Rekordan broj prijava na natječaj Suncokret ruralnog turizma

Više od 150 prijava iz čitave zemlje, sedam turističkih kategorija, četiri komisije na obilasku terena – Suncokret ruralnog turizma potvrdio se kao najveća promocija ruralnog prostora Hrvatske

    Poduzetnici, obrtnici, vlasnici OPG-ova, zadruge, udruge, iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave te turističke zajednice uključeni su u nikad veći projekt Suncokret ruralnog turizma. Akcijom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma.

„U tijeku je faza obilaska i ocjenjivanja svih prijavljenih, nakon čega će se na svečanoj dodjeli nagrada koja se svake godine održava u prosincu u Zagrebu najboljima dodijeliti Zlatne, Srebrne i Brončane plakete te Posebna priznanja u sedam kategorija – Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Zaštićeni proizvodi“, kaže mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, koja je već šestu godinu organizator akcije.

Dijana Katica ističe kako se ove godine Suncokret ruralnog turizma organizira u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Hrvatskom gospodarskom komorom koje su prepoznale potencijal ruralnog prostora za hrvatski turizam.

„Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog područja, a ruralni turizam u ukupnom turističkom prometu sudjeluje sa samo dva posto. S obzirom na ogromne mogućnosti Hrvatska bi se mogla približiti zemljama u kojima je taj udio između deset i dvadeset posto. Svaka poslovna inicijativa u ruralnom prostoru korak je bliže cilju. Akcije poput naše trebale bi pomoći u promociji ruralnog prostora te potaknuti njegove stanovnike na realizaciju kreativnih ideja, koje će obogatiti turističku ponudu i generirati zapošljavanje i razvoj gospodarstva. Hrvatski ruralni prostor pun je zanimljivih priča koje trebaju zaživjeti i koje trebamo doživjeti“, istaknula je Katica.

PR