loncu s tradicijskim jelima slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca…

Uz tri vinske ceste još je nekoliko odredišta koje ne smijete propustiti. Primjerice krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, te Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanim kompleksom vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Požega, upravno i kulturno središte županije, zavest će vas baroknim središtem, mirisima i okusima slavonske kuhinje, dok ćete u Pleternici, poznatoj po marijanskom svetištu Gospe od suza, na Cesti ruža i vina saznati kakva je veza između ovog cvijeća i loze.

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa bi neplanirano mogli produljiti boravak uživajući u prekrasnoj prirodi.

konferencija-04

PR: Lollipop

Fotografija: Tomislav Smoljanović